Dr ANTE MANDIĆ : Što o njemu znamo i što bismo morali znati PDF Ispis E-mail

– sa tom smo krilaticom krenuli u obilježavanje sjećanja i uspomene na tog   narodnjaka i Opatijca.

Dr Amir Muzur nedavno je napisao:

„ Ante Mandić (Trst, 1881. – Lovran, 1959.) svakako je jedna od najutjecajnijih figura koju je liburnijski kraj ikada posudio politici: odvjetnik iz poznate narodnjačke obitelji, koji se početkom XX. stoljeća skrasio u Opatiji, bio je za I. Svjetskog rata među čelnicima Jugoslavenskog odbora, u razdoblju 1943.-1945. opatijskog NOO-a, istarske NOF-e, ZAVNOH-a i AVNOJ-a, a tijekom 1945. i jednim od trojice regenata koji su prethodili Titovom preuzimanju vlasti. Ovaj rad nastoji razmotriti značaj koji je Ante Mandić imao za povijest Opatije, Istre, Hrvatske, Jugoslavije, pa i dobrog dijela Europe, kao građanski političar velikog formata.“

 

 

Ali unatoč takvih razmišljanja prečesto svjedočimo stanovitoj ravnodušnosti prema svemu što nas je u prošlosti guralo naprijed, svrstavalo u prve redove i doprinosilo da nas po tome prepoznaju. Nesumnjivo tome pridonosi i ubrzani životni ritam današnjeg vremena, kao i golema količina novih informacija kojima nas preplavljuju mediji i sredstva informiranja.

Zbog svega toga osmislili smo bili projekt kojim ćemo sa nekoliko evenata kulturološkog karaktera, kroz godinu dana, prezentirati fragmente iz povijesti i života obitelji Mandić, a koji su de facto, odbivši skromnost, obilježili jedno povijesno razdoblje.

14. listopada 2016. održan je u Opatiji (Vila Antonio) Znanstveni skup pod naslovom „Mandići – obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje“. Materijali tog skupa skupljeni su i tiskani ovog ljeta u vidu  Zbornika. Knjiga će biti predstavljena 14. studenog 2017 u okviru obilježavanja Ante Mandića.

18. studenog 2016. u Opatiji (Zora) održana je prezentacija tek izašlog II izdanja knjige Kronika obitelji Mandić, autora Olega O. Mandića

27. siječnja 2017. u Rijeci (Gradska vijećnica) predstavljena je knjiga Oleg Mandić – posljednji dječak Auschwitza, autora Roberta Covaz (Trst), u okviru obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

14. studeni 2017. u Opatiji (Vila Antonio) obilježit će se dan smrti Ante Mandića. Uz moderiranje Nevena Šantića i uvodne riječi Ive Dujmića, svoj će obol doprinijeti Petar Strčić i Maja Polić, Amir Muzur, Dinko Tamarut, Goran Crnković i Zrinka Tolić. Centralni događaj će biti predstavljanje netom tiskane knjige Petra Strčića i Maje Polić „Dnevnički zapisi dr Ante Mandića“ u izvedbi Andree Roknić Bežanić. U okviru eventa postavit će se i jednodnevna prigodna izložba u autorstvu Sabrine Žigo.