UREDNIŠTVU „GLASA KONCILA“ PDF Ispis E-mail

U Puli, 23. listopada 2017.

UREDNIŠTVU „GLASA KONCILA“

10000 ZAGREB

Kaptol 8 p.p. 216

Poštovani!

U Vašem listu od 1. listopada 2017. godine objavili ste priopćenje Porečke i Pulske biskupije pod naslovom „Vika i buka protiv istarskog svećenstva pobuna je protiv istine“ sa nadnaslovom „Poreč – Otkrivanjem glasova nečiste savjesti okaljanih ruku“. Temeljem Zakona o javnom priopćavanju N.N. br. 69/2003., molimo Vas da u Vašem listu objavite odgovor Saveza antifašista Istarske županije, kojeg Vam u prilogu dostavljamo, a koje je priopćenje također objavljeno u „Glasu Istre“.

Istog ste dana u Vašem listu objavili i komentar Vašeg glavnog urednika J. Miklenića pod naslovom „Što je otkrio pazinski incident“, stoga Vas molimo, da temeljm citiranog Zakona objavite naš odgovor i ovom kometaru:

Neugodno smo iznenađeni kako glavni urednik „Glasa koncila“, nema, a ma baš nikakvog razumijevanja za Istarske antifašističke borce Drugog svjetskog rata koji su sa svojom velikom žrtvom, u sastavu Međunarodne antifašističke koalicije, presudno utjecali na konačnu slobodu i sjedinjenje Istre s maticom domovinom, tom višestoljetnom težnjom za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem, u prostoru gdje je prijetila više nego bilo gdje drugdje, potpuna asimilacija i denacionalizacija istarskih Hrvata i Slovenaca.

Prinude i fašistički teror nisu uspjeli pokoriti plemenite ideale Istrana koji iako u robovskom odnosu, uzvraćaju ponosom i prkosom.

Povijest je pokazala nepobitne činjenice da je istarski čovjek zaslužio poštovanje i zahvalnost za svoju visoku nacionalnu svijest, hrabrost i ustrajnost u zaštiti svog identiteta, meterinjeg jezika i svoje opstojnosti, a posebno antifašistički borci i žrtve fašističkog terora.

 

Na naše sjednice gospodo ne dolaze nikakvi „huligani“ kako Vaš glavni urednik „časti“ naše borce i naše članstvo, ali to ide njemu na savjest.

Buntovno nezadovoljstvo našeg članstva u Pazinu, meritorno tvrdimo, nije bilo usmjereno protiv mons. Bože Milanovića, niti protiv narodnog svećenstva Istre, kako to Vi navodite, već protiv državnih aktuelnih vlasti koje svojim ponašanjem potiču povjesni revizionizam, ponižavajući borce NOB-e Drugog svjetskog rata i naše velike žrtve, a to pravo im nitko ne može osporavati, kad reagiraju na nepravdu i omalovažavanje.

Smetaju nas neistiniti i netočni navodi u Vašem komentaru „da ti antifašisti …danas u demokratskoj Hrvatskoj mrze hrvatske katoličke svećenike do te mjere, da ne mogu podnijeti da ih se spomene u pozitivnom kontekstu“. Ove objede s indignacijom odbacujemo kao i navode: „… što ti tzv. Antifašisti osporavaju pozitivnu ulogu Katoličke crkve u Istri u konkretnom slučaju (o ulozi mons. Bože Milanovića na Pariškoj mirovnoj konferenciji) nego što oni sudeći po tom postupku, dalje žele da ta činjenica ne bude poznata i priznata“.

Ove tvrdnje Vašeg nedovoljno i jednostrano informiranog glavnog urednika, u cijelosti demantiraju jednostavne činjenice i zaključci sa redovne sjednice Skupštine Saveza antifašista Istarske županije održane 25.05.2017. u Pazinu: Naša Skupština je razmotrila i u cijelosti prihvatila pisanu informaciju o „70. obljetnici Pariške mirovne konferencije 1947-2017.“, koju Vam prilažemo, a na čijim se stranicama 1. i 3. uz ostalo navodi:

„3. Naučnim skupom (možda na tradicionalnoj Katedri Čakavskog sabora u Pazinu) uz osnovnu temu, posebno obraditi uz našu veliku i trajnu zahvalnost veoma važnu ulogu naših Istrana članova Jugoslavenske delegacije: akademika Mije Mirkovića, mons. Bože Milanovića i dr. Save Zlatića, koji su na mirovnoj konfereciji u Parizu s mnogo ljubavi i znalački uspješno lobirali za interese svog istarskog naroda“….

„Komisija (saveznička PMK) je u Pazin stigla 15. ožujka 1946. godine. U Pazinu komisija je primila delegaciju Kotarskog i Oblasnog NOO za Istru koji su joj predali Memorandum Oblasnog NOO s nepobitnim argumentima. Zbor svećenika sv. Pavla za Istru predali su komisiji za razgraničenje svoj memorandum sa potpisom 48 istarskih svećenika s apelom za priključenje Julijske krajine Jugoslaviji pod naslovom „Spomenica Hrvatskog svećenstva“. Takvo domoljubno stajalište katoličkih svećenika Istre ogorčilo je vrh Katoličke crkve u Italiji, a posebno tršćanskih biskupa“.

Našom inicijativom i u saradnji sa Katedrom Čakavskog sabora uz financijsku podršku i pod pokroviteljstvom Istarske županije održan je 29.09.2017. naučni skup na kojem je uz ostalo, razmatrana i valorizirana uloga mons. Bože Milanovića na Pariškoj mirovnoj konferenciji. (dokaz: prilog, program Znanstvenog skupa).

Važna uloga mons. Bože Milanovića i istarskog narodnog svećenstva za sjedinjenje Istre s maticom domovinom, nije nikada niti će doći u pitanje. Isto tako s punim pravom ukazujemo na one svećenike koji su suprotno djelovali i bili u dosluhu sa fašizmom i neofašističkom iredentom.

Gospodo, mi nikoga ne mrzimo, drugčije smo naravi, ali smo uvijek spremni suprotstaviti se svima koji omalovažavaju našu povjest, naše borce i naše velike žrtve (17.000  žrtava Istre, što je više od svih žrtava, Hrvatske u Domovinskom ratu), tragajući za cijelinom istine.

Spremni smo djelovati na depolitizaciji fenomena osveta i revanšizma kako bi se rane prošlosti zacijelile s više iskrenosti u dijalogu i ekumenizmu u vjerskim zajednicama, slobodnih svetonazora u različitostima educiranjem mlađih generacija na suživot i toleranciju.

Zahvaljujemo na uvršetnju!

Za Predsjedništvo Saveza

antifašista Istarske županije

Predsjednik:

Tomislav Ravnić

U prilogu dostavljamo:

1.     Naš odgovor na priopćenje Istarske biskupije

2.     Informaciju o „70. obljetnici PMK“

3.     Program znanstvenog skupa

PREPORUČENO