POVJESNA ISTINA O MASOVNOM UBIJANJU I POKOLJU CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU BIOKOVA U OPERACIJI „ALBIA“ PDF Ispis E-mail

S obzirom, da se iz godine u godinu, duže vrijeme, prilikom komemoracije žrtava fašističkog terora – masovnog četničkog pokolja nad nedužnim civilima 29.8.1942. u više Zabiokovskih sela, uvijek netko nađe, da talijansku operaciju „Albia“ prezentira nepotpuno, nameće se potreba da se napiše cjelovito o događaju, najkraće.

Iz više različitih povijesnih izvora zaraćenih strana, nedvojbeno i nepobitno je.

Operaciju „ALBIA“ planiralo je Zapovjedništvo 2. talijanske armije, nakon razgovora s predstavnicima Stožera OS „NDH“ u Zagrebu. Cilj operacije je bio:  „očistiti“ Biokovo od partizanskih jedinica i oslonaca NOP-a.

Planirano je učešće: dijelovi iz više talijanskih divizija 6. i 18. korpusa, ustaško- domobranskih jedinica i četničkih (samo u Završnoj fazi).,

Nadležna talijanska zapovjedništva, u Završnoj fazi iz Hercegovine, 29.8.1942., u 33 kamiona, dovezli su oko 1.000 pripadnika četnika na područje Vrgoračkog kraja. Ne radi se o nikakvom upadu, uz pomoć Talijana, nego o strogom navođenju četničkih hordi u izvršavanju cilja operacije.

Četničke horde, kada su vidjele da nigdje nema partizanskih jedinica, u poslijepodnevnim satima, divljačku i zvjersku silinu, u znaku odmazde, iskalili su nad nedužnim civilima; masovnim pokoljem, paležom i pljačkom materijalnih dobara u više označenih sela Zabiokovlja. Taj strašni pogrom motrili su talijanski i ustaško-domobranski vojnici s vrhova pl. Biokova koji su, također, slična zvjerstva počinili tijekom operacije u više mjesta Podbiokovlja -Makarsko primorje. Trodijelna nerazdvojna neprijateljska bratija u Operaciji, iza sebe, ostavili su poklano i ubijeno preko 270 ljudi, među njima i tri svećenika koja su prokazana suradnicima partizana, i zapalili preko 200 stambenih i gospodarskih objekata.

General Mario Roatta, komandant Supersloda pratio je zbivanja na poprištu s broda „ABBAZIA“ u Jadranu, s kojeg 02.9.1942. šalje telegram vladi NDH o završetku operacije, s kratkom ocjenom.

Postavlja se pitanje, kome služi iznošenje poluistine, izostavljajući činjenicu; da je glavni nosilac i organizator „čišćenje“ Biokova od partizanskih jedinica i oslonaca NOP-a bio talijanski okupator, primjenjujući, bez milosti, slogan svojih predaka: „Zavadi, pa vladaj“?!

Ako itko treba, da dođe u Vrgorački kraj na godišnjicu četničkog masovnog pokolja nad nedužnim civilnim stanovništvom, onda to treba da bude predstavnik talijanskog Veleposlanstva u RH koji će, u ime sunarodnjaka, izraziti žaljenje i zatražiti oprost od potomaka žrtava, kako je to, prije nekoliko godina, učinjeno u selu Gata kod Omiša. Dok se to ne dogodi, očito, mi sami sebi nismo dovoljni, da bi spriječili manipulacije u dnevno političke svrhe. Narod bi rekao: „Naša posla“.

Krešimir Sršen, prof.