KAKO ŽIVJETI U SRAMOTI? PDF Ispis E-mail

Eto doživjeli smo da poslije 72 godine sve okrenemo naopačke, sada hodamo sa glavom dolje, nogama gore. Kakve li divote.?!

Antifašizam je doživio povijesno  poniženje, sramotnu ljagu, ne samo naš hrvatski, već europski, ruski američki i svjetski općenito.

Zar smo izgubili razum i smisao za razboritost, mi u Hrvatskoj, dozvolivši  da nam šačica ljudi zadojenih ustaštvom, mržnjom i osvetom  određuje imena trgova, ulica, način mišljenja i određuje okvire dijaloga u društvu na  bazi ucjena, prijetnji i ograničavanja ljudskih prava?

Gdje su institucije demokratskog društva da reagiraju na divljanje  marginalne skupine zastupnika Gradske skupštine  Grada Zagreba, koji su ucjenom okrenuli povijest XX. stoljeća naglavačke.? Iznudili su da Gradska skupština Grada Zagreba, tradicionalno demokratskog  svejtonazorskog opredjeljenja, usvoji odluku o ukidanju imena Trgu maršala Tita u Zagrebu , u noći zadnjeg dana kolovoza.Tko je i kada u svijetu sudio i osudio Tita za bilo koji zločin, osim ustaša i ove grupe? A zna se da je Josip Broz Tito bio jedan od najmarkantnijih vojskovođa 2. Svjetskog rata i antifašističke koalicije, da je bio veliki priznati državnik cijelog svijeta 20.stoljeća kao lider nesvrstanih, da je zemlju kojoj je bio predsjednik podigao iz pepela do nivoa industrijski srednje razvijene zemlje i poželjne destinacije za život. Za 35 godina, koliko je bio na čelu države, višestruko je povećano nacionalno bogatstvo, sa putovnicom se moglo kroz cijeli svijet, imali smo obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sport   dostupno svima, imali smo radničko i društveno samoupravljanje- kao projekt neposredne demokracije.

Što imamo sada? Samo nekakvu kvazi demokraciju u kojoj nismo svi jednaki, nemamo ista prava, podijeljena smo  mala nacija u kojoj caruje mržnja prema drugima i drugačijima, u kojoj su samo neki pravi Hrvati, drugi su izdajice, komunisti, antifašisti, crveni, okupatori, zločinci. Da oni su ti drugi koji nemaju jednaka prava sa onima ponekim Hrvatima. Slijepi smo i gluhi i ne vidimo nacionalizam na najvišoj razini, jačanje mržnje po naciji, vjeri i svjetonazoru.  A to su bili temelji fašizma, nacizma i ustaštva i u ime tih nacionalnih država pogubljeni su milioni ljudi, samo zato što su bili „drugi“- Židovi, Srbi( Slaveni), Romi, komunisti, antifašisti i napredni demokrati, brojni kulturni radnici, znanstvenici...

Samo 5 dana od donošenja odluke skinute  su ploče sa imenom Trg maršala Tita, a ploča sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu čvrsto stoji skoro cijelu godinu. Sada će vrlo Vijeće  Vlade RH, vijećati dugo i donijeti odluku da se moraju ukloniti sve oznake totalitarnih režima, ali samo zvijezda petokraka, dok je HOS-ov pozdrav dio tradicije hrvatskog naroda.

I tko će reći da RH nije učinkovita pravna država-to mogu govoriti samo izdajnici, komunisti, antifašisti i svi “oni drugi“.

Danas se i HOS-ovci nazivaju „antifašistima 1991“, iako rabe ustaški pozdrav, a izvornim antifašističkim borcima i antifašistima se prijeti, vrijeđa, istjeruje sa komemoracija, tjera ih se da žive na rubu egzistencije sa znatno umanjenim mirovinama i drugim pravima, ne financiraju se projekti udruga ABA, ne odobravaju im se sredstva za hladni pogon, država ne obilježava ni svoj državni praznik“ Dan antifašističke borbe“, to je prepustila SABA RH, ali bez financijske i druge potpore.

Ja  i ostali članovi SABA RH jako smo ozlojeđeni i  posramljeni što smo obespravljeni, što smo građani drugog ili trećeg reda i izloženi stalnoj društvenoj i političkoj diskriminaciji u zemlji koja je stvorena u antifašističkoj borbi hrvatskih građana.

Osuđujemo ukidanje imena Trga maršala Tita u Zagrebu i nikada nećemo prihvatiti to zdravo za gotovo. Taj čin je osramotio Repuliku Hrvatsku i sve njene građane. Hrvatski narod to ne zaslužuje.

3. rujna 2017.godine

Stjepan Šafran, tajnik UABA JUG Zagreb