Perjasica OSLONAC U NARODU PDF Ispis E-mail

U partizanskom naselju obilježena 76. obljetnica formiranja Trećeg kordunaškog odreda odavanjem počasti palim borcima i nedužnim žrtvama tog kraja ispred obnovljenih spomen obilježja

Treći kordunaški odred formiran je 28. kolovoza 1941. godine, da bi već nakon dva dana imao uspješno „vatreno krštenje“ – partizanski borci razoružali su posadu žandarmerijske stanice u Perjasici. U to vrijeme na Kordunu borbeno djeluje više rajonskih partizanskih odreda koji sve više postaju vojna i politička jezgra za okupljanje boraca  i daljnji razvoj oružane borbe. Odredi napadaju manje neprijateljske posade, kolone i izvode diverzantske akcije, organiziraju odbore Narodnooslobodilačke fronte, održavaju zborove po selima i vrše vojno-političku obuku omladine. Te su aktivnosti dobile svojevrstan zamah nakon što je OK KPH za Karlovac, 16. kolovoza formirao jedinstveno vojno političko rukovodstvo za Karlovac a cijelo područje je podijelio na četiri rajona (Vojnić, Vrginmost, Slunj i Veljun) s zajedničkom komnadom svih partizanskih jedinica. Okružni komitet KP je 30. rujna 1941., reorganizirao partizanske jedinice. Za cijelo područje Korduna fomiran je Kordunski NOP odred od četiri bataljuna.

Na skupu u Perjasici na spomen kosturnicu palim borcima i na antifašistički spomenik položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Oba obilježja bila su devastirana nakon Oluje, ali su 2013. godine, zahvaljujući financijskoj potpori Gorana Štroka, bivšeg automobilskog asa, danas uspješnog poduzetnika, čiji je otac Izidor Štrok bio komesar Perjasičkog odreda obnovljeni i to uz pomoć Općine Barilović i Srpskog narodnog vijeća.

Govoreći  na skupu, Miroslav Kuljanin, predsjednik SNM Barilović, među inim je istaknuo: „Zašto se sjećamo uloge antifašista: Zato što je Republika Hrvatska izrasla iz AVNOJ-a i ZAVNOH-a u svojim tada određenim granicama koje se do sada nisu umanjile ni za pedalj. Zato što antifašizam nema alternative i zato što su antifašisti kojima dajemo pomen dali život za dobrobit čovječanstva. Zato da se ne ponove Jasenovac i druga stratišta“. Okupljenima se obratila i dogradonačelnica Duge Rese, grada u kojem je nedavno obnovljen spomenik antifašističkoj borbi u parku ispred bivše Pamučne industrije. „Nažalost, danas se u ime „slobode“ ruše trgovi, skidaju ploče s natpisima od maršala pa do svega što je povezano sa Narodnooslobodilačkom borbom. Mogu s ponosom istaknuti da dugoreške škole i dalje nose imena Ivana Gorana Kovačiča i Vladimira Nazora“, rekla je Katarina Srakočić.

Dejan Mihajlović, načelnik Krnjaka, objasnio je zašto je došlo do masovnog ustanka na Kordunu i kako, unatoč malom broju stanovnika, u perjasički kraj treba dolaziti da bi gosti pomogli domaćima održati sjećanje na NOB. „Kada je antifašizam u pitanju, često nam se čini da se državni čelnici ne ponašaju onako kako je zapisano u Ustavu. No bitno je da postoje ljudi koji razmišljaju isto kao i mi i koji su u stanju u svakom mjestu i u svako vrijeme da jasno kažu da je antifašizam opcija koja mora opstati na ovim područjima. Antifašizam se ovdje pojavio kao logičan odgovor na monstruozne zločine koji su počinjeni u prve dvije ratne godine“, rekao je Mihajlović.  Stjepan Šafran, tajnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Jug Zagreb, pozdravljajući nazočne, među inim je kazao: „Nejednakost čovjeka po naciji i vjeri je fašizam, pokušaj revizije povijesti je također fašizam. Savez antifašističkih boraca RH zakinut je za dotacije zahvaljujući bivšem ministru Hasanbegoviću pa sve teže preživljavamo bez sredstava iz državnog proračuna. No, neće nas ušutkati.  Grad Zagreb je ove godine braniteljskoj populaciji odobrio dva milijuna kuna, nama 55 tisuća koje još nisu sjele na naš račun“.

 

Bojan Mirosavljev