Prijetnje izaslanstvu SABA RH na komemoraciji u Boričevcu PDF Ispis E-mail

Na poziv Ministarstva branitelja RH od 21.lipnja 2017.godine Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je odredio svog izaslanika i delegaciju koja će biti prisutna komemoraciji za civilne žrtve roda Ivezić u Boričevcu 27.srpnja. Delegacija je bila u sastavu: STJEPAN ŠAFRAN, član Povjerenstva MB za groblja i grobišta i nestale, MARIJA BANAK, članica SABA, DRAGICA LOVREKOVIĆ-tajnica ZUABA ZŽ i Grada Zagreba i VIŠNJA HOTKO, predsjednica Odbora žena SABA RH.

 

 

Po dolasku u Boričevac srdačno smo dočekani  od dvoje predstavnika organizatora iz Ministarstva branitelja na čemu im posebno hvala, a za vrijeme vjerskog obreda i sprovoda nije bilo nikakvih provokacija ni ispada spram naše delegacije.

Po otkrivanju Spomen obilježja pristupilo se protokolarnom  polaganju vijenaca, a na zadnjem mjestu je bila delegacija SABA RH, koju je najavila voditeljica. Vijenac SABA RH je imao  natpis “ nevinim žrtvama rata – SABA RH“

Po polaganju vijenca vratili smo se u publiku, među prisutne.

Tada su izaslanstvu SABA RH počeli prilaziti ekstremisti iz raznih braniteljskih udruga, HČSP i drugih, psovkama i uzvicima: “ gubite se odavde zločinci“, „tko vas je ovdje doveo“, „ vi ste pobili pola miliona Hrvata“ „sram vas bilo“, „izdajnici pobit ćemo vas“, „ gdje je Fumić da mu prerežem grkljan“, „idete u subotu u SRB da ližete guzicu Pupovcu“ „ sramota je za Hrvatsku da ste još živi“, „ gonite se iz Hrvatske“,  „sram vas bilo i vašu crvenu zvijezdu“, „ iduće godine neće vas biti“, „ odlazite odmah dok vas ne pobijemo“, „ marš nemate što tražiti na ovom svetom mjestu“, „dali vi ovdje vidite slovo“U“, a u Srbu će biti kapa i crvenih zvijezda“, „ovo je sveto mjesto“ i.t.d.

Poslije nekoliko minuta prišao je  zaposlenik u Ministarstva branitelja i zatražio od prisutnih ekstremista da puste delegaciju SABA na miru, kako bi se program komemoracije nastavio,  ali njegovim odlaskom prijetnje nisu prestale, te nismo mogli pratiti govore  predstavnika vlasti i uzvanika.  Da ne bi došlo do eskalacije nasilja i da bi se program nesmetano dalje odvijao, jer nije intervenirala ni policija, mi smo se povukli i napustili prostor komemoracije.

Naš je propust što nismo osobno zatražili zaštitu policije, ali sama intervencija organizatora  je za nas bila signal da je primijećen ovaj incident i da ćemo biti zaštićeni.

Potom smo otišli u pravcu  Bihaća i Cazina, gdje smo tamošnjim antifašistima čestitali Dan ustanka naroda BiH protiv nacifašista i domaćih  slugu i prisustvovali otkrivanju obnovljenog Spomen obilježja nevinim žrtvama u mjestu masovne grobnice Mihajlovac, gdje su ustaše u kolovozu 1941. godine pobile oko 800 ljudi. Domaćini su bili izuzetno  srdačni i zatražili su da se obratimo brojnim građanima- njih oko 200. Skup je pozdravio Stjepan Šafran, u ime SABA RH i  ZUABA ZŽ i GZ, uz čestitku za Dan ustanka uz izražavanje želje za dobrom i svestranom suradnjom naših udruga, jer „nažalost dolazim iz Hrvatske u kojoj ponovno slijednici ovih koji su pobili ove nevine ljude zbog vjere, nacije ili svjetonazora imaju podršku i toleranciju vlasti i dijela naroda i sada mijenjaju Trg maršala Tita.“ U ime UABA Vojnić i ZUABA Karlovačke županije vijenac je položio Dušan Crnković i pozdravio skup.

SABA RH uputila je dopis organizatoru – Ministarstvu branitelja s prosvjedom protiv nasilničkog, nekulturnog i nedemokratskog ponašanja manjeg dijela tzv. Hrvatskih branitelja na komemoraciji u Boričevcu.

Voditelj delegacije SABA RH

Stjepan Šafran