ŠUTNJOM SE POTIČE REVIZIJA POVIJESTI – APEL HRVATSKOJ JAVNOSTI PDF Print E-mail

Skupština Saveza antifašista Istarske županije s mnogo opravdanih razloga obratila se otvorenim pismom Vijeću za suočavanje s prošlošću Vlade Republike Hrvatske, a nakon što smo se uvjerili da su neki od članova tog Vijeća već unaprijed istupili u javnosti sa stavovima kojima relativiziraju i demoniziraju našu antifašističku povijest, ponižavaju naše antifašističke borce i na taj način vrijeđaju naše velike žrtve pale za slobodu Istre.

 

 

S tim u vezi zatražili smo da se Vijeće i aktuelna vlast RH jasno odredi prema našoj slavnoj NOB-i i antifašističkim vrijednostima, čija je borba presudno utjecala na odluke Pariške mirovne konferencije kojima je međunarodna zajednica dodijelila suverenitet Republici Hrvatskoj nad Istrom, Rijekom, Zadrom i pripadajućim otocima, tog važnog i velikog povijesnog događaja ne samo za Istru, već i našu domovinu Hrvatsku.

Zamolili smo "Glas Istre" da za našu javnost objavi dostavljeni im tekst pisma Vijeću, nažalost nisu uslišili našu molbu, tako smo prinuđeni obavijestiti javnost na drugi način.

Na reviziju povijesnih događaja ne smijemo šutjeti, jer se i šutnjom pomaže sve agresivniji ekstremni nacionalistički populizam kojim se emitira destrukcija i moralna nesnošljivost u našem društvu. Doduše, dnevno nas se uvjerava o političkoj stabilnosti u našem društvu, ali ta mantra ne stoji, jer povijesni revizionizmom i postojećim socijalnim nepravdama vrijeđaju se osjećaji većine naših građana.

Imamo povijesnu odgovornost, da štitimo dignitet naše slavne NOB-e, čast i slavu velikih žrtava kojima uvijek i ovom prilikom moramo biti zahvalni za sjedinjenje Istre s domovinom Hrvatskom.

Zato Vas molimo za razumijevanje što Vas na ovakav način obavještavamo o sadržaju našeg pisma Vijeću, kojeg Vam prilažemo kao i prilog o "70. obljetnici odluka Pariške mirovne konferencije" koju obljetnicu ove godine obilježavamo.

Zahvalni s poštovanjem!

U Puli, 10. 07. 2017.

PREDSJEDNIK:

Tomislav  Ravnić