Vizualni teror u Mokošici USTAŠKI POZDRAV KAO „DOBRODOŠLICA" PDF Ispis E-mail

Na ulazu u Novo naselje Mokošica, uz već oslikane ambleme ratnih brigada iz Domovinskog rata, friško je oslikan i amblem HOS-a kojim dominira ustaški pozdrav iz doba zločinačke NDH: „za dom spremni“. Čini se da je to oslikavanje amblema ratnih brigada zapravo i poduzeto da u pogodnom trenutku na red dođe i amblem HOS-a s ustaškim pozdravom kao „dobrodošlicom“. Kao da Nova Mokošica, stambeno naselje s oko desetak tisuća žitelja, u poslovnom, društvenom, kulturnom, zabavnom i inom životu ima već svega u izobilju pa joj je samo još trebalo – „za dom spremni“!


Čast ratnim brigadama Hrvatske vojske i doprinosu hrvatskih branitelja u obrani Republike Hrvatske, naročito Dubrovnika i okolice, ali je otvoreno pitanje jeli ulaz u stambeno naselje primjereno mjesto za oslikavanje na zidu jambo amblema ratnih brigada. No, ako je to i dvojbeno, zasigurno je neprimjereno i izuvan zdravog razuma, uvredljivo i krajnje provokativno najnovije oslikavanje amblema HOS-a, čije su postrojbe, istina,  pod tim amblemom branile Domovinu, ali je u tom amblemu i zločinački ustaški pozdrav. Kao takav je neprihvatljiv i tu ne može biti kompromisa. Zapravo, nije jasno kome ovakva oslikavanja trebaju i zašto. Tim risanjem po Novoj Mokošici nastavlja se vizualni teror nad stanovnicima i namjernicima, koje na ulazu u stambeno naselje, umjesto dobrodošlice, dočekuje zločinački ustaški pozdrav. Za dom spremni.. Kao da ne idu doma, nego ulaze u konclogor Nova Mokošica.

Hoće li konačno itko od nadležnih osoba i službi u ovom Gradu i u Lijepoj Našoj, shvatiti pogubnost ove „umjetnosti“ stati na kraj i zaustaviti taj teror i sustavno sramoćenju Dubrovnika i Hrvatske!?

Želim vjerovati da hoće. Bilo bi krajnje vrijeme.

Marinko Vlašić