Udruga antifašista Dubrovnik NEPODNOŠLJIVI ODNOS PDF Ispis E-mail

.         S ponižavajućim  odnosom UO Grada Dubrovnika za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo u Udruzi antifašista Dubrovnik se neće pomiriti, učinit će sve i organizirati se tako da se taj nepodnošljivi odnos više ne ponovi

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik je sjednicu u ponedjeljak, 17 srpnja, počela trenucima tišine i sjećanja u počast preminulih članica Udruge: Bahtijare – Dade Komarica, Marije Gjuraš i Marije Blaić te Draga Horvata – Gage, nositelja „Partizanske spomenice 1941.“, koji je do 2014. godine, kada je, poslije šezdesetak godina života i aktivnog djelovanja u Dubrovniku, gdje je bio i vjerni član dubrovačkih antifašista, otišao u Veliku Goricu da bi u tamošnjem Domu umirovljenika, a bliže rodnom Samoboru, proveo ostatak života.

U nastavku je Predsjedništvo odlučilo da se Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik održi u subotu, 26 kolovoza. Skupštini će biti podneseni izvještaj o radu Udruge u protekloj godini, izvještaji o prihodima i rashodima u prošloj godini, koje je Predsjedništvo prihvatilo, te plan rada i plan prihoda i rashoda Udruge antifašista Dubrovnik za iduću godinu. Izborna skupština birat će Predsjedništvo, predsjednika i druge organe Udruge antifašista Dubrovnik.

Bilo je riječi i o financiranju programa Udruge od strane Grada Dubrovnika. Rečeno je da su potpisani ugovori o sufinanciranju programa Gradom Dubrovnikom, odnosno s UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika i UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo. Ugovorena sredstva kulture za sufinanciranje izdavačke djelatnosti Udruge su ostvarena u granicama očekivanja pa je UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika i ovom prigodom izražena zahvalnost na potpori i suradnji. Mada ta sredstva iz godine u godinu pokrivaju tek dio izdataka za tiskanje već pet izdanja u biblioteci Udruge „Da se ne zaboravi“, a ostatak, uz golemi udio volonterskog rada, osigurava sama Udruga, potpora UO za kulturu i baštinu bila je presudna za više nego uspješno ostvarivanje programa biblioteke „Da se ne zaboravi“.

Suprotno od toga, odnos UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo  Grada Dubrovnika prema specifičnim programima Udruge antifašista Dubrovnik u kojoj je oko 260 članova, iz godine u godinu kod dubrovačkih antifašista izaziva nezadovoljstvo. Bez obzira na argumentirane kritike poslije kojih se svake godine Udruzi odobravaju dodatna sredstva, i ove godine se ponavlja isti scenarij. Sredstva koja su Udruzi antifašista Dubrovnik namijenjena za ovu godinu, a to poznato tek iza protoka više od pola godine, nisu dovoljna ni za podmirivanje obaveza iz prvog polugodišta. Tako je Udruga antifašista Dubrovnik s cjelogodišnjim programom i kontinuiranim radom, jedina na dubrovačkom području koja se sustavno bavi njegovanjem sjećanja i razvijanjem tekovina NOB-e i antifašizma, opet svrstana među udruge „proistekle iz Drugog svjetskog rata i poraća“ i izjednačena s udrugama od par desetaka članova, s programom koji je, najblaže rečemo, dvojben.  Koji su to kriteriji? – pitali su na sjednici Predsjedništva, a postavljeno je i pitanje čemu ispunjanje brda obrazaca, što je uvjet za javljanje na natječaj za sredstva.

Naime na raspisani natječaj UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, sredinom proš le godine iiz Udruge je poslano više od pola kilograma materijala razrađenih po programima: Redovna djelatnost ureda, Socijalne aktivnost s članstvom, Obilježavanje 125. obljetnice rođenja Josipa Broza Tita i Epopeje Neretve, Sutjeske i Kozare. Međutim, Udruzi je za ovu godinu odobreno svega 50.000,00 od traženih oko 180.000,00  kuna, i to za „Epopeje Neretve, Sutjeske i Kozare“. Zašto i s kojim su pravom su iz sufinanciranja ispušteni ostali programi i kako se bez sredstava može obavljati redovna djelatnost Udruge koja je već od ranije zahtijevala da se iz društva udruga „proisteklih iz Drugog svjetskog rata i poraća“ prebaci u novu proračunsku grupu „udruga proisteklih i NOB-e i tradicija hrvatskog antifašizma“.

Istaknuto je da je, unatoč svenu, takav neprimjereni Ugovor potpisan, samo zato jer se moraju podmiriti u pola godine nakupljene obaveze. Međutim, rečeno je, s takvim ponižavajućim odnosom UO Grada Dubrovnika za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo u Udruzi se neće pomiriti, učinit će sve i organizirati se tako da se taj nepodnošljivi odnos više ne ponovi. Zaključeno je da se gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zamoli da u skladu s obećanjem, danim prilikom nedavnog susreta s predstavnicima Udruge, uzvrati posjetu u njihovom prostoru i uključi se u uspostavljanje primjerenijeg sufinanciranja njenih potreba i programa.

 

Krešimir Ladik