Neodoljiva želja za revizijom povijesti HDZ SAMO DUŽNOSNIKE MJENJA, ALI ĆUD NIKADA • Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna PDF Ispis E-mail

Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta

 

Da preuzimanje vlasti u Gradu Dubrovniku od strane HDZ-a vraća i neke natruhe prošlih HDZ-ovih struktura gradske vlasti, među njima i neodoljivu želju za revizijom povijesti na dubrovačkom području, u prilog kazuje naoko štura vijest, objavljena proteklih dana u medijima: „da su, povodom Dana državnost Republike Hrvatske, predstavnici Grada Dubrovnika, predvođeni gradonačelnikom Matom Frankovićem, položili vijenac na grob dubrovačkog gradonačelnika Nika Koprivice, mučki ubijenog na Daksi u listopadu 1944. godine“. Slijedi logično pitanje: Kakve veze ima Niko Koprivica, dubrovački gradonačelnik u vrijeme NDH-a i nacifašističke okupacije s Danom državnosti Republike Hrvatske? Odgovor na to pitanje valjda znaju predstavnici Grada Dubrovnika koji su, povratkom HDZ-a na čelo gradske vlasti, odlučili pohoditi Koprivičin grob i u ime Grada položili vijenac jedino tom gradonačelniku iz doba zloglasne NDH.

Već smo ranije upozoravali da je neprihvatljivo „odavati počasti Niku Koprivici, najblaže rečeno, visokom dubrovačkom ustaškom dužnosniku zloglasne NDH i suradniku okupatora, odgovornom za slanje u smrt građana Dubrovnika, većinom Židova i Srba, ali i hrvatskih rodoljuba“. To je neprilično za vlast koja bi trebala biti demokratska i, u Republici Hrvatskoj utemeljenoj na antifašizmu i članici Europske unije, koja također baštini i slijedi civilizacijske dosege antifašizma.

Ranije HDZ-ove strukture na čelu Grada Dubrovnika, a izgleda da će tako biti i s aktualnom, koketiranjem s neofašizmom, se pred licem svijeta opetovano i nekritično svrstavaju na mračnu stranu prošlosti, Takvim ponašanjem gradska vlast i pojedinci u njoj udaljavaju Grad Dubrovnik od dosega civiliziranog svijeta i izigravaju povjerenje koje su joj dali građani.

Unatoč svemu, nadali smo se da će se nove snage HDZ-a, umjesto nerazumnog koketiranja s ustaškom prošlosti u bilo kojem obliku, uhvatiti u koštac s izazovima budućnosti, poštujući pritom antifašističku utemeljenost Republike Hrvatske. Nažalost, čini se da nije tako, jer HDZ samo dužnosnike mijenja, ali ćud nikada. Međutim, slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta.

 

Marinko Vlašić