UKLANJANJE TRGA MARŠALA TITA U GRADU ZAGREBU JE POČETAK UMIRANJA MILANA BANDIĆA U VLASTITOJ AGONIJI PDF Ispis E-mail

Od vremena utemeljenja „Novog doba“ do današnjih dana u Republici Hrvatskoj je uništeno, oštećeno i izbrisano oko 3.000 spomen obilježja, te više tisuća je izbrisano imena i naziva važnih događaja na spomen NOB Hrvatske. Samo, na području Splitsko-dalmatinske županije stradalo je 63,7% spomen obilježja, uz usklik „Za dom spremni“ i pod geslom: „…uklonite spomen obilježja neslavne prošlosti nastala 1945.-1990“.

 

 

Da je moguće uskrsnuti najvećeg fašistu Mussolinija i najvećeg nacistu Hitlera i vidjeli kulturocid nad kulturnom baštini Hrvatske uhvatili bi se za glavu, iako njihova okupatorska vlast i vojska nisu imali milosti prema njoj. Ako ništa, koliko-toliko bili sui obzirniji.

Vijest da će Skupština grada Zagreba 29. lipnja 2017.  ukloniti „Trg maršala Tita“, a staviti naziv „Trg Republike Hrvatske“ je mnoge istinske rodoljube i domoljube ne samo prenerazilo, nego rastužilo i potreslo širom Hrvatske, jer grad Zagreb nije selendra nego metropola i glavni grad Hrvatske, kojeg je Josip Broz Tito odlikovao ordenom Narodnog Heroja. Mada nikad nije zaboravio sliku masovnog dočeka s ovacijama motorizirane jedinice njemačkog okupatora koje su prolazile Ulicom Ilica, u popodnevnim satima, kada je nešto malo prije, visoki ustaški časnik, Slavko Kvaternik objelodanio rođenje i uskrsnuće Nezavisne Država Hrvatske, 10. travnja 1941., koju je koncipirao pukovnik SS Edmund Vermeer, najveći stručnjak za postavljanje pronacističke vlasti.

Da će se na početku 21. stoljeća dogoditi takav događaj – uklanjanje „Trga maršala Tita“ u Gradu masovne tuge i boli, prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita na Kolodvoru u Zagrebu, ni dragi Bog ne bi povjerovao.

Partizansko ratovanje na brdovitom Balkanu, NOV i POJ, čiji je Vrhovni zapovjednik bio Josip Broz Tito protiv desetaka i desetaka njemačkih i talijanskih divizija i brojnih kvislinških snaga, u svijetu je praćeno s ushićenjem i nevjericom. Borbe s okupatorom i kvislinzima, njihov izgon i pobjeda učinili su Josipa Broza Tita mitskim likom, nepobjedivog vođe, sa tri ordena narodnog heroja i oko 100-tinjak priznanja od mnogih zemalja širom svijeta.

Tko je, u stvari, Josip Broz Tito, mnogi se pitaju!? Zasigurno ne ono, što o njemu govore i pišu „brunići“, „zlatkići“, „markići“ i ne mali broj drugih s titulom znanstvenika, koji su u Titovo doba živjeli na lovorikama, kao lordovi. Nego, kako to reče Winston Cherchil u Parlamentu, kolovoza 1944.,  poznati antikomunista u svijetu, citiram: „Odlučili smo stati na strani Tita zbog njegove nepokolebljive i hrabre borbe protiv Njemačke armije. Partizani su sada gospodari tamošnje situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Nijemce. Oko ovih hrabrih snaga i u njihovim redovima razvio se jedan jedinstven pokret za slobodu cijelog naroda. Komunistima pripada čast što su prvi započeli borbu. Ti valjani Titovi sljedbenici drže onoliko Nijemaca u Jugoslaviji koliko ih drže kombinirane anglo-američke snage u Italiji.“ Ovim velikim povijesnim vrijednostima svaki razuman čovjek, nema što dodati. Jer, format Josipa Broza Tita su ocrtale tribine s njegove sahrane u Beogradu na kojima su se, kao pčele u košnici natiskivale vladajuće svjetske veličine, carevi, kraljevi, vođe, predsjednici i premjeri država svih boja i rasa iz 127 zemalja, s različitih kontinenata. Nešto tako slično nije se dogodilo u povijesti, pa ni na pogrebu posljednjeg velikog Pape…

Za ovakav osvrt puno je razloga. Dok ljudi širom svijeta šeću trgovima i alejama koje nose Titovo ime u desetak svjetskih metropola u rodnoj mu se Hrvatskoj i u voljenom Gradu zatire posljednji spomen. U Hrvatskoj još je samo sedam gradova, u R Makedoniji isto toliko, u R BiH trinaest, u R Sloveniji sedam U R Srbiji osam i u R Crnoj Gori šest spomena na Tita. Tita slave u: Brazilu, Cipru, Indiji, Rusiji, Gani i u više zemalja nesvrstanog svijeta. U Italiji ima dvanaest gradova i općina čije ulice nose naziv o Titu.

U R Srbiji u glavnom gradu Beogradu 1990. i 1991. nije bilo dana da nije urlao najveći četnički vojvoda u osobi Vojislava Šešelja da će napasti Kuću cvijeća, a u grob Josipa Broza Tita zabiti „glogov“ kolac i njegov pepeo rasuti, a ostatak poslati u Hrvatsku. Građani Beograda strepili su, i ujedno živjeli u nadi, da do toga neće doći. Između sebe znali su govoriti: „doći će vreme kada ćemo mi tražiti njegov pepeo“. Kuća cvijeća grobom Josipa Broza Tita je ostala i nadalje mjesto okupljanja poštovatelja Josipa Broza Tita iz tuzemstva i inozemstva.

Dok su se u Hrvatskoj masovno rušila i brisala spomen obilježja u vrijednosti i dostignuća iz NOB, iz SAD oglasio se je jedan od poznatih filozofa i publicista u jednom od cijenjenih tjednika u R Hrvatskoj,rekavši: da su Hrvati pametni, oni bi od Josipa Broza Tita napravili svjetski brend, jer je Hrvat, rimokatolik i internacionalista, a iznad svega jedini vojskovođa u Drugom svjetskom ratu koji je tijekom cijelog ratovanja bio rame uz rame sa svojim borcima u svim ofenzivama, a u bitci na Sutjesci je ranjen, dok je u Drvaru, u sedmoj neprijateljskoj ofenzivi „Konjički skok“ jedva izvukao živu glavu, ali ne i satkanu maršalsku uniformu.

Ono što se ničim ne može izbrisati je: vračanje otetih i darovanih Hrvatskih ognjišta matici Hrvatskoj. To nisu bila bilo koja područja, nego područja kolijevke Hrvatske s oko 400.000 stanovnika.

Konačno: Dan antifašističke borbe bez spomena komunista, partizana narodno-oslobodilačke vojske i Tita, uz uništenu spomeničku baštinu je toliko sterilno i apstraktno, dakako, i smiješno strašilo na polju Drugog svjetskog rata, a tragično toliko, jer mjeru antifašizmu određuju neo-ustaški sljedbenici, čije su svjedodžbe i diplome „dizajnirane“ likom i djelom Josipa Broza Tita, a osobito vrijednostima i dostignućima iz NOB-e. Međutim, naša je najveća sreća, što ti  povijesni mađioničari ne mogu dohvatiti svjetske arhive i po njima čeprkati, da bi ostvarili revizijske snove, daleko od svake stvarnosti, a protivnoj boljoj i sretnijoj budućnosti Hrvatske

Pametnima dovoljno, a onim drugima i previše!


Split, 28. lipnja 2017.

 

 


ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA
SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
21000 Split, Ban Mladenova 9.
OIB: 73908524711e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ,tel/fax: (021)395-018
Žiro račun: HR612330003-1100353316 ,Splitska banka d.d.,

 

 

 

Piše: Krešimir Sršen, prof.