SVEČANO OBILJEŽENA 75.OBLJETNICA PARTIZANSKE AVIJACIJE 21.5.1942. PDF Ispis E-mail

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u dvorani Češkog doma je 18.svibnja svečanom akademijom obilježena jubilarna 75.obljetnica stvaranja avijacije NOB-a, kada su Rudi Čajavec i Franjo Kluz izveli prvu avijacijsku akciju NOV-a.

Svečanost je otvorena Himnom RH i Internacionalom koje je izveo Partizanski zbor Zagreb pod ravnateljstvom Salamon Jazbeca. Minutom šutnje odana je počast  svim poginulim i umrlim zrakoplovcima NOV-a i Domovinskog rata.

Pored još živih pripadnika Partizanske avijacije pilota  Milatić Ivana, Dubravčić Ivana, Milivoje Boroše svečanoj akademiji nazočili su : izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i pokrovitelja gospođa Vesna Helfrih, veleposlanik Ruske Federacije nj.ekselencija Anvar Azimov i vojni izaslanik Sergej Molodkov, predsjednik SABA RH  Franjo Habulin,  predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske Jovan Vejnović, delegacija  vojnih pilota Slovenije na čelu sa Premuž Jožetom, predsjednik ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba Petar Raić, predsjednik ZUABA Karlovačke županije Ratomir Bošnjak sa delegacijom, veterani Domovinskog rata generali Petar Stipetić i Antun Tus, koordinatorica udruge ruskih sunarodnjaka Elena Piličeva, predsjednica matice umirovljenika Marija Kalebota i brojni drugi.

Goste i sve prisutne pozdravio je u ime organizatora  Boris Biličić, predsjednik UABA JUG Zagreb u čijem sastavu djeluje Sekcija zrakoplovnih vojnih umirovljenika i prenio pozdrave Vladimira Černjajeva- osnivača Sekcije.

Pilot  Petar Miščević se prigodnim referatom osvrnuo na uvjete stvaranja i daljnjeg razvoja  partizanske avijacije u moderan vid NOV-a Jugoslavije, što je popraćeno i video izložbom- Razvoj zrakoplovstva 1942. do 1990.

U svom obraćanju gospođa Vesna Helfrih je istakla stalnu brigu Grada Zagreba  za rad udruga antifašista i najavila još snažniju podršku, a  Premuž Jože iz Ljubljane je naglasio neodvojivost pojedinih naroda iz sveukupne antifašističke borbe i doprinosa konačnoj pobjedi, te o nužnosti tješnje suradnje u regiji. Veleposlaniik RF gospodin Anvar Azimov se osvrnuo na ogroman doprinos SSSR-a i Titovih partizana konačnoj pobjedi nad nacifašizmom izrazivši nadu za  brže jačanje prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske i na planu antifašizma, gospodarstva, turizma .. Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je posebno oštro osudio sve izraženije jačanje neonacizma i neofašizma, a tim i neoustaštva  u našoj zemlji, te sve pozvao na jedinstvo u suprotstavljanju toj očiglednoj opasnosti. Jovan Vejnović je između ostalog ocijenio stanje veoma kritičnim  i sve pozvao u Kumrovec 27.5. da se iskaže odlučnost u suprotstavljanju nacifašizmu.  Još su se obratili  Elena Piličeva, Ivan Milatić, Mane

Višnja Hotko je kazivala lijepu poemu o pilotu na slovenskom, dok je Zagrebački partizanski zbor izvodio pjesme Padaj silo i nepravdo,Hej vojnici vazduhoplovci, Oj Mosore Mosore, Po šumama i gorama.

Sve goste je glazbom pozdravio bend MELEM, tako da je ova obljetnica završena u razdraganom druženju, prepričavanju brojnih zgoda iz života.

Na kraju zahvaljujemo Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu i potpori u obilježavanju ove značajne obljetnice antifašističke borbe, čime smo i mi dali doprinos što svečanijem obilježavanju skorašnjeg državnog praznika Dana antifašističke borne 22.6.2017.