Čabar SPOMEN NA ŽRTVE FAŠIZMA PDF Ispis E-mail

Masovna paljenja kuća okupator je počinio početkom lipnja 1942. godine nakon napada partizana na Kozjem vrhu na fašističku kolonu. Čabar je jedna od rijetkih sredina gdje tijekom Domovinskog rata nije uništen niti jedan spomenik iz NOR-a

U znak sjećanja na poginule borce i civilne žrtve u NOR-u, narod i Udruga antifašističkih boraca, te druge institucije s područja općine Čabar podigli su brojne spomenike i spomen-obilježja.. Čabarski kraj uspio je sačuvati ali i razvijati danas tekovine NOB-a i skrb za someničku baštinu. Tijekom Domovinskog rata nije uništen niti jedan spomenik žrtvama NOR-a (sva se spomen-obilježja i danas primjereno održavaju, jednako kao i Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata). Da je tome tako, uvjerila se i poveća skupina članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Maksimir (Zagreb) za vrijeme nedavna posjeta „otoku na suhom“, kako mještani nazivaju ovo područje Gorskog kotara.

Zagrebački poklonici antifašizma pložili su vijence i cvijeće, te odali počast poginulim partizanima, internircima i civilnim žrtvama u Malom Lugu podno Spomenika Palima za slobodu, ispred novog spomenika na mjestu prvog partizanskog napada na fašističku vojsku u čabarskom kraju, u Tratinskoj dragi, te ispred Doma 43. istarske divizije (točnije, mjestu formiranja te partizanske jedinice). Upriličeni su i svojevrsni sati povijesti.

Slavko Malnar, predsjednik Udruge interniraca, autor desetak monografija i knjiga i „živa enciklopedija“ čabarskog kraja kazivao je o vremenu kad je talijanski fašizam potpuno opustošio i uništio područje tadašnjeg kotara Čabar. Podsjetio je kako je ustaški poglavnik Ante Pavelić, da bi se održao na vlasti ustupio Kraljevini Italiji veći dio priobalja te kotara Sušak, Kastav i Čabar kao i dio kotara Delnice. To je učinio na temelju Rimskih ugovora.

Opća talijanizacija

Talijani su cijeli taj kraj nazivali Dalamacija. Vjerojatno se „zato u Hrvatskoj opetovano ponavlja da je Pavelić Musoliniju ustupio Dalmaciju, a vrlo rijetko ili gotovo nikada se ne spominju kotari Kastav i Čabar, kao ni dio kotara Delnice“, naglasio je Malnar. Dakako, ustaški pokret ovdje nije djelovao. Uskoro se počelo s općom talijanizacijom.  Promijenjena su  imena naselja. Za Čabar je usvojeno ime Concanera. Zabranjeno je tiskanje listova i knjiga na hrvatskom jeziku, a u urede i škole uveden je talijanski jezik.  U veljači 1942., fašisti su izvršili prvo hapšenje. Uhićena je Vera Knafelj, aktivistica NOP-a i odvedena u internaciju, a na dan partizanskog napada na fašiste u Tratinskoj dragi, 19. travnja 1942., uhapšeni su i članovi odbora Jedinstvene fronte, te također odvedeni u internaciju. Prvi partizani iz Čabra otišli su toga dana u šumu.

Masovna paljenja kuća okupator je počinio početkom lipnja 1942., nakon  napada partizana na Kozjem vrhu na fašističku kolonu. Najviše naselja je zapaljeno između 25. srpnja i 3. kolovoza  pa i nakon prestanka operacija „Risnjak“ i Roške ofenzive. Pošteđena su samo općinska središta u kojima je okupator imao svoje garnizone, te nekoliko  naselja uz glavnu cetu ili u čijoj blizini nije bilo partizanskih aktivnosti.  Prije potpunog uništenja naselja i zaselaka u okolici župnh središta, fašisti su formirali sabirne centre. Koliko je konvoja i logoraša odvedeno na Rab, u Lovran, Gonars, Treviso i druge logore teško je točno utvrditi. Kako ističe Malnar, najtočnije će biti brojka od 3650.

Do kraja rujna 1943., vratili  su se uglavnom svi preživjeli logoraši osim onih koje je iz talijanskih logora njemačka vojska otjerala u Dachau. Povratnici iz logora bili su potpuno iscrpljeni i nisu odmah bili sposobni za odlazak na bojište. Najviše ih je uključeno, kasnije, u 13. Primorko-goransku brigadu.

Istrani u Čabru

Nakon kapitulacije Italije, čabarski je kraj bio oslobođen, ali je u njemu, u nekoliko naverata njemačka fašistička vojska ostavila vidne tragove. Obranu Gorskog kotara tada je preuzela 43. istarska divizija formirana u Čabru 29. kolovoza 1944. godine. Na mjestu osnutka proslavljene partizanske jedinice, 1964., izgrađeno je zdanje – Dom 43. istarske divizije koji danas nije u funkciji. Intenzivno se radi na obnovi zgrade, pribavljena je potrebna dokumentacija a očekuje se i financijska potpora iz europskih fondova.

Istarski antifašisti su na čabarskom području djelovali već u ljeto 1942., 25. kolovoza formirana je iznad mjesta Sokoli Prva istarska četa. Nakon toga prešla je u Istru. U završnim operacijama 4. armije 43. divizija  je bila u pozadini neprijatelja, u Gorskom kotaru. Kasnije je prebačena u Istru.

Zagrebački antifašisti posjetili su i Galeriju istaknutog slikara Vilima Svećnjaka i obišli impozantan somenik (autor Marijan LešPetru Klepcu, legendarnom narodnom junaku čabarskog kraja iz vremena borbi s Turcima.

Bojan Mirosavljev