Obavijest za medije i javnost /Nagrada Nada Dimić PDF Ispis E-mail

U srijedu, 31. svibnja na Trgu žrtava fašizma, u 19 h, dodijeljena je Nagrada građana i građanki Grada Zagreba - Nada Dimić. Dobitnici Nagrade Nada Dimić za 2017. godinu su SANJA IVEKOVIĆ i IGOR GRUBIĆ.

O Nagradi Nada Dimić

Nagrada je ustanovljena 8. svibnja 2017., na  dan  oslobođenja  Zagreba  i  kao  memento  na  Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili, bez da im je odala ijedan podatak ili ime pripadnica i pripadnika antifašističkog otpora.

 

 

Osnivač nagrade je Fond za druge kojeg su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer   Zagreb,   Queer   New   York,   Perforacije   i   koreograf,   plesač   i   performer   Bruno Isaković.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i umjetničkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje umjetnosti i kulturi koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja individualnih i društvenih sloboda.

O dobitnicima Nagrade Nada Dimić 2017. Godine

Od pojavljivanja na jugoslavenskoj/hrvatskoj umjetničkoj sceni -  Sanja Iveković od  šezdesetih    godina

20. stoljeća kao radikalna konceptualna umjetnica i feministkinja, Igor Grubić od devedesetih, kad se je radom "Crni Peristil" izravno konfrontirao s mučnom hrvatskom društvenom i političkom zbiljom i kad je zbog „cestoredarstvenih razloga“ umalo završio iza rešetaka - djeluju na dvije razine: Unutar institucija, u dijalogu ili u sukobu s hegemonom institucionalnom kulturom umjetničkim sredstvima demontiraju postojeće režime institucionalne moći. Simultano djeluju i izvan institucija, u suradnji s mnogim angažiranim inicijativama civilnog društva.

 

Nagradu Nada Dimić dobivaju za cjeloživotni rad, a napose za svoje najnovije radove: Sanja Iveković za ciklus radova inspiriranih revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, od kojih je posljednji "Spomenik Revoluciji" predstavljen ove godine na Documenti u Ateni. Igor Grubić za svoj poetski dokumentarni film "Spomenik" posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u. Sanja Iveković i Igor Grubić dijele nagradu ravnopravno

Inicijatori Nagrade građana i građanki Grada Zagreba su umjetnici, kulturni radnici/radnice i aktivisti/ce Zvonimir Dobrović, Bruno Isaković, Vesna Kesić, Sonja Leboš i Eugen Jakovčić. O Nagradi Nada Dimić, među ostalim, kažu i sljedeće:

«Nagrađivat ćemo umjetnička djela i kulturne inicijative koji protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, umjetničke i kulturne prakse koje zajedno s progresivnim društvenim pokretima i aktivizmom mijenjaju svijet – na bolje. Ovu alternativnu nagradu suprotstavljamo Nagradi Grada Zagreba koju je aktualni gradonačelnik, Milan Bandić instrumentalizirao za vlastitu političku promociju. I do kraja kompromitirao uz pomoć većine članova Odbora za tu nagradu i zastupnika/ca Skupštine Grada Zagreba koji su je dodijelili Jakovu Sedlaru, režiseru koji je u svom filmu o Jasenovcu koristio dokazane falsifikate s namjerom da relativizira strahote logora smrti, umanji broj žrtava, povrijedi njihove potomke i revidira historiografski utvrđene činjenice. Time je izazvao gnušanje velikog dijela građana Zagreba i čitave Hrvatske. Nagrada Nada Dimić uručuje se istoga dana kada i službena, sada očito "Bandićeva nagrada", čime je njen alternativni i protestni karakter jasno naglašen.»

Kako je osnivač nagrade Fond za druge, u nju su ugrađene i vrijednosti na kojima se Fond temelji: poticanje solidarnosti i prijateljstva među umjetnicima, kulturnim djelatnicima i građanima. Naime, dobitnici nagrade njen novčani dio (5.000 kuna) mogu donirati nekoj novoj kulturnoj ili umjetničkoj inicijativi u čiji rad vjeruju i žele ga podržati. Tim činom zaokružit će se prsten solidarnosti koji je i simbol i logo Fonda za druge.


Zagrebu su potrebni drugačija kultura, drugačija umjetnosti i drugačije nagrade. "Nada Dimić" jedan je od znakova početaka takve preobrazbe.

 

U Zagrebu, 30. svibnja 2017.


Veliki pozdrav, Bruno Isaković Zvonimir Dobrović