UZ 72. DAN POBJEDE 9.SVIBANJ 2017.GODINE PDF Ispis E-mail

U skoro svim državama svijeta, a posebno Europe, svečano je obilježen ovaj veliki civilizacijski dan, Dan pobjede čovječnosti i demokracije nad silama zla Osovine nacifašistima. Sve države i narodi su to obilježili svečano u jedinstvenom prožimanju naroda i državne uprave, osim u Republici Hrvatskoj, gdje se to prepustilo obespravljenoj i marginaliziranoj udruzi građana - Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH sa više nego skromnim sredstvima. Vlasti lijepe naše domovine , Državni dužnosnici od Predsjednice RH, Predsjednika Vlade i ministara, Predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnika , do župana i gradonačelnika, nisu našli za potrebno nazočiti i toj skromnoj Svečanoj akademiji u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Nisu imali volje ni vremena, jer su se pripremali za obilježavanje mita Blajburške tragedije – predaje ostataka najvjernijih slugu nacista i fašista iz Pavelićeve NDH, Nedićeve Srbije, Rupnikove Slovenije i drugih krajeva Balkana. Nitko ne može i ne želi opravdavati počinjena ubojstava zarobljenika od strane pojedinih osvetnički raspoloženih pripadnika Jugoslavenske armije na Križnom putu, ali i nitko nema pravo stvarati mit na lažima, neistinama izmišljanjima nemogućih brojki.

 

Točno je da su u Teznom kod Maribora od strane divizijskih i armijskih vojnih sudova JA osuđeni na smrt najteži ratni zločinci, kojima su zlodjela i dokazana-odnosno njih 1.179 koliko je kostura iskopano i prenijeto na groblje Dobrava u Mariboru, ali to je posebna tema, pa ćemo se pozabaviti činjenicama vezanim za Dan pobjede.

 

Ogromne ljudske žrtve, od gotovo 79 miliona ljudi  na obje strane, daju civilizacijski  pijetet Pobjedi antihitlerovske koalicije.  Najveće gubitke imali su SSSR-23 miliona ili 13% populacije, Poljska skoro 6 miliona ili 16%, SFRJ 1,7 miliona ili 11%, Indija sa 3%, dok su USA imale 418 tisuća, V.Britanija 450 tisuća i Francuska 567 tisuća gubitaka ljudi. I druga strana je pretrpjela   velike žrtve, Njemačka od gotovo 8 miliona ili 12%, Japan 3 miliona ili 4,4%. Ogromne ljudske žrtve zaslužuju trajna sjećanja i obilježavanja da se ne bi ponovile.

Kako je proslavljen  Dan pobjede u Hrvatskoj, zemlji koja se zahvaljujući antifašistima i partizanima svrstala na stranu  antifašističke demokratske koalicije ?  Reklo bi se veoma skromno i na nivou građanskih udruga Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Počelo je ujutro 9.svibnja  sa polaganjem vijenaca delegacija SABA i Grada Zagreba na Zid boli, Grobnicu narodnih heroja i na  Križ  groblja Mirogoj, te na grobnicu dr. Franje Tuđmana i svečanom akademijom u KD Vatroslav Lisinski u 11,00 sati, nažalost bez nazočnosti najodgovornijih osoba iz tijela vlasti, javnog i kulturnog života zemlje i grada. Poruke  programa  akademije su  bile odlično umjetnički  koncipirane, kao i prigodni govori, koje su slušali opet samo članovi udruga antifašista. Tog dana se premijer Plenković kočoperio po Europskom trgu, dajući izjave kao da tog dana  nije Dan pobjede.  Dan  oslobođenja glavnog grada RH 8.svibanj obilježen je samo polaganjem vijenaca u Dotrščini i komemoracijom u Vrbovcu od strane izaslanstva Grada Zagreba i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba.

U ostalim dijelovima lijepe naše jedino su u Istri i Primorsko goranskoj županiji obilježili dan Pobjede zajedno sa antifašistima, a u Dalmaciji su to obilježile samo udruge antifašista.

Tako sramotno podcjenjivački odnos tijela vlasti prema obilježavanju  Dana pobjede je nedopustiv sa civilizacijskog, moralnog, ljudskog i demokratskog stajališta , jer ogromne civilne i ratne žrtve pale za tu pobjedu zaslužuju bolje.

Nasuprot našem hrvatskom (ne) obilježavanju Dana pobjede, druge zemlje, a i one  sa manjim sudjelovanjem u doprinosu danu pobjede to su obilježile svečano na državnom nivou. Ove godine imali smo privilegiju sudjelovati na obilježavanju Dana pobjede u Ruskoj Federaciji, zemlji koja je  dala ogroman doprinos pobjedi nad silama nacifašizma.

Delegacija od 4 člana UABA JUG Zagreb na poziv Uprave Sankt Petersburga – Lenjingrada- Ruska Federacija, sa kojim Grad Zagreb održava prijateljske odnose od 1968.godine, je imala čast  da prisustvuje obilježavanju Dana pobjede u tom gradu od 7. - 11.5. Taj dan  je sveopći praznik  države, grada i naroda, uz visoku sveobuhvatnu stručnu  organizaciju proslave na svim nivoima sa najkvalitetnijim kulturno umjetničkim programom. Komemoracija na Piskarjevskom groblju za poginule branitelje opkoljenog Lenjingrada i milijunske  civilne žrtve bila je veličanstvena sa nepreglednom kolonom naroda, stotinama tisuća karanfila i nekoliko stotina službenih vijenaca. Svečana akademija-koncert u čast Dana pobjede u ogromnoj dvorani bili su na najvišem umjetničkom i sadržajnom nivou, a na sam 9.svibanj veličanstvena vojna parada sa nekoliko tisuća vojnika i ogromnom vojnom tehnikom dala je pijetet pobjedi dobra nad zlom. Nije bilo namrgođenih pojedinaca,nije bilo policije  koja bi sprječavala kontraše u ometanju, jer ih nije ni bilo, a narod je slavio sa ožarenim licima i veselih očiju.

Poslijepodnevnu manifestaciju BESMRTNI PUK pratili smo na Nevskom prospektu na kojem je milijunska masa ljudi nosila fotografije  svojih predaka boraca za slobodu. Bilo je veličanstveno za vidjeti nepreglednu kolonu naroda sa slikama svojih predaka. Mi smo nosili fotografiju Josipa Broza Tita i potomka Vladimira Černjajeva, što je izazvalo veliki interes prolaznika.

Uprava grada Sankt Petersburga, Komitet za međunarodnu suradnju, na čelu sa Sergejem  Leonidovičem  Markovim,  priredili su za sve nas iz drugih država  9.5.  izuzetno  raskošnu večeru u restoranu, uz bogat i sadržajan umjetnički program sa porukama delegacija. U ime naše delegacije obratio se na ruskom jeziku  Milivoj Boroša, 96 godišnji pilot, a njegovo izlaganje izazvalo je buran aplauz, posebno na spomen partizana i Maršala Tita.

Kada smo sve ovo doživjeli i shvatili svu grandioznost  svenarodnog obilježavanja  tako značajnog  civilizacijskog dana, koji je  i državni praznik, poželjeli smo da se i kod nas u Hrvatskoj  državni praznik  Dan antifašističke borbe 22.6. proslavi slično, a obilježavanje Dana pobjede da bude  spomen dan Republike Hrvatske, a ne udruge građana.

 

Pripremili: Dragica Lovreković i Stjepan Šafran