Dan pobjede BEZ VISOKIH DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA PDF Ispis E-mail

U zagrebačkoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održana je 9. svibnja svečana akademija povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Zagreba. Na njoj se nisu pojavili visoki državni dužnosnici, što je FRANJO HABULIN, predsjednik Saveza anrtifašistikih boraca i antifašista Republike Hrvatske ocijenio žalosnim

Devetog svibnja 1945., potpisan je akt o bezuvjetnoj kapitulaciji svih njemačkih oružanih snaga. U Europi je rat bio završen. Rat na jugoslavenskom prostoru nastavio se još  sedam dana, sve do 15. svibnja, kada je napokon JA skršila posljednji otpor neprijateljskih formacija. Drugi svjetski rat je, međutim, potrajao još gotovo četiri mjeseca, dok nije kapitulirao Japan, ali tek kada su na njegove civilne ciljeve bačene prve  atomske bombe.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i slavi i kao Dan Europe. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika, konačno je zavladao duži period mira, a Europa je dobila svoje današnje granice. Moderna Hrvatska je nastala na temeljima antifašizma, a od 2013., je i punopravna članica Europske unije. Devetog svibnja 1950., Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja Europske unije. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije je u Milanu 1985., donijelo odluku kojom se 9. svibnja obilježava kao „Dan Europe“.

Zvijezda – simbol otpora

U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu je 9. svibnja održana svečana akademija u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom, Dana Europe te oslobođenja Zagreba.  Franjo Habulin, predsjednik SABA RH kazao je kako mu je žao što praznik zajedno s antifašističkim borcima i poklonicima antifašizma ne slave najviši predstavnici države. „Oni kao da su zaboravili da u Ustavu piše kako je jedan od temelja ove države antifašizam“, poručio je i dodao da je njihova odsutnost loša poruka za Hrvatsku, region i Europu, dok na sliku Hrvatske baca tamnu sjenu. Antifašističku borbu je povela Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom, i njega nije moguće izbrisati iz hrvatske povijesti, podsjetio je Habulin te naglasio  da je „bivša Jugoslavija jedina europska zemlja koja se oslobodila vlastitim snagama, iako su u završnim operacijama u oslobađanju Beograda i sjeveroistočne Jugoslavije sudjelovale i sovjetske snage“.  Poručio je da narodnooslobodilački pokret nije bio samo pokret, nego i oružani ustanak protiv okupacije nacifašizma. „Danas slavimo Dan pobjede kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske - partizanske borce ali i branitelje u Domovinskom ratu“, rekao je Habulin i dodao da živimo u vremenu laži, kada se bez ikakve odgovornosti može lagati i čakza to „dobiti nagrada Grada Zagreba“.  Svrha dosadnog ali upornog ponavljanja fraze o osudi svih totalitarnih režima samo je u tome da se izjednače fašizam i antifašizam, perfidno skrivajući antifašizam iza komunizma, iako je činjenica da su komunisti na tlu Jugoslavije bili u prvim redovima borbe protiv okupacije i da se borba vodila pod crvenom petokrakom. Zvijezda je bila simbol otpora i slobode, a okaljali su je oni koji su je nosili na svojim kapama, ali su je ubrzo zamijenili kokardama“, kazao je Habulin i pozvao javnost da ne nasjedne na podvalu u stilu – „dosta nam je priče o ustašama i partizanima“.

Izostale i čestitke od predstavnika vlasti

Skup je kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika pozdravio Ratko Maričić. Među nazočnima bili su saborski zastupnici Predrag Matić i Anka Mrak Taritaš, Vinko Šunjara, jedini živi general i  prvoborac, Zdenko Duplančić, također prvoborac Prve proleterske brigade i predsjednik Udruge boraca „Savski venac“ u Beogradu,  Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, koji je nakon svečanosti izjavio: „Antifašizam je temelj moderne Europe i na ovu proslavu je trebalo doći“. Saborski zastupnik Jasen Mesić bio sj izaslanik premijera Andreja Plenkovića.  O nedolasku visokih državnih dužnosnika oglasio se list „24 sata“, navodeći kako je hrvatski državni vrh odlučio da minutom šutnje svečano obilježi Dan pobjede nad fašizmom, ističući  da se „ta minuta protegla na cijeli dan“.  „Nitko od državnog vrha, ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ni premijer Andrej Plenković, ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nisu se oglasili čestitkom, čak ni protoklarnom, povodom dana kojim se u cijeloj Europi obilježava pobjeda u Drugom svjetskom ratu“, ocjenjuje taj list.

U kulturno-umjetničkom programu (voditelj Dubravko Sidor, dramski umjetnik) sudjelovali su Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga Hrvatske, Etno skupina Ezerki te dramski umjetnici Dora Lipovčan i Nikša Marinović.

Bojan Mirosavljev