UZ DAN OSLOBOĐENJA GRADA KARLOVCA I SJEĆANJA NA NEVINE ŽRTVE KORDUNA PDF Ispis E-mail

Dana 6. svibnja održana je komemoracija žrtvama ustaškog i fašističkog terora pod sloganom " Na Kordunu grob do groba" u organizaciji ZUABA ZŽ I GRADA ZAGREBA i Sekcije 1. Korpusa NOV Hrvatske.

 

Inicijator ove manifestacije je i ovaj put bio drug Branko Božić- borac 8. Kordunaške divizije i počasni predsjednik Sekcije. Sa nama su bili učesnici NOB-a: Branko Božić.Šime Mudrovčić-predsjednik Sekcije, Slavica Bakrač, Ana Kruhonja, Kata Zrinjanin, Ivan Dubravčić, Stevo Delić, Sofija Eterović i Anka Horvat.

Točno u 10,00 sati  pridružili smo se domaćinima ZUABA Karlovačke županije i UABA Karlovca u svečanosti obilježavanja 72.obljetnice oslobođenja Grada Karlovca uz polaganje vijenca ZUABA ZŽ I GZ od strane Šime Mudrovčića. Marije Banak i Steve Delić,  te odavanju počasti svim borcima NOB-a i žrtvama fašizma kod devastiranog Spomenika borcima NOB-a  u središnjem parku  Karlovca. Od predstavnika gradskih vlasti bio je nazočan samo zamjenik Gradonačelnika koji je položio lampaš u ime lokalnih vlasti, a vrlo kratkim suzdržanim govorom pozdravio je prisutne antifašiste. Mirko Miladinović-predsjednik UABA Karlovca je nadahnutim govorom osvježio sjećanja na taj značajni datum u povijesti Grada, uz  neskrivenu gorčinu što sadašnje vlasti Karlovca od 1990.godine ne sudjeluju u obilježavanju ovog dana i ne vode brigu  o kulturnoj baštini antifašizma, kao i da ne omogućavaju normalan rad udruge antifašista. U ime ZUABA ZŽ i GZ prisutne je pozdravio Stjepan Šafran.

U 11,00 sati  sudjelovali smo na komemoraciji za 530 nevinih žrtava ustaškog pokolja i terora u selu  Veljun, počinjenog 6.svibnja 1941 u selu Hrvatski Blagaj. Podsjetili smo se na strašan masakr  tog dana počinjenih nad građanima srpske nacionalnosti i komunistima okolnih mjesta.

Put je nastavljen prema Bročancu, gdje smo odali počast velikom broju  boraca NOB-a i žrtvama fašističkog terora, ( oko 1.000 ) uz polaganje vijenca na spomenik u Bročancu. Spomenik je  zapušten, okoliš se ne održava i dalje. Cvijeće su položili Gojković Dušan,Višnja Hotko, A. Horvat.

U nastavku smo došli u centar  Rakovice, povećeg slobodarskog mjesta Korduna poznatog po Rakovičkoj buni pod vodstvom Eugena Kvaternika. Tu smo   odali počast žrtvama fašističkog ustaškog  terora i poginulim borcima tog kraja polaganjem cvijeća na kosturnicu, koja je i dalje bez uništenog spomenika i ploče. Cvijeće uz minutu šutnje položili su: Branko Božić, Kata Zrinjanin i Anica Kruhonja, a sjećanja na te strašne dane terora  iznio je Branko Božić, rodom iz tog kraja.

Put nas je dalje vodio u nekadašnje selo Sadilovac u kome sada nema stanovnika, osim jednog povremenog povratnika- gdje smo položili vijenac ispred ulaznih vrata crkve, odavši  počast brojnim žrtvama ustaškog terora i borcima NOR-a, Slavica Bakrač,Sofija Eterović i Travica Jovo.

.Iza toga  krenuli smo prema Ličkom Petrovom selu, gdje smo na spomenik položili vijenac,a o svim značajkama ovog kraja nas je upoznao ranko Božić. Oko spomenika je trava pokošena

Ovdje nismo imali dobru komunikaciju sa mještanima, tako da su samo dvoje  mještana došli pozdraviti nas, a Nikola DELIĆ tel 053 752045 je izrazio žaljenje što nisu znali za naš dolazak.

 

Zaključak:  Ova komemorativna aktivnost je opravdala  troškove, najviše zbog kontakata sa mjesnim stanovništvom, koje zaista živi u vrlo teškim životnim problemima, večinom malobrojna staračka domaćinstva. Vidi se da na ovim područjima ne radi nijedna UABA, pa stoga SABA RH i Sekcija 1.korpusa moraju više voditi brigu o spomenicima, to je nužno  uputiti dopise i zamolbe nadležnim  lokalnim vlastima za brigu o spomenicima  i obnovu spomenika u Rakovici, popravak-saniranje spomenika u Ličkom Petrovom selu, održavanje okoliša crkve u Sadilovcu i Spomenika u Broćancu.

 

 

Stjepan Šafran