UDAR NA SJEĆANJE PDF Ispis E-mail

Pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma "Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae", scenarista i redatelja Bogdana Žižića (trajanje filma – 60 min) u sklopu izložbe SPOMENICI NA NIŠANU – Zatiranje povijesti i sjećanja. Projekcija će se održati u četvrtak, 04. svibnja 2017. s početkom u 17.00 h, Galerija 4, Gliptoteka HAZU-a, Medvedgradska 2, Zagreb.

 

"Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae",  dokumentarni je film o uništavanju povijesnih i kulturnih spomenika u Hrvatskoj u nedavnim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Ovaj film na dokumentaran i dokumentiran način pokazuje i prokazuje sustavno i hotimično uništavanje povijesnog pamćenja na području Hrvatske, s posebnim naglaskom na devedesete godine 20. stoljeća. U tim godinama rata i poraća prema službenim podacima u Hrvatskoj je razoreno blizu 3000 povijesnih spomen – obilježja. Iako su mnoga od njih imala priznati status spomenika kulture, nikada nitko za takva djela nije procesuiran, a kamoli sankcioniran, što su rušitelji mogli doživjeti samo kao poticaj.

Izložba Spomenici na nišanu se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/ koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Uz spomenuti interaktivni narativ, postav izložbe kustosice Branke Benčić uključuje i dodatne elemente koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora te činjenice o stradavanju spomeničke i vjerske baštine koja nije procesuirana pred Haškim tribunalom.

Na postavu i u realizaciji izložbe sudjelovali su ugledni ratni fotografi s područja bivše Jugoslavije, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser.

Od autorskih fotografija izdvajamo radove Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića, Wadea Goddarda, Danila Krstanovića. Na izložbi se u dijelu Neprocesuirano prikazuje poetsko-eksperimentalni film "Spomenik", autora Igora Grubića.

Izložba je otvorena do 04. svibnja 2017., a postav se može razgledati svaki dan od 13:00 do 19:00 h.