APEL HRVATSKOJ JAVNOSTI PDF Print E-mail

Split, 4. travnja 2017.

Koordinacija Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Dalmacije na sjednici održanoj 18.03.2017.g. u Splitu, raspravljala je uz ostalo i o pojavama koje nedvojbeno upućuju na pokušaje određenih pojedinaca, grupa i stranaka, a nažalost i predstavnika brojnih braniteljskih udruga da se i pored dokazane kvislinške zločinačke uloge NDH, rehabilitira ustaška ideologija i NDH proglasi utemeljiteljicom današnje Republike Hrvatske. Istodobno negiraju antifašistički karakter NOB-e, partizansku vojsku uporno proglašavaju „zločinačkom komunističkom i antihrvatskom vojskom“, negirajući joj time zasluge za oslobođenje zemlje od nacifašističkih okupatora i uopće doprinos u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Za njih, kažu postoje dvije Hrvatske – prva od 1941. i druga od 1991. godine.

U skladu sa svojom funkcijom i društvenim opredjeljenjem Koordinacija je usvojila zaključak da svekolikoj hrvatskoj javnosti uputi apel zbog:

-      bezobzirnog postavljanja i zadržavanja spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, pravdajući se lažnom tvrdnjom da je to „stari hrvatski pozdrav“, vjerujući valjda u Gebelsovu krilaticu da „sto puta izgovorena laž postaje istina“ i tvrdeći da je to izraz pijeteta prema žrtvama, jer su  s tim usklikom ginuli pripadnici HOS-a u Domovinskom ratu.

-      licemjernog ignoriranja činjenice da je u Jasenovcu na zgradi u kojoj je stolovalo zapovjedništvo koncetracionom logora Jasenovac pod tim istim usklikom pogubljeno više od 70.000 nedužnih Srba, Židova, Roma, ali i oko 8.000 hrvatskih rodoljuba i antifašista.

-      licemjernog zahtjeva  da se u Hrvatskom Saboru donese odluka o zabrani upotrebe zvijezde petokrake, svjetskog simbola pobjede i slobode, jer kažu „mi smo se u Domovinskom ratu protiv crvene zvijezde borili“. Time s jedne strane žele osuditi narodno-oslobodilačku borbu - najsvjetliji, a uvođenjem pozdrava Za dom spremni rehabilitirati najmračniji dio hrvatske povijesti

-      stalnog izjašnjavanja čak i visokih državnih dužnosnika da su protiv svih totalitarnih režima čime žele umanjiti zločinački karakter NDH i izjednačavajući time žrtve i agresore.

-      organiziranja i najave novih marševa radi okupljanja neo-fašista, u ime lažnog domoljublja tvrdnjom da je Republika Hrvatska nasljednica kvislinško-zločinačke tvorevine NDH;

-      obilježavanja Dana NDH, davanja svečanih misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, rušenja antifašističkih spomen obilježja i podizanja spomenika s fašističkim simbolima

-      ustrojavanja Vijeća pri Vladi RH, naziva: „Suočavanju s prošlošću“, ali za period nakon 1945. čime se želi izbjeći osuda  ustaške NDH kao kvislinške fašističke tvorevine,

-      najave da će se u gradu Splitu, 10. travnja 2017.g. svečano obilježiti Dan uspostave NDH,

-      nastojanja da se iz Ustava RH izbriše načelo, da državotvornost Hrvatske proizlazi iz odluka ZAVNOH-a, a umjesto toga pokušava se nametnuti načelo; da današnja moderna Hrvatska počiva na „nultoj“ godini i da su je stvorili hrvatski branitelji, što je suprotno načelima  Ustava RH o Domovinskom ratu.

-      sve učestalijeg skandiranja fašističkih i šovinističkih slogana na stadionima i drugim okupljalištima bez posljedica

-      stalnog ignoriranja Deklaracije o antifašizmu Hrvatskog sabora iz 2005 godine

Zbog svega navedenoga Koordinacija se pridružuje svima koji ne žele sudjelovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdavom.

Kako službene vlasti, upornim izbjegavanjem poduzimanja sankcija, ignoriraju ove činjenice, Koordinacija ovim apelom želi podsjetiti svekoliku demokratsku javnost, a posebno organe službene sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, da u skladu sa svojom funkcijom i ovlastima poduzmu akcije i aktivnosti kojima će se rastući nacionalizam, neofašizam i sve češći  pozivi na diskriminaciju „drugih i drugačijih“ konačno zaustaviti, vratiti hrvatskoj državi i svim hrvatskim građanima dostojansvo demokratske, slobodarske i zemlje jednakosti svih njenih građana.


KOORDINACIJA UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA
DUBROVAČKO-NERETVANSKE, SPLITSKO-DALMATINSKE,
ŠIBENSKO-KNINSKE I ZADRASKE ŽUPANIJE

 

 

KOORDINACIJA