Predsjedništvo SABA RH PRIHVAĆENA MESIĆEVA OSTAVKA PDF Print E-mail

Na sjednici Predsjedništva prihvaćena ostavka Stjepana Mesića kao počasnog predsjednika SABA RH, uz poruku da ga se ne odriču kao antifašista i da mu kao bivšem predsjedniku Hrvatske ostaje ured u prostorijama Saveza

 

Tjedan dana nakon objavljene snimke iz 1992., u kojoj je bivši predsjednik Stjepan Mesić „govorio neistine, ali ne svoje, nego stranačke“, podnio je ostavku na dužnost počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Kao razlog je naveo želju da SABA RH poštedi negativnih posljedica.

„Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimke s mojim apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992., kao i one kasnije objavljene iz godine 1990., te uzimajući u obzir činjenicu da vjerojatno postoje još i druge moje snimke s jednako neprihvatljivim izjavama, podnosim ostavku“, piše Mesić predsjedniku SABA RH Franji Habulinu.

Očitovanje Stjepana Mesića

Mesić također navodi kako se neće pozivati na to  „da sam tako govorio u razdoblju od neki tri godine, iznose ono što je tada bila politika HDZ-a, a što je i danas više nego očito ostalo politika te stranke“. Neće se, kaže Mesić, pozivati ni na to da je u posljednjih dvadesetak godina, osobito kao predsjednik, zastupao  dijametralno oprečne stavove i da preuzima punu odgovornost za ono što je izrekao.  Netko možda može reći „da sam se u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća ponio kao oportunist, iznoseći stanovišta i tvrdnje u koje ne samo što sam intimno sumnjao, nego sam i znao da su neistinite. Ali, nitko ne može reći da sam bio oportunist kada sam, u već postojećoj klimi koketiranja s ustaštvom, krenuo u objektivno opasnu akciju reafirmiranja antifašizma, kada sam poveo borbu protiv povijesnog revizionizma, kada sam čvrsto stao na poziciju potrebe normaliziranja prilika u regiji i punog poštivanja ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj.“ Danas, dodaje Mesić „nisam u pitanju ni ja, ni Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Danas je u pitanju sklop vrijednosti antifašizma u Hrvatskoj, drugim riječima u pitanju je budućnost ove zemlje. Onima koji je vuku u propast ja sam, temeljem snimljenih izjava što su ih pomno godinama čuvali, samo instrument za definitivno rušenje temelja antifašističke Hrvatske. Drugim riječima, oni me koriste da bi rušili Ustav i sustav ove zemlje“.

„To je nešto što svi istinski antifašisti, bili oni članovi SABA ili ne, ne smiju dopustiti“, ističe Mesić. No, unatoč svemu, Mesić poručuje kako će u onoj mjeri u kojoj će mu to biti moguće, svakako i dalje davati svoj angažirani doprinos borbi usmjerenoj na to da „antifašizam bude i ostane jedan od temelja današnje Republike Hrvatske, - onako kako je i zapisano u njezinom Ustavu“, te da njegova privrženost antifašizmu i borba protiv galopirajuće fašizacije Hrvatske neće biti poljuljana, a najmanje objavljivanjem starih snimki, zaključuje Mesić u obrazloženju svoje ostavke.

Demokratska rasprava o ostavci

Odluku o Mesićevoj ostavci, Predsjedništvo SABA RH, donijelo je na trećoj redovnoj sjednici 23. veljače – većinom glasova. Dio članova Predsjedništva, zastupajući mišljenja udruga i organizacija iz kojih dolaze, nije bio sklon prihvatiti Mesićevu ostavku jer smatraju da je njegovo javno nuđenje ostavke na tu funkciju dovoljno snažna gesta kojom je jasno dao do znanja da prihvaća odgovornost za sporna stajališta o ustaškom logoru Jasenovac koja je iznosio na sastancima s lokalnim HDZ-ovcima i nižim vojnim zapovjednicima u Novskoj.  Snimke koje kompromitiraju Mesića isplivale su u emisiji voditelja osuđenog dilera, na televiziji s nacionalnom koncesijom. Dio članova Predsjedništva sklon Mesiću smatra da se on, nakon napuštanja HDZ-a 1994., uvjerljivo i jasno odmakao  od revizionističkog odnosa prema povijesti NDH, a posebno vrednuju što je tijekom dvaju predsjedničkih mandata dosljedno zastupao jasna antifašistička stajališta.  Predsjedniku SABA RH Franji Habulinu, u međuvremenu, pristigle su poruke nekih istaknutih osoba iz javnog života o „slučaju Mesić“. Tako, među inim, braća Slavko Goldstein i Daniel Ivin, podržavaju prijedlog da se ne prihvati ostavka Stjepana Mesića, smatrajući da je njegovo obrazloženje razumno i prihvatljivo. „Svjedoci smo, zajedno sa svima drugima, da je nakon njegovog razlaza sa Franjom Tuđmanom i izlaska iz HDZ-a, već više od dvadeset godina, dosljedan i djelotvoran antifašist“.

Većina članova Predsjedništva smatra da Mesićevu ostavku SABA RH mora prihvatiti kako bi obranila vlastitu vjerodostojnost, ali i zbog opasnosti da u javnost isplivaju dodatne snimke njegovih  neprihvatljivih izjava s početka devedesetih.

Kao što smo već naveli – odlučeno je da se prihvati ostavka Stjepana Mesića na dužnost počasnog predsjednika SABA RH, uz poruku da ga se ne odriču kao antifašista i da mu kao bivšem predsjedniku Hrvatske ostaje ured što mu je vodstvo SABA RH ponudilo u prostorijama Saveza u Hatzovoj, nakon što je odlukom Vlade morao napustiti svoj dotadašnji ured u Grškovićevoj ulici.

Bojan Mirosavljev

 

 


Fotosi – Prostorija Mesićeva ureda u zgradi SABA RH – Hatzova 16

Stjepan Mesić: „Moja privrženost antifašizmu neće biti poljuljana“