OBILJEŽENA 73.OBLJETNICA FORMIRANJA X.KORPUSA NOVH – ZAGREBAČKOG PDF Ispis E-mail

Ove subote 25.veljače svečano je obilježenja sedamdesettreća obljetnica formiranja najveće jedinice NOV-a sjeverozapadne Hrvatske X.korpusa-zagrebačkog. Svečanost je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, održana u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu u prepunoj dvorani, u nazočnosti brojnih boraca NOB-a, članova antifašističkih udruga i gostiju među kojima su bili: generali zbora Antun Tus i Petar Stipetić, predsjednik RH 2010-2015. gospodin Ivo Josipović, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Vesna Nađ, predstavnica Ministarstva branitelja, gospodin Ratko Maričić-izaslanik gradonačelnika Milana Bandića i brojni drugi. Od boraca X.korpusa bili su Josip Gaži, Zdenka Brnčić, Sabina Zagorc, Martin Jandrašec, te iz drugih jedinica Branko Božić, Šime Mudrovčić, Egri Franjo, Anka Horvat.

 

Svečanost je započela Himnom Lijepa naša domovino u izvođenju  KUD-a makedonske nacionalne manjine „EZERKA“ i minutom šutnje za sve poginule i umrle borce X.korpusa.

O uvjetima i značaju formiranja X.korpusa NOVH Zagrebačkog govorio je predsjednik SABA RH  Franjo Habulin, istučući ogroman njegov značaj u završnim borbama za konačnu pobjedu nad silama nacifašizma. Dobar dio svog izlaganja je posvetio sve otvorenijim nacifašističkim pojavama u svim sferama hrvatskog društva.

Gospodin Ivo Josipović je pored značaja X.korpusa, veći dio posvetio sadašnjem poličkom i gospodarskom stanju zemlje u kojoj su  nezaposlenost, pad standarda, prezaduženost i drugo, pogodno tlo za bujanje nacionalizama, govora mržnje i preslagivanja povijesnih događanja sa ciljem da zločince nacifašiste  predstave domoljubima, a partizane i antifašiste zličoincima

U ime pokrovitelja svečanosti Gradonačelnika Milana Bandića prisutnima se biranim riječima obratio  Ratko Maričić, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Povelja SABA RH je dodijeljena  Josipu Gažiju, borcu X.korpusa, koji se kroz zahvalu za priznanje osvrnuo na ratni put korpusa, na postignuća njegovih boraca u pobjedi nad nacifašizmom, ali i u posljeratnoj izgradnji domovine. Oštro je osudio reviziju povijesti, sadašnji sve jači govor mržnje i daljnje ekonomsko srozavanje zemlje.

Voditelj, Dubravko Sidor, je pročitao ulomak iz kazivanja glumca Svena Laste kao partizana i hrvatskog branitelja.

Partizanski zbor Zagreb je potom upotpunio ugođaj izvođenjem  pjesama Crveni makovi, Dvanaesta je majka Slavonije, Padaj silo i nepravdo, Oj Mosore, Mosore..

Nazočnost medija ( televizije i radija, te novina) nije urodila objavom  za javnost, tako da je i ova svečanost ostala za širu javnost nepoznata. Nije prvi put, ali vjerujemo da je zadnji put.

 


Stjepan Šafran, tajnik UABA JUG Zagreb