REDOVITA GODIŠNJA SKUPŠTINA UABA JUG ZAGREB PDF Ispis E-mail

 

U subotu 18.veljače članstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb, u prepunoj dvorani SABA RH i u nazočnosti brojnih gostiju, ocijenilo je jednogodišnju aktivnost na realiziranju Plana rada, uvjeta rada i poslovanja u 2016.godini

Izvještaj o radu je mogao biti veoma podugačak, jer je udruga  organizirala niz akcija, koje svaka za sebe traže dosta prostora, te se samo pobrojalo najvažnije od onoga što je urađeno,  uz kratku ocjenu uspješnosti. Nekoliko aktivnosti se nije moglo ostvariti zbog velikog nedostatka financijskih sredstava, jer je Grad Zagreb  odobrio upola manje novca nego prethodnih godina, odnosno samo 5.000,00 kuna, što npr nije dovoljno samo za vijence.

Brojno članstvo naše udruge  oštro se protivi i osuđuje  sve učestalije i jače  oblike vrlo glasnog govora mržnje  prema drugima i drugačijima u hrvatskom društvu, i odašiljemo jednodušni poziv hrvatskoj javnosti i vlastima Republike Hrvatske da  to počinju sankcionirati i sprečavati. Krajnje je vrijeme da se zaustavi bujanje  neoustaštva, neofašizma i neonacizma, ne samo na javnim sportskim  priredbama, već u medijima, kulturi, znanosti, … ako nam je stalo do jedine naše domovine Hrvatske.

Sjednicom skupštine je predsjedavalo radno predsjedništvo u sastavu : Marija Banak, Boris Biličić i Dragutin Kozjak.

Skupština je započela intoniranjem Himne Lijepa naša domovino, te odavanjem počasti minutom šutnje četrnaestorici umrlih boraca NOB-a i dvojici članova.

Naši gosti su bili: Petar Raić-predsjednik ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba,

- Ratomir Bošnjak, predsjednik ZUABA Karlovačke županije i UABA Duga Resa,

- Milan Travnikar, predsjednik Združenja borcev NOB-a Metlike

- Vesna Čavka, ispred Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba

- Dragutin Lacković, zamjenik predsjednika Vijeća GČ  Novi Zagreb – Istok,

- Mladen Perica, predsjednik  SDP-a MO Trnje

- Mirko Miladinović, predsjednik UABA Karlovac,

- Ognjen Prodanović, predsjednik UABA Medveščak

- Mladen Plazibat, predsjednik udruge „Svi na put“

U pozdravnim riječima koje su uputili Skupštini osnovni ton je bio apel za suradnju u suprotstavljanju  sve agresivnijim oblicima nacifašizma u našim društvima i na svjetskoj razini, te potrebu još češćih zajedničkih akcija.

Posebno dirljive riječi izgovorio je Milan Travnikar iz Metlike rekavši da susret koji smo imali 11.6. je početak, ali i nastavak nečeg davno započetog, zajedničkih akcija slovenskih i hrvatskih partizana u borbi protiv nacista i fašista.

Gospođa Vesna Čavka ukazala je na veliki doprinos antifašista Grada Zagreba multikulturalnosti Zagreba i njegovoj promociji kao poželjne turističke destinacije baš upravo kroz izraženu suradnju u cijeloj regiji, te zahvalila na Zahvalnicama  koje su dodijelili Gradu Zagrebu i Miodragu Demi Udruženje pilota i padobranaca Novog Sada. Obećala je zalaganje za bolji tretman  UABA pri dodjeljivanju sredstava za projekte udruga.

Opći je zaključak da je Udruga antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb, koja djeluje na prostoru Gradskih četvrti Trnje, Brezovica, Novi Zagreb – Istok i Novi Zagreb – Zapad, te općine Stupnik, uspješno radila i bila aktivni čimbenik širenja civilizacijskih demokratskih antifašističkih vrijednosti u Gradu Zagrebu, Županiji, cijeloj RH i u regiji.

 


Pripremio: Stjepan Šafran, tajnik