PROTESTNI MARŠ ZAGREBAČKIH ANTIFAŠISTA U JASENOVCU PDF Ispis E-mail

Zadnjeg dana mjeseca siječnja ove godine antifašisti Grada Zagreba i Zagrebačke županije organizirali su  odlazak u Jasenovac na protestni marš u povodu sve otvorenije revizije povijesti 2.svjetskog rata, prikazivanju ustaša i fašista kao domoljuba , a boraca NOB-a kao zločinaca, stalnom isticanju  komunističkih zločina, a prešućivanje mnogostruko  brojnijih i težih  zločina  fašista , zbog izostanka  državnog obilježavanja Dana pobjede, dana holokausta i Dana antifašističke borbe, te sve učestalijeg  postavljanja spomen ploča sa ustaškim pozdravom za dom spremni i sustavnog trovanja hrvatskog društva raznim oblicima mržnje.

Jedan od najznačajnijih povoda našem protestu je što vlasti Republike Hrvatske, Vlada, Sabor i ostala tijela u posljednje dvije godine  blagonaklono toleriraju takva ponašanja i ništa ne poduzimaju da se to spriječi, sankcionira ili ukloni, čak najavljuju osnivanje vladinog povjerenstva.

 

Polaganjem vijenca na Cvijet u Jasenovcu poklonili smo se žrtvama holokausta u povodu Dana sjećanja na 27.1.1945. ,i svim nevinim žrtvama ustaškog logora Jasenovac, prisjetili smo se 18.siječnja 1944.godine kada je  naredbom Vrhovnog štaba NOV Jugoslavije i  maršala Tita formiran  x. korpus NOV Jugoslavije- zagrebački i obišli smo izložbu i stalni postav Muzeja JU Spomen područja Jasenovac.

 

Potom smo  mirno i dostojanstveno došli u centar naselja Jasenovac i iskazali svoj revolt postojanjem ugraviranog  ustaškog pozdrava „ za dom spremni“  na ploči postavljenoj prije nekoliko mjeseci  u spomen na pale žrtve hrvatskih branitelja.

 

U svom obraćanju okupljenim građanima i medijima  predsjednik ZUABA Petar Raić je između ostalog rekao:“Ova ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom je ružna slika za demokratsku Hrvatsku i neodlučnu Vladu, jer šutnjom i nereagiranjem Vlade omogućava se širenje postavljanja sličnih ploča s ustaškim pozdravom pod kojim je samo u Jasenovcu ubijeno preko 80.000 ljudi. To je ruganje stotinama tisuća obitelji.“ .. I sve dok se tolerira ustaški pozdrav na sportskim terenima i drugim javnim okupljanjima, sve dok se na raznim portalima raspiruje mržnja prema  Srbima, Židovima Romima i građanima antifašističkog opredjeljenja i slavi zločinački ustaški režim, sve dok JUSP Jasenovac ne reagira na napade ja jasenovačke žrtve, Hrvatska neće biti civilizirana država, oslobođena nacifašističkog nasljeđa“

 

Po završetku ovog mirnog dostojanstvenog protesta, poslije niza izgovorenih uvredljivih riječi, jedan mještanin Jasenovca je i  fizički nasrnuo na snimatelja HRT-a, ali je našom intervencijom onemogućen u nanošenju povreda.  Antifašisti Grada Zagreba najoštrije osuđuju taj barbarski napad na novinara i neprimjereno ponašanje tog mještana. Uvjereni smo da će pravna država ovog puta djelovati prema propisima.

 

I na kraju osnovna poruka Hrvatskom Saboru, Predsjednici ,  Vladi RH  i njenim tijelima sa ovog protestnog mirnog skupa je : Pokažite i dokažite da vam je stalo do demokracije, ugleda naše zemlje, do zaštite i unapređenja  svih ljudskih prava svojim odnosom prema antifašizmu i onima koji su stvorili Republiku Hrvatsku u njenim granicama i obranili je 1995.godine.

 

Pripremio Stjepan Šafran