USTANAK BIOKOVSKO-NERETVANSKOG NARODA: OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA U GRADCU n/m PDF Ispis E-mail

Savez ABA Makarskog primorja, Zajednice udruga ABA Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije 22. siječnja 2017. u Gradcu n/m obilježili su 75. obljetnicu ustanka Biokovsko-neretvanskog naroda.

 

Krešimir Sršen, predsjednik Zajednica udruga ABA SDŽ okupljenim njegovateljima i promicateljima vrijednosti NOBH i antifašizma, obratio se s nekoliko prigodnih riječi, istaknuvši:

Nakon što su oružnici (žandari) NDH zarobili i zatvorili sedam partizanskih boraca 22. siječnja 1942.; gradačke partizanske grupe, nakon odluke Mjesnog komiteta KPH, odlučno su krenule da oružanom borbom zaposjednu ustašku postaju, da bi oslobodili suborce. Na napad ustanika, ustaške oružane snage uzvratile su vatrom; pucajući u pravcu zatvorenih vrata prostora, gdje su držali zatvorene partizane. Pri tome, ubili su dvojicu (Andriju Andrijaševića i Milana Stipića) a trojica su lakše ranjena. Stipićevo mrtvo tijelo bacili su preko prozora na ulicu. U pomoć gradačkim ustanicima došlo je oko 50-tak ustanika iz Bačine kod Ploča. Ni tada, ustanicima nije pošlo za ruku, da zauzmu ustašku postaju i da oslobode suborce.

24. siječnja u luku Gradac uplovio je talijanski brod „Merkur“ kojeg su zarobili grupa gradačkih partizana. Na brodu „Merkur“ je bilo oko 100 tona hrane, koja je u većim količinama podijeljena stanovništvu, a ostatak za potrebe partizanskih grupa.

Uplovljavanje talijanskog ratnog broda u luku Gradac 26. siječnja, partizanske grupe bile su primorane na povlačenje u pravcu planine Biokovo. I u takvim okolnostima, narodni ustanak Makarskog primorja i Neretvanskog kraja poprimio je široke razmjere kao izraz pripadnosti NOP-u i privrženosti KPH. Istovremeno narod je iskazivao neizmjernu mržnju prema ustaškim krvnicima.

 

Od partizanskih grupa formirana je Prva južno-dalmatinska četa.

U znak siječanja i zahvalnosti na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje pobjede i slobodne Hrvatske, više delegacija je položilo cvijeće ispred spomen ploča partizanskim borcima i žrtvama fašizma i kod spomenika „Ustanik“, velebno djelo autora Antuna Augustinčića. Nakon toga, neizbježno je bilo reći; da je spomenik „Ustanik“ oštećen, a lik s vrha zbačen na podnu površinu spomenika, gdje se i danas nalazi, teško „ranjen“ (izmasakriran) od ruku grupice u odorama HV. Taj vandalski čin nije bio samo atak na pobjedu i slobodnu Hrvatsku, nego i ljaga nanesena Biokovsko-neretvanskom narodu, za sva vremena. U ustaničkom Gradcu uklonjene su spomen biste ANTE ŠUTIĆA, BOGDANA VISKOVIĆA, GOJKA UJDUROVIĆA I MILE VISKOVIĆA, a uništene su i četiri spomen ploče. Ne ponovilo se!

Živjela slobodna Hrvatska!


Predsjedništvo ZUABA SDŽ