Vojnić spomen na 12.01. - Dan oslobođenja PDF Ispis E-mail
Danas su antifašisti i partizanski borci polaganjem vijenaca na spomenik u Vojniću odali poštovanje i spomen na herojske partizanske borbe, operacije i junaštvo boraca Vojnića i okolice.
Vijence su položili predstavnici SABA-Zagreb, predstavnici Vojnića i okolice te Karlovačke županije te izaslanstva Ruske Federacije.
Poslije polaganja vijenaca izaslanstva su se zaputila prema monumentalnom spomeniku Petrova gora gdje je izaslanstvo Ruske federacije otkrilo tri obnovljene ploče na mjestu partizanske bolnice kao svoj doprinos obnovi te vrijedne partizanske ratne ostavštine.

Vrijeme druženja nakon održane godišnje izborne skupštine antifašista Vojnića je iskorišteno da se ukaže na potrebu sanacije i uređenja monumentalnog spomenika Petrova gora.

U ll. svjetskom ratu kompleks Petrova gora i Vojnić sa okolicom bili su jedno od najbitnijih mjesta NOB-a.
U Listopadu - Petrova gora postaje mjesto rada OK KPH za Karlovac i CK KPH.

Na lokaciji Petrova gora je postojalo osam partizanskih bolnica te prateći sadržaji ljekarna, tiskara, vojne radionice, kožara,pekarnica koji su bili puna potpora partizanskom otporu.

Stoga obnova će biti ogroman zalogaj za sve antifašiste koji će zajedničkim snagama uz potporu financijskih sredstava europskih fondova djelovati na sanaciji tog vrijednog spomenika hrvatske baštine. Tu će svakako od neprocjenjive vrijednosti biti pomoć UNICEF-kao mjesto svjetske baštine.