Kome smeta Tito? PDF Ispis E-mail

U povodu prijedloga organizacije HDZ-a Grada Zagreba, a u najnovije vrijeme i HDZ-a Grada Rijeke, o  pokretanju postupka za ukidanje trgova i ulica koji nose ime legendarnog Maršala Josipa Broza Tita, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH skreće pozornost da maršala Tita nitko od relevantnih sudskih organa nije osudio, osim Jugoslavenskog kraljevskog suda 1928. u tzv. bombaškom procesu.

Premda je Tito Hrvatsku s Narodnooslobodilačkom borbom uveo među zemlje pobjednice, HDZ nastoji Hrvatsku tim prijedlozima svrstati među gubitnike, uz bok njemačkih nacista i talijanskih fašista.

Što je temelj HDZ-ovih zahtjeva za ukidanjem imena Trga Maršala Tita?

 

 

Ponajprije tim zahtjevima se relativiziraju ustaški zločini počinjeni tijekom vladavine ustaša od 1941. do 1945. godine. Istodobno se pokušava izjednačiti Narodno-oslobodilačka borba s ustaškim režimom. No NOB je i po ideji i po izvedbi bila borba za slobodu i dostojanstvo čovjeka. Nasuprot tome ustaška ideologija bila je rasistička i apsolutno antidemokratska.

Valja upozoriti na događaje, koji se odnose na kraj II. svjetskog rata i poraće. Sustavno se prešućuje uloga ustaškog poglavnika Pavelića, koji je izravno odgovoran što je njegova vojska, još 6 dana po kapitulaciji osovinskih sila, nastavila rat i prouzročila nepotrebne žrtve, a time i kasniju osvetu. Bez ikakve mjere i kriterija navode se upravo nevjerojatne brojke ubijenih nakon II. svjetskog rata. Uveličavanjem žrtava želi se stvoriti utisak da su Narodno-oslobodilačka vojska, a i sam Maršal Tito bili zločinci, što bi značilo da su  Pavelić i ustaše bili pravi domoljubi.

Kada se govori o zbivanjima nakon završetka II. svjetskog rata nitko od tih revizionista povijesti ne spominje da se dio ustaša, pod imenom križara, borio protiv nove vlasti još nekoliko godina i da su pobili brojne nevine ljude. Pri tome se ustaški zločini nastoje maksimalno umanjiti.

Revizionisti doktora Franju Tuđmana karakteriziraju u najmanju ruku kao domobrana, a ne partizana-prvoborca, koji je završio vojni poziv kao general  JNA. Valja pomenuti da su i osnivači HDZ-a Josip Manolić i Josip Boljkovac, također bili borci NOR-a.

 

Spomenutim zahtjevima HDZ-ovih organizacija Hrvatskoj se u svijetu nanosi trajna šteta, jer se sve više doživljava kao konzervativna i gotovo profašistička država.

 

Predsjedništvo SABA RH

 

Predsjedništvo Saveza J.B.T. Hrvatske