Kampanja protiv Narodnooslobodilačkog pokreta Hrvatske PDF Print E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH dužan je obavijestiti i upozoriti hrvatsku javnost da se posljednjih dana vodi sustavna hajka i kampanja protiv Narodnooslobodičkog pokreta s ciljem da se oslobodilačka borba Hrvatske i Jugoslavije proglasi najvećim zločinom u europskim okvirima.

 

 

Jučer su u Teznom sahranjeni zemni ostaci oko 800 crnogorskih četnika, ustaša - pripadniika Pavelićeva tjelesnog zdruga, ljotičevaca, belogardejaca i njemačkih vojnika, koji su ekshumirani iz Hude Jame. Njih su jučer neki uglednici na komemoraciji kvalificirali kao mučenike koje je likvidirao jugoslavenski komunistički režim.

Povijesne činjenice, međutim, ukazuju na drugačiju istinu. O tome postoje relevantni podaci i svjedočanstva sudionika NOP-a. Valja, također, podsjetiti da postoje presude vojnih sudova tadašnje Jugoslavenske armije koji su te navodne mučenike osudili zbog grozomornih zločina, što su počinili na raznim stratištima širom Hrvatske i Jugoslavije, a sada ih se putem falsificiranja povijesnih činjenica nastoji pretvoriti u nevine žrtve.

Cilj je tog evidentnog falsifikata da se kolaboracioniste i kolaboracionističke tvorevine pretvori u zaštitnike nacije, a prema nakim govornicima na jučerašnjoj komemoraciji, i uzore koje valja slijediti kao civilizacijske ikone. Time se te tvorevine i kolaboracioniste nudi kao model za izgradnju današnjeg društva i države. To nije samo beskrupolozan falsifikat, već služi  stvaranju i ovjekovječenju društvenih tenzija i onemogućavanju uspostavljanja društava i država na suvremenim civilizacijskim i demokratskim temeljima.

Savez smatra da svaka žrtva ima pravo na dostojanstvenu sahranu i pravo na svoj grob i spomen obilježje, imajući na umu činjenice i okolnosti u kojima su sudionici Drugog svjetskog rata stradavali.


Zagreb,

Zagreb, 28. listopad 2016.

Broj:  01-203-16

Broj:

Broj

 

SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE
Pavla Hatza 16, 10
000 Zagreb
tel/fax: 48 39 996,
tel: 48 39 998
www.sabh.hr,
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it