Reagiranja: n/p Ivanu Miklenić, uredniku Glasa koncila PDF Print E-mail

Neistine o stradavanju djece u NDH

 

U Vašem cijenjenom glasilu svojim se komentarima često javlja gospodin Lojzo Buturac iz Siska, koji sustavno negira očigledne činjenice iz vremena Drugog svjetskog rata. U članku „Ponovljena laž o ustaškom dječjem logoru“, objavljenom 18.rujna 2016. na 31.str. Glasa koncila, i pored nepobitnih dokaza o ustaškom dječjem logoru Jastrebarsko, L. Buturac negira da je to bio logor. Za stradavanje djece izravno okrivljuje maršala Tita, a samo usput i Hitlera.

A što je s krivnjom dr. Ante Pavelića i ustaša, koji su u Hrvatskoj provodili rasnu politiku?

 

Za L. Buturca, kao i za naciste i fašiste u Drugom svjetskom ratu, kriv je Tito jer je podigao ustanak protiv terora, masovnih ubojstava i uništenja cijelih naroda, poput Roma, Židova i Srba. Krivi su, kako iz autorovog teksta proizlazi, partizani što nisu prepustili ustašama da likvidiraju baš sve Srbe kao što su to učinili s Romima i većinom Židova.

 

O stradavanju srpske djece u ustaškom logoru u Jastrebarskom ponajbolje svjedoče fotografije napačene, izgladnjele i bolesne djece, ali i podaci, primjerice, iz dnevnika grobara Franje Ilovara iz Jaske. Čini se da L. Buturac zna više o Dječjem logoru od samih preživjelih logoraša.

Kada bi L. Buturac imao savjesti upitao bi se zbog čega su djeca već od 6 mjeseci starosti, oduzimana od majki. Zašto su njihove majke slane u nacističku Njemačku na rad i za čiju su korist tamo radile? Zašto je vlast NDH i Katolička crkva nastojala srpsku djecu preodgojiti i nametnuti im ustašku ideologiju i katoličku vjeru, kada su i tako bili kršćani.

 

Razvidno je da samo ljudi, zaluđeni mržnjom, kao što je to L. Buturac mogu iznositi takve neistine.

Poštovani glavni uredniče, ako imate hrabrosti i poštenja, molim Vas da ovaj tekst objavite u Glasu koncila.

 

U Zagrebu, 29.rujna 2016.

 

 

 

Ivan Fumić