Otvoreno pismo Predsjednici RH gospođi Grabar-Kitarović PDF Print E-mail

Gospođo Predsjednice,

Odlikovanjem Nikole Štedula, čelnika proustaškog hrvatskog državotvornog pokreta, Vi ste direktno priznali protuustašku ideologiju i ohrabrili razne nacionalne ekstremiste na još destruktivnije djelovanje.

Uklanjanjem biste natifašističkog vođe maršala Tita iz svog ureda počeli ste provoditi rigidnu politiku HDZ-a, čiji ste član.

Ohrabreni Vašim djelima, u mjestu Drage podignut je spomenik teroristi Barešiću, koji je preko noći od terorista postao veliki hrvatski domoljub.

 

Razne proustaške grupe i grupice, ohrabrene Vašim postupcima pokušale su omesti skup antifašista 27.srpnja o.g. u Srbu. Isto tako, 5.kolovoza, dok je cijela zemlja slavila „Oluju“ crnokošuljaši su paradirali u Kninu uz uobičajene ustaške pjesme i pozdrave.

Ovi Vaši postupci itekako pridonose polarizaciji stanja u Hrvatskoj. Očekivali smo osudu ovih i ovakvih postupaka u javnosti koja je izostala.

 

Očito ne znate da se mire ljudi, ali ideologije nikada. Moramo Vam reći da Ljubo Drndić da je živ, ni po koju cijenu ne bi primio Vaše odlikovanje, kojim ste izjednačili antifašistički i ustaški pokret.

Te je ideologije povjesno i činjenično nemoguće izjednačiti ma koliko se trudili.

 

Ovim Vašim postupcima objektivno pridonosite veličanju nacionalističkih ideologija i podjelama unutar Hrvatske i nanosite štetu ugledu Hrvatske u cijelom svijetu.

 

Zagreb, 25.kolovoza 2016.

Zagreb,


Predsjedništvo SABA RH

 

25. kolovoza 2016.

 

Broj:    01-171-16

 

 

 

SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE

Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb

tel/fax: 48 39 996, tel: 48 39 998

www.sabh.hr, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it