Na djelu je poništavanje povijesnih činjenica PDF Print E-mail

Na sjednici, što je održana 15. ožujka 2016. članovi Predsjedništva SABA RH upozorili su na probleme uzleta fašistoidnih pokušaja revizije povijesti, širenja netrpeljivosti i netolerancije prema drugima i različitima u ozračju uspostave nove vlasti. Na takve pokušaje SABA RH je već u tri navrata reagirala pripćenjima upozoravajući na izbor ministara branitelja i kulture i uopće pokušaja prekrajanja i poništavanja povijesnih činjenica. Predsjedništvo se zalaže da se u takvim okolnostima okupe sve antifašističke snage u Hrvatskoj na platformi obrane od fašizacije društva i prekrajanja povijesti, uz djelotvornu i aktualnu obranu antifašizma u temeljnim antifašističkim udrugama. SABA RH mora se dosljedno uključiti u kritičku raspravu o prijedlogu Kurikuluma za osnovne škole i gimnazije što se odnose na sadržaj povijesti.

Raspravljajući o obilježavanju središnjih antifašističkih događaja tijekom 2016.članovi Predsjedništva suglasili su se da pred SABA RH predstoji organiziranje događaja koji se odnose na komemoraciju u Jasenovcu, Dan pobjede nad fašizmom, 75. obljetnicu organiziranog otpora okupaciji zemlje, te obilježavanje zasjedanja ZAVNOH-a.

Raspravljajući o organizacijskom jačanju cjelokupnog članstva, udruga, zajednica i Saveza Predsjedništvo se založio za cjelovitu analizu rada, organizacije, položaja i uloge antifašističkih organizacija kako bi se moglo pristupiti osnivanju novih udruga, te uključivanju mlađih članova u organizacije. Pri tome valja sveobuhvatno informirati članstvo i javnost, te oslanjati se na udruge i organizacije, te pojedince koji prihvaćaju antifašizam.

M.K.