Sjećanja i spomenička baština PDF Print E-mail

Nakon što je Slobodna Dalmacija 16.3.2016.g. objavila vijest da je na Vukovarskom groblju oštećen spomenik Velimira Đereka Sokola, imotskog junaka obrane Vukovara, Zajednica udruga ABA Splitsko-dalmatinske županije ne može, a da ne digne svoj glas protiv takovog vandalizma i barbarizma koji za cilj ima zatiranje vrijednosti iz Domovinskog rata koje čine temelj pobjede naroda za slobodu zemlje i u njoj svakog doma.

Dakako, isto tako ne možemo, a da se ne sjetimo, s velikom tugom i jecanjem u srcu i u duši, masovnog vandalizma, u vremenu od 1990.g. - 2000.g., nad spomenicima i spomen obilježjima iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je, od ruku pojedinaca ili grupa iz istog narodnog korpusa, srušeno ili oštećeno ukupno 2.954 spomenika i spomen obilježja, od toga u Dalmaciji njih 1.030. Na području Splitsko-dalmatinske županije, od 620 spomen obilježja, srušeno ih je 180, oštećeno 118, a uklonjeno i pohranjeno 93 (uglavnom spomen bista i spomen ploča). Ukupno je devastirano ili na drugi način oskvrnuto oko 63% pijeteta žrtvama fašizma i nacizma. Lokalne i regionalne vlasti najčešće su preko tih strašnih događanja prelazili šutke, a bilo je i primjera koji su poticali na vandalizam, dok su institucije države, pozvane da postupaju sukladno nadležnostima, vjerovali ili ne, najčešće izjavljivale da nemaju osnove za postupanje po službenoj dužnosti?!

U svijetu je teško naći primjere u kojima pripadnici istog naroda ruše i oštećuju spomenike i spomen obilježja najboljim sinovima i kćerima, onima koji su svoje živote položili na oltar Domovine ili su bili žrtva borbe protiv okupatora i njegovih slugu. Gdje nije „Učiteljica života“, povijest je „Opaka tužiteljica“. Zato pozivamo sve istinske rodoljube i domoljube da skupa ustanemo protiv vandalizma i kulturocida nad vlastitim narodom!

PREDSJEDNIŠTVO ZUABA SDŽ