Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
JESU LI PARTIZANI BILI HRVATSKI DOMOLJUBI? PDF Print
Tuesday, 23 June 2020 13:54

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) okuplja hrvatske partizanske veterane i građane antifašističke orijentacije bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru, naciju i političke stavove. U programskim spisima stoji da je to vanstranačka, nevladina, domoljubna, višenacionalna i demokratska udruga građanki i građana koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

opširnije...
 
OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Print
Tuesday, 23 June 2020 13:47

U Hrvatskoj je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe. U šumi Brezovici kod Spomenika prvom partizanskom odredu održana je svečanost. Na taj dan 1941. godine, na tom je mjestu osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

opširnije...
 
KOMEMORACIJE POVODOM DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Print
Sunday, 21 June 2020 19:44

Uoči Dana antifašističke borbe delegacije Vlade, predsjednika RH, antifašističkih i manjinskih organizacija te pojedinih partija položile su vijence na zagrebačkom Mirogoju. Žrtvama fašizma počast je istog dana odana i u Dotrščini, najvećem zagrebačkom stratištu za vrijeme NDH.

opširnije...
 
TJENTIŠTE: OBILJEŽENA 77. GODIŠNJICA BITKE NA SUTJESCI PDF Print
Sunday, 21 June 2020 19:19

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, u Dolini heroja na Tjentištu obilježena je 77. godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu.

opširnije...
 
ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I 75 GODINA POBJEDE PDF Print
Saturday, 20 June 2020 01:44

Šahovski turnir za Dan antifašističke borbe i 75 godina pobjede održan je 19. lipnja 2020. u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u Zagrebu.

opširnije...
 
OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DANA POBJEDE PDF Print
Friday, 19 June 2020 19:48

Brezovica i Sutjeska nas obvezuju

Ovih dana uljuđena Hrvatska prisjeća se dvaju značajnih datuma koji su obilježili njenu, ne tako davnu, prošlost. Oba događaja vezana su za Drugi svjetski rat u kojem je Hrvatska, kao sastavnica bivše države, učestvovala na strani antifašističke koalicije i dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom. Hrvatska se znala opredijeliti, Hrvatska je znala što je ispravno, znala je da sloboda nema alternative.

opširnije...
 
ANTISRPSKA HRVATSKA JE NEPOTREBNA PDF Print
Friday, 19 June 2020 09:25

Bolje biti sam na strani istine, nego u najvećem čoporu a na strani laži. I Nazarečanin je bio sam na Kalvariji nasuprot rulje žedne krvi“, progovorio je don Ante Žderić iz Župe Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu, a koji je rodom iz Rogotina sa Crne Rijeke, pritoke Neretve. Kao jedan od rijetkih svećenika katoličke crkve koji je osudio neprimjerene postupke navijačke skupine BBB sa Kustošije u Zagrebu koji su uz pjesme, vatromet i zastave sa pokličem „Za dom spremni“ istakli transparent prijetnje „srpskim ženama i djeci“. I u ovom slučaju se pokazalo da ustaški pozdrav ZDS uvijek ide uz nered i zlo, tamo gdje su prijetnje silovanjem ženama i djeci, tamo gdje je nepravda i mržnja, tu je i „Za dom spremni“.

opširnije...
 
ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DAN POBJEDE PDF Print
Wednesday, 17 June 2020 13:17

Organizatori: ŠK Aer u suradnji sa SABA RH i DŠKZ

Vrijeme igre: petak, 19. lipnja 2020. od 17:50 sati

Mjesto igre: Zagreb, Pavla Hatza 16, prostorije SABA RH

 

opširnije...
 
Preminuo je Juraj Hrženjak –Đuka PDF Print
Wednesday, 17 June 2020 13:08

U Zagrebu je 15. lipnja 2020. u 104. godini preminuo Juraj Hrženjak-Đuka, dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te utemeljitelj i počasni predsjednik Antifašističke lige Hrvatske. Narodnooslobodilačkoj borbi pridružio se 1941. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je brojne vojne, političke i pravne dužnosti: bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito". Autor je više knjiga o upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti. Priredio je publikaciju „Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“

opširnije...
 
DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE – 22. LIPNJA 2020. PDF Print
Tuesday, 16 June 2020 13:30

DAN POBJEDE – 9. SVIBNJA 2020.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 130