Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Da li je moguće, drugovi, da smo svi mi volovi* PDF Print
Sunday, 10 January 2021 16:25

Prizor prvi

Potres u Zagrebu. Ljudi se iseljavaju iz srušenih i teško oštećenih kuća. Bolnice na Šalati, velike zgrade građene 1928. i 1930., iseljene kao neupotrebljive, glavna zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, građena 1909., iseljena zbog oštećenja, teško stradala bolnica u Petrovoj, izgrađena 1920., iseljena, bolnica na Jordanovcu, .. Šteta samo na zdravstvenim ustanovama u Zagrebu procijenjena na miljardu kuna.

U Hrvatskoj uvedena stroga ograničenja zbog epidemije COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: „Odgađa se nabava borbenih aviona zbog krize uzrokovane koronom. O tome će se razgovarati nakon što prođe pandemija, kad gospodarska situacija bude bolja.“

opširnije...
 
I Jovo i Ante kažu Banija PDF Print
Sunday, 10 January 2021 16:08

Banija, namjerno zapuštena.

Ostavljena bez struje, bez vode, bez ceste i bez života i bez nade.

Baniju su ubijali, a toliko je Hrvatskoj dala.

Josif Runjanin, hrvatski skladatelj (8.12.1821. – 6.2.1878.), uz Baniju ga veže 1847. godina i kadetura u X. Banskoj graničarskoj pješačkoj pukovniji austro-ugarske vojske u Glini pod zapovjedništvom, u to vrijeme pukovnika, Josipa Jelačića. Rođen u srpskoj vinkovačkoj obitelji, porijeklom iz Loznice, opridjelivši se za vojnički poziv postati će časnikom, a 1865.g. ući će i u Hrvatski Sabor.

opširnije...
 
In memoriam: PDF Print
Sunday, 10 January 2021 15:21

Zdenko Duplančić (1929. - 2020.)

Zdenko Duplančić bio je jedan od najmlađih boraca Prve proleterske brigade, sudjelovao je u oslobođenju Beograda i Zagreba, a nakon rata bio je na brojnim istaknutim dužnostima

opširnije...
 
Bosna i Hercegovina čuvarica Europe PDF Print
Tuesday, 05 January 2021 02:06

Dodikovo i Čovićevo ponašanje je sramotno, te je nespojivo s europskim vrijednostima koje se temelje na poštivanju osnovnih ljudskih prava i ravnopravnosti svakog pojedinca. Čović i HDZ BIH traže paradržavu po ugledu na Dodikovu Republiku Srpsku“, još početkom prošle godine je govorio Josip Juratović zastupnik SPD-a u Bundestagu, prvi i jedini Hrvat koji je izabran u njemački parlament. Taj bivši sindikalni aktivist rođen u Koprivnici 15.1.1959. g. u Njemačkoj je izuzetno cijenjen, ali u hrvatskim političkim krugovima baš i ne. Izjave koje je nedavno dao, su puno optimističnije od onih izrečenih prije godinu dana, a u njima dobronamjerno ukazuje da ukoliko BIH želi ići putem Europske Unije, treba preuzeti europski sistem zaštite ljudskih prava, te ujedno upozorava da „bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. U 2021. godini slijede ozbiljne promjene Ustava koje bi riješile i hrvatsko pitanje, ali i presudu Suda u Strasbourgu Sejdić – Finci“.

opširnije...
 
Sjećanje na zajedničku borbu PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:52

Otkrivanje spomen ploče u čast sovjetske i britanske vojne misije u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je u utorak, 29. decembra spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije.

opširnije...
 
Prijavljeno preko 460 natpisa govora mržnje PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:48

U sklopu umjetničkog projetka "Usputno zlo" mapirano je preko 180 lokacija javnih površina širom Hrvatske na kojima stoje mrzilačke poruke upućene manjinskim skupinama poput "Za dom spremni", "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" i sličnih

opširnije...
 
Spor oko nacizma PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:46

Hrvatska je, poput ostalih država Europske unije, bila suzdržana prilikom glasanja na Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje glorifikacija nacizma i prakse koje "pridonose raspirivanju suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije"

opširnije...
 
Antifašizam mora živjeti: PDF Print
Friday, 25 December 2020 20:03

NEMA ZDRAVLJA BEZ SLOBODE

Stanje potpune tjelesne, mentalne i socijalne dobrobiti, a ne samo odsutnost bolesti ili nemoći.

Definicija zdravlja,
Preambula Ustava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 1948

Ovih dana mnogi tvrde da je naš odgovor na Covid (C-19) planetarni fijasko, čiji obim tek treba isplivati ​​sa svojim sve većim nesrazmjernim i trajnim sekundarnim učincima, uzrokujući ogromne socijalno-gospodarske, političke i psihosomatske kontrakcije i konvulzije. Ali, gore od našeg odgovora je naša šutnja o tome.

opširnije...
 
Umro je velikan glumišta Pero Kvrgić PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:18

Za vrijeme najveće gužve u dva sata i u 14.00 sati, našao sam se i uskočio na nogostup i stepenicu krcata i skoro prepuna tramvaja i vozila br. 11 na liniji Črnomerec – Dubrava, vidjeh i zapazih jednog mladića, postarijeg dečka, prilično komičnog i ne baš malo smiješnog, mršav vrat, tanka šija, konopčić i špagica oko šešira i pokrivala za glavu. Nakon gužve i tiskanja reče i prozbori, glasom i tonom plačljivim i srceparajućim, da ga susjed i suputnik namjerno i hotimice podbada i gura“, riječi su koje upečatljivo naglašavajući izgovara mimikom ih prateći, legendarni jedan od najvećih hrvatskih glumaca Pero Kvrgić u kultnoj predstavi „Stilske vježbe“ koja je na kazališne daske postavljena i premijerno izvedena 19. siječnja 1968. godine u Teatru &TD u Zagrebu.

opširnije...
 
Blagdanska čestitka Saveza PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:06

Poštovani prijatelji,

Pri kraju smo i ove godine. Još jedne u nizu, koju nećemo, na žalost, pamtiti po ljepoti i dobru, a u koju smo ušli s velikim očekivanjima i planovima. Završava se godina u kojoj smo se nadali pomacima na bolje u svim društvenim zbivanjima, a, nadam se, to smo očekivali i u osobnim životima. Na žalost, sve je krenulo u drugim smjerovima.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 143