Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
GALEB I TITO PDF Print
Tuesday, 08 September 2020 11:56

Ovdje počiva u miru božjem Zlatica Broz stara dvije godine i bratac joj Hinko star tri dana“, zapisano je na nadgrobnom spomeniku sa uklesanim raspelom, a koji je Josip Broz početkom 1924. godine podigao sa svojom ženom Pelagijom na groblju u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara, gdje su posljednih godina živjeli nakon što su se 1920. godine vratili iz Rusije po završetku I. svjetskog rata, u kojem je Broz zarobljen kao austro-ugarski vojnik.

opširnije...
 
ZAŠTO JE HRVATSKI TJEDNIK, NAKON DESETAKA VULGARNIH NASLOVNICA, TEK SAD POSTAO ‘MORALNO NAKAZAN‘ PDF Print
Monday, 07 September 2020 13:06

Ministar Medved i general Lucić sada se pjene na zadarsko glasilo zbog jedne karikature s ministrom u medvjeđoj dlaci

opširnije...
 
The extreme right in Europe in the Corona crisis PDF Print
Monday, 07 September 2020 12:54

The FIR and its member federations followed in the past weeks with attention the development of the parties and groups of the extreme right in the different European countries. It became clear how they try to adapt their racist and anti-democratic politics to the Corona development.

opširnije...
 
MILANOVIĆ I PAHOR OBILJEŽILI 77. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA LOGORAŠA KAMPORA: PDF Print
Monday, 07 September 2020 12:43

Podsjećanje na sposobnost čovjeka da se pretvori u nečovjeka

RAB – Predsjednici Slovenije i Hrvatske, Zoran Milanović i Bourt Pahor 5. rujna su na Rabu zajednički obilježili 77. obljetnicu oslobođenja interniraca iz talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor i upozorili na “banalnost zla”.

opširnije...
 
Jastrebarsko PDF Print
Saturday, 29 August 2020 11:20

KOMEMORACIJA U SPOMEN NA DJECU IZ USTAŠKOG LOGORA: ‘DO PARTIZANSKOG NAPADA UMRLO IH JE 468‘

‘Javnosti je taj logor predstavljan kao dom ili prihvatilište za napuštenu srpsku djecu, no što je to nego logor‘

opširnije...
 
Uštica PDF Print
Saturday, 29 August 2020 11:08

ROMSKI MEMORIJALNI CENTAR

Za Rome otvorenje ovog Centra znači vraćanje dostojanstva koje im je oteto u Drugom svjetskom ratu. On je posebno posvećen stradanju Roma u NDH, o čemu prethodnih desetljeća nije bilo puno govora. Romi su se do sad tek usputno spominjali zajedno s ostalim stradalničkim narodima“, kazao je VELJKO KAJTAZI, saborski zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina i predsjednik Saveza Roma RH „Kali Sali”

opširnije...
 
Zapadna Slavonija PDF Print
Saturday, 29 August 2020 11:05

KOMEMORATIVNI SKUPOVI ZA ŽRTVE USTAŠKIH POKOLJA

Pandemija korona virusa nije onemogućila odavanje počasti stradalim nevinim žrtvama ustaškog terora u selima zapadne Slavonije u kolovozu 1942. godine. Na spomen obilježjima izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pkrac-Lipik i Požega te Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije položile vijence

opširnije...
 
Slatinski Drenovac PDF Print
Saturday, 29 August 2020 10:56

U ZAJEDNIČKOM STROJU

Obilježena 77. obljetnica osnutka partizanske čete Ernst Thalmann, jedine antifašističke jedinice u Europi u Drugom svjetskom ratu sastavljene od pripadnika njemačke narodnosti

opširnije...
 
GRUBORI PDF Print
Saturday, 22 August 2020 02:14

Josip Manolić je dokazano osnovano sumnjiv za monstruozna zvjerstva i masovna ubojstva hrvatskih ljudi nakon drugog svjetskog rata, a sve to u ime komunističke totalitarne ideologije, u ime Tita i Partije, a koje je Josip Manolić počinio u ulozi područnog zapovjednika po zlu poznate protuhrvatske, protuljudske i protu Božje komunističke represivne OZNE“, kazati će i napisati Željko Sačić, umirovljeni general i zastupnik u Saboru izabran na listi okupljenoj oko lika i djela Miroslava Škore, u pismenom zahtjevu upućenom tajniku Sabora da se „hitno i bezodvlačno“ ukloni portret Josipa Manolića iz zgrade Sabora.

opširnije...
 
OBJAVLJENA JE NOVA KNJIGA VINKA TADIĆA O PROŠLOSTI POŽEŠKE KOTLINE PDF Print
Saturday, 22 August 2020 02:05

Nakon knjige „Pukovnik s violinom. Svijet Miodraga Bjelića (1920. – 2017.)“, koja je izazvala interes hrvatskih i stranih znanstvenika, profesor i povjesničar Vinko Tadić pripremio je knjigu svojih izabranih ogleda, eseja, polemika, prikaza i osvrta, napisanih u rasponu od 2014. do 2019. godine, pod naslovom „Sat povijesti i čas (h)istorije“. Objavljena je u izdanju Povijesnoga društva Požega i Biro tiska d.o.o. Urednik je autor ovih redaka. Recenzenti su prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, doc. dr. sc. Dragan Karan i doc. dr. sc. Aleksandra Kučeković. Lektorica je Sara Del Vechio, a korektorica Mirna Obradović. Za izvrsno grafičko oblikovanje zaslužan je Mislav Bošnjak. Kao urednik svima iskazujem veliko hvala.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 135