Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
"Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema" na Dotrščini PDF Print
Tuesday, 22 September 2020 12:52

U Spomen-području Dotrščina, stratištu na kojem su ustaške fašističke vlasti pogubile tisuće Zagrepčanki i Zagrepčana i drugih koji su mislili drugačije, priređena je u subotu 19. rujna 2020. memorijalna akcija nazvana "Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema". Instalaciju je osmislila umjetnica Tonka Maleković, a organizirana je u okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina i u partnerstvu sa SNV-om.

opširnije...
 
Do kada gospodo ! PDF Print
Tuesday, 22 September 2020 12:42

Zašto je bježala Katarina Peović ?

I kad čestit čovjek u Hrvatskoj usred silne proizvodnje afera povezanih s krađom i lopovlukom, pomisli da ga više ništa ne može iznenaditi, gotovo pomiren s činjenicom da je vrag odnio šalu, pojavi se Josip Đakić.

opširnije...
 
Podgarić PDF Print
Tuesday, 22 September 2020 12:35

ANTIFAŠIZAM JE DIO USTAVA

Na svečanosti povodom 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske kod Spomenika revolucije naroda Moslavine, ZORAN MILANOVIĆ, predsjednik Republike Hrvatske, među inim je istaknuo i da antifašizam nije slučajno uvršten u Ustav

opširnije...
 
JURAJ KRIŽANIĆ I DRAGO PILSEL PDF Print
Saturday, 19 September 2020 14:50

Svi oni koji podržavaju vjerski razdor među slavenskim narodima, žele nama toliko dobra koliko i vuci ovcama“, govorio je i pisao prije 400 godina Juraj Križanić (1617.-1683.), smatrajući vjerski raskol za Slavene toliko lošim i štetnim za njihove interese, držeći da ih ta podjela na katolike i pravoslavne vodi ka međusobnom sukobljavanju pa i uništavanju. Puno prije drugih Juraj je Križanić uvidio opasnosti koje nosi raskol među kršćanima, te je stoga cijeli svoj život posvetio ne samo crkvenom već i sveslavenskom jedinstvu, pa se općenito smatra jednim od najranijih pristaša panslavenstva koje teži ka političkom ujedinjenju Slavena. Puno, gotovo 200 godina prije pojave ekumenizma iz 19. stoljeća, Juraj Križanić želi ostvariti jedinstvo kršćanskih crkava. Svojim radom, djelujući vaseljenski i svesvjetski u vremenu 17. stoljeća, vremenu inkvizicije a što je za njega moglo biti pogubno, utirao je putove koji su doveli do želje za pomirenjem i do pojave ekumenizma.

opširnije...
 
Are we facing a new Cold War? PDF Print
Friday, 18 September 2020 13:07

The FIR is in large concern because of the increasing political confrontations in Europe, which mean the danger of a new cold war. This became clearly visible after the presidential election in Belarus (see FIR Newsletter 2020-34). The domestic political protests against the irregularities in the election are used until today to destabilize the situation in Belarus from the outside and to intensify tensions. These actions are directed in particular against Russia, although the Russian Federation has no share in the domestic political situation in Belarus.

opširnije...
 
Što učiniti sa spomenikom na Muraju u Zadru? PDF Print
Friday, 18 September 2020 12:57

Slijedom najava da tijela vlasti Grada Zadra namjeravaju sa zadarskih bedema (Muraja) ukloniti spomenik postavljen u sjećanje na osnivanje prve ćelije Komunističke partije u Zadru, Udruga antifašističkih boraca i antifašista uputila je javno pitanje gradonačelniku Grada Zadra o tim namjerma.

opširnije...
 
DIANA BUDISAVLJEVIĆ PREŠUĆENA HEROINA DRUGOG SVJETSKOG RATA PDF Print
Monday, 14 September 2020 11:49

Diana je prezirala ustašku vlast, ali je s njom surađivala kako bi spasila djecu

U zagrebačkim knjižarama prije pet dana našla se knjiga Nataše Mataušić "Diana Budisavljević prešućena heroina Drugog svjetskog rata" u izdanju Profila. Riječ je o prilagođenoj doktorskoj disertaciji ove muzejske savjetnice u Hrvatskom povijesnom muzeju koja je godinama izučavala život i sudbinu Diane Budisavljević, Austrijanke iz Innsbrucka koja je iz ustaških logora i prihvatilišta spasila na tisuće srpskih mališana?

opširnije...
 
Rasinja PDF Print
Monday, 14 September 2020 11:41

OBLJETNICA BRIGADE „BRAĆA RADIĆ“

Prva brigada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je formirana u šumi između Ludbreškog Ivanca i Donje Rijeke 4. rujna 1943. godine. U sastav brigade „Braća Radić“ ušla su dva bataljuna iz Kalničkog partizanskog odreda i Moslavački udarni bataljun. Brigada je imala 710 boraca. Već drugog dana nakon osnivanja, brigada je vodila prvu borbu na položajima Segleda i Svibovca, s njemačko-ustaškim snagama iz Varaždinskoh Toplica, postigavši svoju prvu pobjedu

opširnije...
 
FIR reminds of the fascist race laws 85 years ago PDF Print
Monday, 14 September 2020 11:24

Since 1933, the establishment of fascist rule in Germany had been linked to three political objectives:

- the persecution and smashing of the organizations of the labor movement and all left bourgeois structures,

- the policy of expansion that culminated in the Second World War,

- the racist marginalization which found expression in the mass murders in the extermination camps.

opširnije...
 
Kome smeta spomenik? PDF Print
Monday, 14 September 2020 10:49

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA GRADA ZADRA

JAVNO PITANJE GRADONAČELNIKU GRADA ZADRA

Poštovani gospodine gradonačelniče Dukić,

molimo Vas da odgovorite građanima Grada Zadra, potomcima onih koji su svojim dijelom, domoljubljem i životom zaslužili da im se podigne spomenik na zadarskim bedemima, te pristojnoj i civiliziranoj Hrvatskoj i svjetskoj javnosti "KOME SMETA SPOMENIK".

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 135