Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Moslavačka gora PDF Print
Wednesday, 03 February 2021 21:53

POHOD NA HUMKU

Stazama partizankim - zbog epidemioloških mjera predstavnici izviđačkih organizacija i lovačkih društava te poklonici antifašizma, među kojima i skupina mladih, pohodili su Humku u spomen na prvi ratni uspjeh Moslavačke čete u borbi od 27 siječnja 1942. godine sa ustaško-domobranskim i žandarmerijskim snagama

opširnije...
 
Na Spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta PDF Print
Wednesday, 03 February 2021 21:50

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na Spomen području Danica u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve logora. U ime Grada Koprivnice počast žrtvama Danice 1. koncentracijskog logora u NDH odala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice predsjednik Udruge Rade Prosenjak, u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko – križevačke županije predsjednica Udruge i gradska vijećnica Anica Desnica te u ime Židovske općine Koprivnica predsjednica dr. Sanja Švarc Janjanin.

opširnije...
 
Predavanje za učenike: O poukama najstrašnijeg genocida PDF Print
Friday, 29 January 2021 16:50

Predavanje o holokaustu, odnosno o svim strahotama koje je progon Židova i mnogih drugih manjinskih naroda i skupina donio u ne tako dalekoj povijesti, uz podršku Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« i Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, u djelo su uz pomoć predstavnika UABA proveli povjesničari Tvrtko Božić i Gordija Marijan, profesori povijesti u spomenutim školama

opširnije...
 
Doista: dokle? PDF Print
Friday, 29 January 2021 16:48

Predsjednik Koordinacije Židovskih općina Hrvatske morao se suočiti s prigovorom da hrvatskom narodu “čini nepravdu i da mu osporava pravo na povijesnu istinu”. Zašto? Samo zato što se usudio, a za tako nešto u današnjoj Hrvatskoj očito treba ne mala doza hrabrosti, pozvati na razgovor predstavnike većine zastupničkih klubova u Saboru i potaknuti inicijativu da se zakonom zabrane, odnosno sankcioniraju isticanje i upotreba ustaških simbola i pozdrava, kao i negiranje holokausta i zločina ustaškog režima čije su žrtve, uz Židove, bili Srbi i Romi, ali i svi Hrvati koji se s politikom toga režima nisu slagali.

opširnije...
 
Priopćenje povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 18:03

Već niz godina obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta; često na Trgu žrtava fašizma. Mnogo puta smo govorili o strahotama nacističkih i ustaških logora ali i upozoravali da sjećanje na Holokaust kao izolirani historijski događaj, nije dovoljno. Da se Holokaust dogodio „na kraju puta“ koji je počeo politikama nacionalističke netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, politikama koje su nastojale homogenizirati većinski narod zloćudnim poticanjem antisemitizma, rasizma prema Romima te šovinizma prema Srbima u slučaju NDH, širenjem straha od manjina, a istodobno obespravljujući i proganjajući pripadnike manjina ali i sve one pripadnike većinskog naroda koji su se tom zlu odupirali. Da je relativizacija zloćudnosti takvih politika opasnost i za današnja društva, jer buduće generacije lišava mogućnosti da nauče na iskustvima i pogreškama prethodnih.

opširnije...
 
Riječi Ante Pavelića tresu Hrvatsku PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 17:59

Za Dom Spremni“ zločinački je pozdrav.

Ono što je zločinačko ne može biti i ponosno.

To treba zabraniti!

No, ne misle svi tako. „Imamo Za Dom Spremni iz Drugog svjetskog rata, koji osuđujemo. Imamo situaciju iz Domovinskog rata. Nije isto 1991.g. i 1941.g. Nije, jednostavno nije“, riječi su kojima premijer Plenković nastoji u dvojnost ovog ustaškog pozdrava uvjeriti kako sebe tako i hrvatsku javnost. Budući da ni sam ne vjeruje u to što govori, a što političar Plenković često radi, dva će puta ponoviti isto – „Nije isto, jednostavno nije“.

opširnije...
 
Serija o NDH razotkriva kako su ustaše pomagali obiteljima poginulih četnika PDF Print
Wednesday, 27 January 2021 17:44

U povodu 27. siječnja, Međunarodng dana sjećanja na žrtve holokausta Većernj list je donio intervju Branimira Pofuka s prof. Hrvojem Klasićem, koji prenosimo u cijelosti.

opširnije...
 
Kraus: HOS u akciji Maslenica nije sudjelovao, manipulira se poviješću PDF Print
Tuesday, 26 January 2021 20:28

Židovska općina zagreb izvijestila je u petak (22. Siječnja 2021.) da je većina klubova zastupnika, uključujući i ladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus o toj je temi govorio za Dnevnik N1.

opširnije...
 
Ognjen Kraus: Ustaški simboli konačno idu gdje im je mjesto PDF Print
Tuesday, 26 January 2021 20:17

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak ( 22. siječnja 2021.) da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Na sastanku su bili i predstavnici Roma, Srba i antifašista, ukratko, svi osim Domovinskog pokreta i MOST-a.

opširnije...
 
Hrvatska na psihijatriji PDF Print
Saturday, 23 January 2021 18:17

Slijedeći molim, Hrvatska. Di si više, ulazi.

Evo me, evo. Tu sam.

Dobro, dobro, kćeri moja. Sjedi. Što te muči, slobodno ti reci.

Toliko toga. Ne znam odakle početi, moj doktore.

Ajde, ajde, opusti se. Što si tako blijeda i napeta. Ne trebaš se bojati. Pa jesi li ikada do sada bila u psihijatra?

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 143