Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
P O Z I V na KOMEMORATIVNI SKUP PDF Ispis
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:27

u povodu  obilježavanja 76.obljetnice proboja zatočenika iz ustaškog logora KERESTINEC 14.7.1941.godine

Komemorativni skup će se održati u KERESTINCU – kod spomenika ( ispred dvorca ) dana  14.srpnja 2017.godine ( petak) sa početkom  u 10,00 sati

 

Više...
 
Smokvica – obilježen državni praznik Dan antifašističke borbe ZAJEDNO OPĆINA I UDRUGA PDF Ispis
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:24

U organizaciji Općine Smokvica i Udruge antifašista Smokvica pred spomenikom poginulim antifašističkim borcima i žrtvama fašističkog terora u Smokvici je 22. lipnja obilježen državni praznik Dan antifašističke borbe. Prigodno je govorila Ivanka Stanojević, članica Predsjedništva Udruge antifašista Smokvice. Podsjetivši da je prije sedamdeset šest godina u šumi Brezovica kraj Siska formiran Sisački partizanski odred kao prvi partizanski odred ne samo u Hrvatskoj, ili bivšoj Jugoslaviji već u čitavoj tada okupiranoj Europi, i da je već sutradan Odred je izvršio prvu diverziju na pruzi Zagreb – Beograd, čime je započela oružana borba koja će prerasti u oslobodilački rat naroda protiv nacifašističkih osvajača i domaćih izdajnika, citirala je britanskog premijera W. Churchilla koji je tada u Parlamentu svoje zemlje rekao: „da su komunisti Jugoslavije, odnosno Hrvatske imali tu čast da prvi počnu borbu s okupatorom“.

Više...
 
Neodoljiva želja za revizijom povijesti HDZ SAMO DUŽNOSNIKE MJENJA, ALI ĆUD NIKADA • Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna PDF Ispis
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:21

Slučaj povezivanja Nika Koprivice, gradonačelnika Dubrovnika u doba zloglasne NDH i Dana državnosti Republike Hrvatske gruba je i nepromišljena provokacija i još jedna mrlja na lijepom licu Grada pred licem Svijeta

Više...
 
"Neželjena baština" najbolji dokumentarni film festivala u Italiji PDF Ispis
Četvrtak, 06 Srpanj 2017 09:19

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić,  dobio je  Nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu , koji se je održao od  24.6.-1.7.2017. na talijanskom otoku Ischia  u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem je predsjedao legendarni poljski redatelj Krzysztof Zanussi.

Više...
 
ZAGREBAČKI ANTIFAŠISTI U AKCIJI UREĐENJA SPOMEN GROBLJA U PARKU PRIRODE PAPUK PDF Ispis
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:30

Marija–Maja Jelinčić, rođena u Feričancima u obitelji  Vičić, članica UABA JUG Zagreb i predsjednica Demokratske stranke žena Hrvatske, planinarila je prošle godine u Parku prirode Papuk i slučajno naišla na zapušteno partizansko groblje u predjelu zvanom Zdenčina udaljenom 6 km od Orahovice i u blizini Radlovca. Zatečena zapuštenošću tako velikog grolja, koje je i devastirano djelovanjem ljudi, predložila je Predsjedništvu UABA JUG akciju da se to groblje uredi u povodu jednog značajnog antifašističkog praznika.

Više...
 
ČOVJEK KOJI JE ŽIVIO I ZA DRUGE, A NE SAMO ZA SEBE – ZAŠTO KATOLIČKA CRKVA ŠUTI O SVEĆENICIMA PRIPADNICIMA ANTIFAŠISTIČKOG POKRETA? PDF Ispis
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:27

SVEĆENIK I PARTIZAN  FRA ALEKSANDAR RIBIČIĆ

Kada ste i da li ste uopće ikada čuli da crkva Katolička ili njeni biskupi, govore i ističu doprinos katoličkog svečenstva u hrvatskom (jugoslavenskom) partizanskom antifašističkom pokretu tijekom II. Svjetskog rata?

Naravno da niste.

Publicist Zvonimir Ivanković Vonta je iznio podatak o 118 katoličkih svećenika koji su sudjelovali, na različite načine, u antifašističkom pokretu kojeg je vodila Komunistička partija Hrvatske (KPJ), pod vrhovnim zapovjedništvom Josipa Broza. U drugom svjetskom ratu ubijena su 43 katolička svećenika kao pripadnici antifašističkog pokreta, a u Jasenovcu je ubijeno njih osam.

 

Više...
 
Opasno orgijanje po hrvatskoj antifašističkoj prošlosti PROMJENA IMENA TITOVA TRGA NOVA JE BLAMAŽA HRVATSKE PDF Ispis
Petak, 30 Lipanj 2017 17:26

Ponajveći hrvatski politički arlekin našeg doba, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik u šestom mandatu, bez imalo srama, na tezgu u svojoj non-stop otvorenoj političkoj butizi, stavio je i ime zagrebačkog Trga maršala Tita. Za svoju sigurnu vladavinu glavnim hrvatskim gradom, kao ustupak fašistoidnoj desnici, omogućit će konačno ostvarenje njihove žarke želje – uklanjanje Titovog imena iz imena toga trga.

Više...
 
NEČASNA IGRA OKO UKLANJANJA TRGA MARŠALA TITA ! PDF Ispis
Petak, 30 Lipanj 2017 17:21

Od vremena utemeljenja Novog doba do današnjih dana u Republici Hrvatskoj je uništeno, oštećeno i izbrisano oko 3.000 spomen obilježja, te više tisuća je izbrisano imena i naziva važnih događaja na spomen NOB Hrvatske. Samo, na području Splitsko-dalmatinske županije stradalo je 63,7% spomen obilježja, uz usklik „Za dom spremni“, i pod geslom: „…uklonite spomen obilježja neslavne prošlosti nastala 1945.-1990“.

Više...
 
UKLANJANJE TRGA MARŠALA TITA U GRADU ZAGREBU JE POČETAK UMIRANJA MILANA BANDIĆA U VLASTITOJ AGONIJI PDF Ispis
Četvrtak, 29 Lipanj 2017 14:11

Od vremena utemeljenja „Novog doba“ do današnjih dana u Republici Hrvatskoj je uništeno, oštećeno i izbrisano oko 3.000 spomen obilježja, te više tisuća je izbrisano imena i naziva važnih događaja na spomen NOB Hrvatske. Samo, na području Splitsko-dalmatinske županije stradalo je 63,7% spomen obilježja, uz usklik „Za dom spremni“ i pod geslom: „…uklonite spomen obilježja neslavne prošlosti nastala 1945.-1990“.

 

Više...
 
Prekogranična kulturna suradnja ZLATNICI IZ NARODNOGA JEZIKA PDF Ispis
Srijeda, 21 Lipanj 2017 14:12

U okviru međunarodne, prekogranične suradnje i daljnjeg unapređenja prijateljskih odnosa dubrovačkih antifašista sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore,  u susret državnom prazniku Danu antifašističke borbe, Udruga antifašista Dubrovnik ostvarila je u ponedjeljak, 19. lipnja zanimljiv program književnu večer “U dobrom društvu“. Domaćin večeri bio je dubrovački novinar, publicist i književnik te potpredsjednik Udruge antifašista Dubrovnik Mato Jerinić, a njegov gost, također novinar, publicist i književnik te generalni sekretar SABNORA Crne Gore Dragan Mitov Đurović.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 75