Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Umjetničko istraživanje „Usputno zlo“ PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:22

Umjetničko istraživanje „Usputno zlo“ bavi se društvenom pojavom u kojoj se zlo, usmjereno protiv drugog čovjeka, koje bi zdravorazumski trebalo biti spriječeno, osuđivano i neprihvatljivo, a njegovi počinitelji educirani, ipak svakodnevno događa i traje u javnom prostoru i to sve više, sve češće i sve drastičnije. Blagonaklonost društva i sustava spram takvih poruka dovodi do sve veće normalizacije nasilja na svim razinama društva. Usputno zlo samo je u svojoj formi (naizgled) usputno. U stvarnosti, ono je alat za postizanje straha u društvu u kojem nitko nije siguran, niti zaštićen, osim nasilnika. Istraživanje je angažirano spram razotkrivanja društvene anomalije i bilježenja njene brojnosti i učestalosti. Jedan natpis je samo incident, stotine natpisa su stanje društva. Ignoriranje toga je potvrda potpunog zastranjenja društva. Opiranje tome, dokumentiranje i javni govor o tome jest pokušaj opstanka u devijantnim vremenima.

opširnije...
 
Očuvanje izvornog stanja revizionizma PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:18

Odbijanje Muzeja Grada Zagreba da vrati spomen-ploču vlastitoj kustosici Mariji Hanževački, koju su ustaše mučile i strijeljale, prilog je prekrajanju odnosa prema antifašističkom nasljeđu.

opširnije...
 
Spomen-ploča ubijenim muzejskim djelatnicima PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:15

Dosimo dopis kojim Savez antifašističkih boraca i antifašista RH moli Muzej Grada Zagreba za informaciju o uklanjanju spomen-ploče na kojoj se podsjećalo na četiri ubijena kulturna radnika od strane ustaškog režima.

opširnije...
 
ZAR JE I PAPA FRANJO BOLJŠEVIK ? PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:08

Klerikalizam je boljševički izraz“, reći će Nino Raspudić, inače profesor na Filozofskim fakultetima u Zagrebu i Mostaru i tako odgovoriti na konstataciju Radimira Čačića da je Most, politička stranka na čijoj listi je Raspudić izabran kao nezavisni kandidat u Sabor RH – „konzervativna klerikalna stranka“. A da je Most upravo stranka takvih karakteristika do sada su to izrekli mnogi, no nikada nitko nije optužio boljševike da je „klerikalizam“ njihov izraz, što uostalom i nije točno, budući je pojam „klerikalizma“, koji se obično vezuje uz katoličku Crkvu, puno starija pojava od Lenjinovih boljševika ili večinaša. To bi se u najmanju ruku očekivalo da bude poznato nekome tko je profesor na više Filozofskih fakulteta. No, Raspudić kome je to vjerojatno dobro znano, to očito svjesno radi jer dobro zna da kada našem hrvatskom čovjeku samo spomeneš ili natukneš riječ „komunizam“, ili riječ „boljševizam“, to nadoknađuje sve nedostatke i argumente kojih nemaš, pa posezanje za tim riječima ima čarobnu moć stjecanja simpatija kod onog našeg malog hrvatskog čovjeka, te isto tako i moć da „klerikalizam“ kao oznaka jedne političke stranke, u ovom slučaju Mosta, posve obezvrijedi i izbriše.

opširnije...
 
STOLETNICA NARODNEGA DOMA IN BOJ PROTI SLEHERNEMU NACIONALIZMU PDF Print
Saturday, 11 July 2020 09:35

Vsedržavno združenje partizanov Italije smatra, da je udeležba predsednikov Italijanske republike in Republike Slovenije na slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma s strani fašističnih škvader 13. julija 1920, dejanje velike vrednosti.

opširnije...
 
PROBOJ I POGIIJA ZATVORENIKA USTAŠKOG LOGORA KERESTINEC PDF Print
Saturday, 11 July 2020 09:31

Komemoracija se održava u utorak 14. srpnja, s početkom u 10 sati kod spomen obilježja u Kerestincu

opširnije...
 
Pjesma u čast Zagrebu PDF Print
Saturday, 11 July 2020 09:25

Zagreb je oduvijek bio izazov i inspiracija mnogim umjetnicima, raznim ljudima, u izražavanju ljubavi prema njemu, prema njegovim ljepotama, njegovim parkovima, trgovima, ulicama, spomenicima kulture, crkvama i zvonicima i, dakako, ljudima, njegovim stanovnicima.

opširnije...
 
LET US NEVER FORGET THE EXPERIENCE OF THE COMMON STRUGGLE AGAINST FASCIST BARBARISM! PDF Print
Saturday, 04 July 2020 11:25

Because – under the conditions of the Corona restrictions – in May in all European states the commemoration ceremonies for the 75th anniversary of liberation and the victory over fascism had to be cancelled, the commemoration parade for the Day of Victory with numerous veterans of the Great Patriotic War took place at the end of June in Moscow. It was the historical anniversary of the Victory Parade 1945 on the Red Square. It was an impressive tribute to the achievements of the Soviet army in the suppression of fascist barbarism. However, it was also a visible signal that this historical achievement must not be forgotten.

opširnije...
 
Preminula je Vera Gerovac-Blažević PDF Print
Saturday, 04 July 2020 11:21

U 91. godini života napustila nas je Vera Gerovac-Blazević. Rođena je 7. travnja 1930. u Jezeranima, Brinje u Lici, u radničkoj obitelji, kao najmladje od šestero djece. Starija sestra Ljubica Gerovac, narodni heroj, poginula je 1942.g godine.

opširnije...
 
AUSCHWITZ-BIRKENAU PONOVNO OTVORIO VRATA PDF Print
Saturday, 04 July 2020 11:15

Poljski državni muzej Auschwitz-Birkenau tri je mjeseca bio zatvoren za posjetitelje zbog pandemije Corona virusa. Odolijevajući pandemiji u Muzeju je otpušteno mnogo zaposlenika, a 18-tero ih je otišlo u mirovinu.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 130