Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Aerodrom na štakorskoj ruti PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:47

Velika bitka za sv.Jeronima je počela.

Sveti Jere Naš je svetac zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije“, ushićeno će tumačiti svojim stranačkim prijateljima HDZ-ov župan u Splitu Blaženko Boban. O toj tako važnoj stvari za naš katolički vjernički puk, u ovo vrijeme potresa i Covida 19, čuo se čitav niz različitih prijedloga i stavova.

opširnije...
 
NEMIRI & NESANICE: Biskup Vlado Košić troši resurse građana i Vlade RH da bi promovirao čisti fašizam PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:42

Pitam premijera Andreja Plenkovića, ministra financija, ministricu kulture i ostale zašto mirno promatraju kako se sredstvima Vlade, to jest građana RH, financira fašistička literatura iza koje stoji Crkva

opširnije...
 
‘Za dom spremni’ je uvijek bio i ostao ustaški pozdrav koji je HOS koristio da istakne idejnu poveznicu s NDH PDF Print
Monday, 08 February 2021 21:31

Govoreći o problemu pozdrava „za dom spremni“ (ZDS), glavna je teza Andreja Plenkovića i vrha HDZ-a da taj pozdrav ima dvostruke konotacije. Po njima ZDS jest pozdrav hrvatskih fašista iz NDH, ali da su pod tim pozdravom ginuli neki branitelji te da za neke ljude ZDS ima novi značaj nastao u Domovinskom ratu i vezan uz jedinice HOS-a! I da bismo zato pozdrav „za dom spremni“ trebali tolerirati na komemoracijama. Drugim riječima, pored ustaškog ZDS-a, postoji ZDS iz Domovinskog rata. Po Plenkoviću, to su dva odvojena pojma. Tih par rečenica Plenković, Jandroković, Medved i ostali kao da su naučili napamet, samo ih ponavljaju i ne usude se ući u širu elaboraciju.

opširnije...
 
Zatvorenost je neuspjeh Hrvatske PDF Print
Friday, 05 February 2021 20:27

Imigrantske nacije poput Amerike i Australije uspješne su zajednice.

Zatvorenost, čak i prema vlastitom izbjeglom i protjeranom stanovništvu osiromašilo je Hrvatsku i učinilo je neuspješnom.

opširnije...
 
Pamtit ću lice Mire Furlan zamrznuto u užasu i strahu PDF Print
Friday, 05 February 2021 20:21

Nisam oklijevao ni trenutka kada mi se krajem rujna 1991. ukazala prilika da se u Zagrebu ukrcam u auto sarajevske registracije i s troje slovenskih kolega pođem u Beograd. Tjerala me je znatiželja zbog koje sam i postao novinar: otići tamo kamo odavde više nitko nije odlazio, vidjeti svojim očima kako rat izgleda s druge strane i o tome pisati.

opširnije...
 
Svodnicima Domovinskog rata trebaju novi branitelji PDF Print
Friday, 05 February 2021 20:17

Mnogi hrvatski političari, osobito oni koji se zalažu za demokršćanske i konzervativne vrijednosti, politiku shvaćaju kao platformu deintimiziranja vlastitog emocionalnog i obiteljskog života.

opširnije...
 
Domagoj Margetić: O Miroslavu Tuđmanu i njegovim zaslugama PDF Print
Thursday, 04 February 2021 15:13

Miroslava Tuđmana, pamtit ću iz devedesetih po nekoliko crtica. Prva je priča o pomirenju oca i sina – Franje i Miroslava. Naime, sasvim sam slučajno sudjelovao u toj epizodi o kojoj nitko nikad nije javno govorio, a kako stvari stoje jedan sam od rijetkih preživjelih iz te priče.

opširnije...
 
Bavi li se naše društvo samo ‘ustašama i partizanima’? PDF Print
Wednesday, 03 February 2021 22:12

Oni koji poštuju ulogu i značaj partizanskog pokreta u oslobađanju zemlje i u borbi protiv fašista i njihovih lokalnih pomagača neće se toga sramiti niti posezati za kojekakvim izgovorima nego će svoje poštovanje bez uvijanja javno potvrditi. Što u slučaju onih koji veličaju ustaški pokret i NDH nije slučaj

opširnije...
 
Ivo Goldstein: Pozdrav ZDS pokazuje jesmo li narod među narodima ili mala izolirana zemlja PDF Print
Wednesday, 03 February 2021 22:03

Hrvatski povjesničar govori o novoj inicijativi zabrane ustaškog pozdrava i upozorava na paradni antifašizam za van, za Izrael, SAD i EU, dok bi za domaću uporabu ustaše postajali hrvatska vojska

opširnije...
 
Ratna kronika PDF Print
Wednesday, 03 February 2021 21:57

TRAGEDIJA KOJA SE RIJETKO DOGAĐA

Sa 7. banijskom divizijom koja se povlačila prema Bosanskoj krajini krenulo je oko 20 tisuća civila bježeći od ustaškog zuluma, a i zločina njemačke i talijanske vojske. Dosta je naroda stradalo, rijetko se tko vratio na rodnu grudu

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 143