Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Jubileji: PARTIZANSKE VOJNE ŠKOLE PDF Ispis
Srijeda, 01 Veljača 2017 20:55

21. veljače 1942., otpočela je s radom u selu Gornji Budački, oficirska škola Glavnog štaba Hrvatske za rukovodioce partizanskih jedinica Like, Korduna, Banije, Gorskog kotara i Hrvatskog primorja

Više...
 
Krajiška Kutinica POHOD NA MOSLAVAČKU GORU PDF Ispis
Srijeda, 01 Veljača 2017 20:47

Stazama partizanskim – članovi izviđačkih organizacija i lovačkih društava te poklonici antifašizma, među kojima i velik broj mladih pohodili su Humku u spomen na prvi ratni uspjeh Moslavačke čete u borbi od 27. siječnja 1942. godine s ustaško-domobranskim i žandarmerijskim snagama

Više...
 
Jasenovac se ne smije i ne može zaboraviti PDF Ispis
Petak, 27 Siječanj 2017 12:02

SALOMON MONI ALTARAC: SJEĆANJA IZ JASENOVCA

Donosimo četiri zapisa - sjećanja Salomona Monija Altarca, koji je u Jasenovačkom logoru proveo četiri godine, ispričana u pisaću mašinu Slobodana Bode Stojnića 1955. i 1956. U srpnju 2009. godine tekstove je u Sarajevu  pronašao Dejan Stojnić, Bodin sin i Monijev unuk, i unio  ih u kompjuter tog istog srpnja 2009. Da se nikada više ne izgube. I da se Jasenovac ne zaboravi i ne iskrivljava. I da se doda još jedan prilog dokumentaciji na Sudu povijesti.

Zapisi su osobna svjedočenja preživjelog logoraša jedne od najstrašnijih zločinačkih epizoda Drugog  svjetskog rata, epizoda u kojoj  se čovjek najviše udaljio od humanizma. Pri tome zločin, masovni zločin, nije bio industrijaliziran, već je bio osoban i pojedinačan, unatoč svojoj masovnosti. Ta se epizoda zove Jasenovac.

Zapise donosimo uz dozvolu Dejana Stojnića.

Više...
 
DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST PDF Ispis
Petak, 27 Siječanj 2017 11:21

U povodu Međunarodnog dana sjećnaja na žrtve holokausta Šoa Akademija u sklopu stručnog seminara za učitelje, nastavnike i djelatnike u školstvu pod nazivom «Holokaust, ljudska prava, obrazovanje» organizira skup

POVJESNIČARI O JASENOVCU: To treba prepustiti povjesničarima / Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16, četvrtak 26. siječnja 2017., 12.00 – 18.00 h

Na skupu sudjeluju: Neven Budak, Nataša Mataušić, Bogdan Žižić, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaustu obilježava se 27. siječnja na obljetnicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. U ovaj je logor deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, a milijun i 100 tisuća ih je ubijeno. Među ubijenima bilo je najviše Židova, Roma i političkih neistomišljenika.

Konačni popis odvedenih i ubijenih iz Hrvatske i cijele ondašnje Jugoslavije još uvijek nije pripremljen. U genocidu počinjenom nad Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, ubijeno je između 75 i 80 posto članova židovske zajednice na području današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

 
USTANAK BIOKOVSKO-NERETVANSKOG NARODA: OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA U GRADCU n/m PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 15:00

Savez ABA Makarskog primorja, Zajednice udruga ABA Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije 22. siječnja 2017. u Gradcu n/m obilježili su 75. obljetnicu ustanka Biokovsko-neretvanskog naroda.

Više...
 
Ratna kronika JAČANJE ORUŽANE BORBE PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:56

Snažan razvoj Narodnooslobodilačkog pokreta i oružanog otpora u Hrvatskoj, osobito u njezinim središnjim krajevima, omogućio je Glavnom štabu Hrvatske da provede u život direktive Vrhovnog štaba da partizansku borbu proširi na cijelu Hrvatsku

Više...
 
Putokazi: BORAC BEZ PUŠKE PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:55

Prvi broj lista „Slavonski narodnooslobodilački partizan“ izašao je 21. siječnja 1942. godine. Kasnije list dobija ime „Slavonski partizan“, a od sredine 1943. – „Glas Slavonije“ (koji je danas dnevna novina). U bogatoj izdavakoj novinskoj djelatnosti moguća je sistematizacija na centralne listove, vojne listove, oblasne, okružne, kotarske i gradske listove, pa i na listove koje su izdavale antifašističke organizacije žena i omladine

Više...
 
Vojnić: PRVI TERITORIJ NA KORDUNU OTKUDA SU OTJERANI OKUPATORI PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:53

Nizom prigodnih manifestacija na kojima su sudjelovali, među inim, i predsjednik SABA RH Franjo Habulin, visoki dužnosnik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj Vladimir Poljanov, te predstavnici SDP-a i poklonici antifašizma iz Karlovačke i Zagrebačke županije i Grada Zagreba – obilježena 75. obljetnica prvog oslobođenja općine Vojnić

Više...
 
Činjenice o logorima NDH nitko ne može umanjivati PDF Ispis
Utorak, 24 Siječanj 2017 14:34

Zagreb, 24. siječnja 2017.

Poznate su opetovane izjave S. Mesića o Logoru Jasenovac u vrijeme dok je on obnašao dužnost predsjednika RH,  koje nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992. snimljene u Novskoj. Primjerice, S. Mesić je 2003. bio nazočan na Komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od  najviših državnih dužnosnika nije bio voljan to učiniti.

U povodu snimke izjave Stjepana Mesića o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom, koja je prikazana u emisiji Bujica 23. siječnja 2017, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ograđuje se od te izjave snimljene u Novskoj 1992.

Poznate su povijesne činjenice i svjedočenja preživjelih o ustaškim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

Povijesne činjenice i svjedočenja ne mogu se redizajnirati niti falsificirati radi dnevno-političkih interesa, kako bi se umanjili zločini počinjeni tijekom režima Nezavisne države Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca i natifaštista RH

 

 
Međunarodno priznanje Republike Hrvatske 15. Siječnja 1992.godine. - NISU ONI UZALUDNO POGINULI - PDF Ispis
Utorak, 24 Siječanj 2017 13:39

Uvijek su postojala i uvijek će postojati neka dva plemena, dobrovoljni davatelji idiotizma, koji će se igrati graničara, ići u ratove zbog zemlje, a u zemlju zbog ratova.

Ali i da urednici više nikad ne objavljuju na televiziji misao „…poginuti će ih koliko bude trebalo“!

Uvijek sam o plaćama, mirovinama i umirovljenicima iznosio stanja u cjelini o svima, ne izdvajajući branitelje. Radi toga moramo imati stanja iz kojih krećemo.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 64