Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
OLUJA MIRA IZ ERDUTA PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:25

Žalimo i zbog žrtava ratnih zločina počinjenih i s hrvatske strane. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u „Oluji“ bila traumatična za brojne hrvatske Srbe. Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi“, najvažnija je poruka iz govora predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića održanog na kninskom Trgu Ante Starčevića na Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan u hrvatskih branitelja. Trebalo je nažalost proći punih 25 godina da bi se neki visoki dužnosnik HDZ-a, te ujedno i predsjednik Vlade tako nedvosmisleno i jasno odredio o ratnim zločinima počinjenim sa hrvatske strane. To je veliki pomak na bolje koji nas puni optimizmom i pruža vjeru i priliku suživotu.

opširnije...
 
Preminuo je general Vinko Šunjara PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:20

U povodu smrti generala Vinka Šunjare donosimo govor predsjednika Saveza antifašističkih boraca I antifašista RH Franje Habulina na ispraćaju, koji je održan 4. kolovoza 2020. na zagrebačkom groblju Mirogoj.

opširnije...
 
Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu PDF Print
Friday, 07 August 2020 10:55

Dane Pavlica bio je rodom iz Počitelja u Lici – sin ličkih partizana. Dane je često govorio o nevoljama koje su zadesile srpske obitelji u Drugom svjetskom ratu, posebno one koje su surađivale s partizanima ili kome je netko bio partizan. Te nevolje i sukobe uzrokovali su četnici jer su proganjali sve one koji su bili povezani s partizanima. Većina Srba toga kraja bili su uz partizane. U isto vrijeme lički Srbi su se našli na udaru ustaša.

opširnije...
 
95 years Mikis Theodorakis PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:36

World famous artist and anti-fascist

The FIR congratulates the legendary Greek composer and anti-fascist Mikis Theodorakis, who could celebrate his 95th birthday at the end of July 2020.

opširnije...
 
I BAN JELAČIĆ BI PODRŽAO PUPOVCA PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:28

Ponavljajući riječi prisege, zakletve, ispred dvije lijepo urešene voštane svijeće između kojih je stajalo raspelo, pred pravoslavnim srpskim patrijarhom i metropolitom Josifom Rajačićem, visoko dignuvši ruku sa tri prsta u vis „umješten“ je, dakle svečano ustoličen za hrvatskog bana 5.6.1848. godine Josip jelačić. Tada, prije gotovo 200 godina, činjenica da najpoznatiji hrvatski ban u povijesti, čije ime nosi najvažniji trg u Republici Hrvatskoj, onaj centralni u glavnom gradu Zagrebu, Josip Jelačić (1801-1859) biva ustoličen pred pravoslavnim patrijarhom Rajačićem (1785.-1861.) gotovo da nije nikome smetala, zanemarimo li nekolicinu biskupa, pače predstavljala je dobitak i za Hrvate i za Srbe. Niti je ban Jelačić tim činom postao manji katolik, niti je patrijarh Rajačić poslije toga bio veći pravoslavac. To se tada nije mjerilo na taj način, tim aršinom bi im se danas sudilo. Danas, kada se Hrvati i Srbi teško mogu dogovoriti i oko puno benignije stvari od jednog ustoličenja za bana, kada se nisu u stanju dogovoriti 25 godina niti o načinu obilježavanja jednog državnog praznika u Kninu, ili oko toga treba li hrvatska vlada iskazati sučut i žaljenje za nevinim civilnim srpskim žrtvama poslije „Oluje“, primjerice u Gruborima? Zvuči optimistično da ćemo po svemu sudeći ove godine imati i predstavnike Srba u Kninu na obilježavanju „Oluje“ i predstavnike hrvatske Vlade u Gruborima.

opširnije...
 
U GLINI ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA NEDUŽNE ŽRTVE USTAŠKIH ZLOČINA PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:25

ANTIFAŠISTIČKA liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizirali su u Glini skup sjećanja na nedužne žrtve ustaškog zločina koji se dogodio u ljeto 1941. godine.

opširnije...
 
Spomenik u Pakoštanima PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:53

Poštovani gospodine Načelniče Općine Pakoštane,

s tugom i nevjericom suočili smo se sa slikom koju nam je poslao nepoznati građanin, na kojoj se vidi skrnavljenje spomenika partizanima, a koji je postavljen kao znak sjećanja na iskrcavanje veće partizanske postrojbe u Pakoštanima i koja je nastavila svoj oslobodilački put po Hrvatskoj sve do konačnog sloma fašizma i vraćanja dijela Dalmacije (sa Zadrom) u sastav svoje matice - Hrvatske.

opširnije...
 
FAŠIZMU U DEMOKRATSKOJ HRVATSKOJ NEMA MJESTA PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:50

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske govorio je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu., 26. Srpnja 2020. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti (preuzeto s portala tacno.net)

opširnije...
 
U SRBU OBILJEŽEN DAN USTANKA NARODA HRVATSKE PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:47

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Srpskog narodnog vijeća, u ličkom mjestu Srb obilježena je 79. godišnjica ustanka naroda Hrvatske. Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, skupu su prisustvovale samo delegacije, bez uobičajenog dolaska velikog broja antifašista iz Hrvatske, BiH i Srbije.

opširnije...
 
OBILJEŽENA OBLJETNICA PRVE ORUŽANE AKCIJE BANIJSKIH PARTIZANA PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:43

Ustanici pod vodstvom Vasilja Gaćeše su prije 79 godina napali zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu. Nekoliko dana kasnije ustaše su, ne samo radi odmazde, već kao dio smišljenog plana istrebljenja Srba, u tom mjestu zvjerski masakrirali 1285 ljudi privedenih iz cijele Banije

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 130