Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
USTANAK BIOKOVSKO-NERETVANSKOG NARODA: OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA U GRADCU n/m PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 15:00

Savez ABA Makarskog primorja, Zajednice udruga ABA Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije 22. siječnja 2017. u Gradcu n/m obilježili su 75. obljetnicu ustanka Biokovsko-neretvanskog naroda.

Više...
 
Ratna kronika JAČANJE ORUŽANE BORBE PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:56

Snažan razvoj Narodnooslobodilačkog pokreta i oružanog otpora u Hrvatskoj, osobito u njezinim središnjim krajevima, omogućio je Glavnom štabu Hrvatske da provede u život direktive Vrhovnog štaba da partizansku borbu proširi na cijelu Hrvatsku

Više...
 
Putokazi: BORAC BEZ PUŠKE PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:55

Prvi broj lista „Slavonski narodnooslobodilački partizan“ izašao je 21. siječnja 1942. godine. Kasnije list dobija ime „Slavonski partizan“, a od sredine 1943. – „Glas Slavonije“ (koji je danas dnevna novina). U bogatoj izdavakoj novinskoj djelatnosti moguća je sistematizacija na centralne listove, vojne listove, oblasne, okružne, kotarske i gradske listove, pa i na listove koje su izdavale antifašističke organizacije žena i omladine

Više...
 
Vojnić: PRVI TERITORIJ NA KORDUNU OTKUDA SU OTJERANI OKUPATORI PDF Ispis
Srijeda, 25 Siječanj 2017 14:53

Nizom prigodnih manifestacija na kojima su sudjelovali, među inim, i predsjednik SABA RH Franjo Habulin, visoki dužnosnik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj Vladimir Poljanov, te predstavnici SDP-a i poklonici antifašizma iz Karlovačke i Zagrebačke županije i Grada Zagreba – obilježena 75. obljetnica prvog oslobođenja općine Vojnić

Više...
 
Činjenice o logorima NDH nitko ne može umanjivati PDF Ispis
Utorak, 24 Siječanj 2017 14:34

Zagreb, 24. siječnja 2017.

Poznate su opetovane izjave S. Mesića o Logoru Jasenovac u vrijeme dok je on obnašao dužnost predsjednika RH,  koje nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992. snimljene u Novskoj. Primjerice, S. Mesić je 2003. bio nazočan na Komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od  najviših državnih dužnosnika nije bio voljan to učiniti.

U povodu snimke izjave Stjepana Mesića o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom, koja je prikazana u emisiji Bujica 23. siječnja 2017, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ograđuje se od te izjave snimljene u Novskoj 1992.

Poznate su povijesne činjenice i svjedočenja preživjelih o ustaškim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

Povijesne činjenice i svjedočenja ne mogu se redizajnirati niti falsificirati radi dnevno-političkih interesa, kako bi se umanjili zločini počinjeni tijekom režima Nezavisne države Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca i natifaštista RH

 

 
Međunarodno priznanje Republike Hrvatske 15. Siječnja 1992.godine. - NISU ONI UZALUDNO POGINULI - PDF Ispis
Utorak, 24 Siječanj 2017 13:39

Uvijek su postojala i uvijek će postojati neka dva plemena, dobrovoljni davatelji idiotizma, koji će se igrati graničara, ići u ratove zbog zemlje, a u zemlju zbog ratova.

Ali i da urednici više nikad ne objavljuju na televiziji misao „…poginuti će ih koliko bude trebalo“!

Uvijek sam o plaćama, mirovinama i umirovljenicima iznosio stanja u cjelini o svima, ne izdvajajući branitelje. Radi toga moramo imati stanja iz kojih krećemo.

Više...
 
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta PDF Ispis
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 10:09

PRISJEĆANJE NE SMIJE PRESTATI

Idući petak, 27. siječanja je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, dan kojim se želi podsjetiti na žrtve nacističkih režima u Drugom svjetskom ratu  - „Prisjećanje  ne smije prestati – ono također mora biti upozorenje budućim generacijama da budu na oprezu“- rekao je u siječnju 1996 u Oswiencimu njemački predsjednik Roman Herzog

 

Više...
 
Predsjednik SABA-a otvara izložbu: PARTIZANI KAKVE JOŠ NISTE VIDJELI PDF Ispis
Nedjelja, 15 Siječanj 2017 20:44
U hrvatskim školama se u sklopu predavanja iz povijesnih znanosti ne izučava vrijeme NOB-a odnosno partizanskog ustanka njegovog nastanka, partizanskog ratovanja-svih ratnih djelovanja, ratnih operacija i ofenziva.

Danas mladi nemaju prave informacije o NOB-partizanskom ustanku njegovoj srži pa je postavljanjem ove izložbe u Vojniću data mogućnost prvenstveno mladima da steknu uvid u slavne dane partizanskog ustanka, partizanskog ratovanja, tijekovima bitaka te naposljetku herojske pobjede partizana i antifašista.

Također izložbom je dat uvid u dane pobjede, organizaciju života, moralnim, životnim i ljudskim nasadima koji su stvorili državu i društvo na antifašističkim tradicijama.
Više...
 
Vojnić spomen na 12.01. - Dan oslobođenja PDF Ispis
Nedjelja, 15 Siječanj 2017 20:40
Danas su antifašisti i partizanski borci polaganjem vijenaca na spomenik u Vojniću odali poštovanje i spomen na herojske partizanske borbe, operacije i junaštvo boraca Vojnića i okolice.
Više...
 
Ogulin RAČUNALO NA DAR PDF Ispis
Petak, 13 Siječanj 2017 18:32

Udruga antifašističkih boraca i antifašista „Jug“ Zagreb darovala je kolegama u Ogulinu računalo s neophodnom opremom

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 63