Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Članicama i članovima Saveza Antifašističkih boraca i Antifašista Republike Hrvatske PDF Print
Saturday, 09 May 2020 09:52

Poštovane članice i članovi Saveza Antifašističkih boraca i Antifašista Republike Hrvatske.

U ime pripadnica i pripadnika ruske nacionalne manjine koji žive u Zagrebu čestitam vam 75.godišnjicu pobjede nad fašizmom!

opširnije...
 
Na Mirogoju odana počast oslobodiocima i žrtvama fašizma PDF Print
Friday, 08 May 2020 14:57

Povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Zagreba i Dana pobjede, odnosno 75-godišnjice službenog završetka Drugog svjetskog rata u Evropi, danas su brojne delegacije na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj kod grobnice Narodnih heroja polaganjem vijenaca i cvijeća, te paljenjem cvijeća odale počast poginulim borcima za slobodu i žrtvama okupatora i domaćih izdajnika.

opširnije...
 
Dan pobjede - 75. obljetnica PDF Print
Friday, 08 May 2020 14:44

Drugi svjetski rat počeo je 1. rujna 1939. godine napadom Reicha na Poljsku, završio je 2. rujna 1945. kapitulacijom Japana. Trajao je punih šest godina.

opširnije...
 
Dan pobjede PDF Print
Wednesday, 06 May 2020 18:50

EUROPA I TITO

I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od 12 zvijezda“, slika je iz Biblije koja je inspirirala Arsena Heitza, jednog od autora europske zastave, da se na njenoj plavoj podlozi nađe krug ili kruna od 12 zlatnih zvijezda, upravo istih onakvih zvijezda kako su ih vidjelice iz Lourdesa i opisale. Još je i papa Pavle VI., dok je bio milanski nadbiskup znao reći: „Naša draga Gospa, vladarica Europe“. Sve je to skupa utjecalo da se iz Vatikana često čuo glas o ujedinjenju Europe kao kršćanskoj ideji. No, bez obzira na želje Vatikana, Lisabonskim ustavom o uređenju Europske unije iz 2003. godine nisu spomenuti kršćanski temelji, što se u Vatikanu očekivalo, te taj izostanak kršćanskog određenja Europe nije bio dobro primljen, a prosvjedovali su čak i hrvatski biskupi.

opširnije...
 
SPORNI ZNAK PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:41

'ZDS NIJE DOPUŠTEN NI NA KOJEM MJESTU' Ustavni stručnjaci za Jutarnji o tvrdnji ministra Božinovića da u Okučanima nije prekršen zakon

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je kako prema mišljenju ravnatelja policije sudionici svečanog obilježavanja 25. obljetnice akcije Bljesak koji su nosili majice s HOS-ovim grbom u kojem je natpis “Za dom spremni” nisu prekršili zakon.

 

opširnije...
 
Pročitajte intervju iz 1977. s čovjekom kojeg je Churchill poslao Titu i partizanima PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:39

VELJAČA 1977: Slovenska izdavačka kuća Državna založba objavila je ovih dana knjigu autora sir Williama Deakina, prvog šefa Britanske vojne misije pri NOB-u. Taj prijevod na slovenski knjige "Bojovna planina" (The Embattled Mountain) pojavio se nakon srpsko-hrvatskoga izdanja u Beogradu. Inače, knjiga se prvi put pojavila na engleskom 1966. u izdanju Oxford University Pressa, a istodobno je objavljena i u SAD-u. Pisac je želio srediti - za što mu je trebalo gotovo 20 godina - sjećanja na doživljaje koje su članovi Britanske misije imali u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini 1943. kad su bili poslani da uspostave prve kontakte s Titom i Glavnim štabom.

opširnije...
 
ZDS PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:36
povodom nastavka pokušaja afirmacije ustaškog pokreta i NDH, posebice kroz korištenje pozdrava "Za dom spremni!" u raznim oblicima, pri čemu se to pravda navodnom legalnošću, odnosno različitom pravnom praksom i manjkavostima postojećih propisa, u tekstu je Sažetak nacrta prijedloga članka 5. novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
opširnije...
 
Dan pobjede PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:34
Kriza izazvana pandemijom virusa nije omela nas, zadarske antifašiste, da se sa posebnim pijetetom prisjetimo 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Dana kada je svijet konačno mogao odahnuti slomivši Hitlerovu ratnu mašineriju nakon višegodišnjeg razaranja i najmasovnijeg genocida u ljudskoj povijesti, kojeg je provodio Hitler sa svojim saveznicima u ime Trećeg Reicha, gotovo na svim kontinentima.
opširnije...
 
U Kumrovcu obilježena 40. obljetnica smrti Josipa Broza Tita PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:32

Ispred spomenika kod rodne kuće Josipa Broza Tita u Kumrovcu, u ponedjeljak je obilježena 40. obljetnica njegove smrti.

opširnije...
 
Gudovac PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:48

SJEĆANJE NA PRVI USTAŠKI ZLOČIN

Zbog pandemije koronavirusom, komemoraciji na Spomen –području Gudovac nazočili samo predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 120