Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Stotinu i pedeset godina Pariške komune PDF Print
Sunday, 14 March 2021 13:05

Bez obzira na nečiju političku orijentaciju, postoje povijesni događaji koji su značajni za sve antifašiste. Tu se ubrajaju Francuska revolucija 1789. godine, buržoaske revolucije u raznim europskim državama 1848. godine, ali i Pariška komuna 1871. godine.

opširnije...
 
Na pravoj strani PDF Print
Sunday, 14 March 2021 13:02

Dvadesetak antifašista iz Karlovca i Ozlja, obilježilo je 6. marta 77. godišnjicu Karlovačke udarne brigade u mjestu njenog formiranja Svetičkom Hrašću kraj Ozlja. Prisutne su pozdravili predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista Miroslav Delić, a potom i predsjednica Mjesnog odbora Svetičko Hrašće Ivana Žganjer. Obilježavanju su prisustvovali ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić (nezavisna) te bivša gradonačelnica i sadašnja kandidatkinja Biserka Vranić (SDP). Prisustvovao je i Draško Latin, sin pokojnog Ive Latina, posljednjeg Predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske, porijeklom baš iz Svetičkog Hrašća.

opširnije...
 
Knjige koje valja pročitati PDF Print
Sunday, 14 March 2021 12:59

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske objavio je dva zanimljiva naslova koja su zbog epidemije koronavirusa prošla prilično nezapaženo.

opširnije...
 
Izmještanje spomenika u Perušiću PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:29

Donosimo tekst koji je 9. ožujka 2020. Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio Općini Perušić, koja je zatražila suglasnost SABA RH za izmještanjem spomenika u Perušiću.

opširnije...
 
Drugi napad na Radu Končara PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:24

Iako su revizionistički udar iz devedesetih koji je, tek donekle kamufliran, ostao aktivan do danas ipak preživjele neke osobe iz komunističkog i antifašističkog pokreta, ponajprije zbog toga što su tvornice nosile njihova imena, izgleda da je Rade Končar ostao najveća crvena krpa hrvatskim desničarima. Svakako puno veća od Josipa Kraša ili Đure Đakovića. O razlozima zašto je tome tako možemo samo nagađati, ali ipak dovoljno utemeljeno.

opširnije...
 
NAJVEĆI GRADONAČELNIK: Revolucionar s Titom otvorio Velesajam, družio se s Tuđmanom i napravio čuveni ‘skok preko Save’ PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:16

Smrću Milana Bandića predizborna kampanja za zagrebačkog gradonačelnika dobila je novu dinamiku i sadržaj. I dok su kandidati uglavnom okrenuti budućim projektima javnost posljednjih dana ima priliku slušati brojne analize i usporedbe gradonačelničkih mandata onih koji su u prošlosti tu funkciju već obnašali.

opširnije...
 
Datumi - 8. ožujak: MEĐUNARODNI DAN ŽENA PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:12

Prve proslave Međunarodnog dana žena održane su 1911. godine u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švicarskoj pod parolom izvojevanja većeg prava glasa, a u Rusiji 1913. godine. Do Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji su osmoožujske proslave nosile obilježje borbe protiv reakcionarnih režima, fašizacije zemlje, za izvojevanje političkih sloboda i zahtjeva „za jednak rad - jednaku nagradu“. U Hrvatskoj i pored ranijih postignuća u borbi za prava žena, prekretnički značaj je imala antifašistička borba 1941. - 1945. godine

opširnije...
 
Labin: PRVI ORGANIZIRANI ANTIFAŠISTIČKI OTPOR U SVIJETU PDF Print
Thursday, 11 March 2021 22:05

Pod pokroviteljstvom ZORANA MILANOVIĆA, predsjednika Republike Hrvatske, Grad Labin s općinama Labinštine obilježava 100. obljetnicu Labinske republike. Glasoviti ustanak labinskih rudara iz 1921. godine koji se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu utro je put istarskog poluotoka ka antifašizmu kao temelju Europske unije

opširnije...
 
Zdravstvo u raljama politike PDF Print
Sunday, 07 March 2021 19:37

Ako je bio potreban krunski dokaz tezi da je u kontekstu pandemije što trese svijetom već dulje od godine dana, a osobito u vezi s ruskim cjepivom protiv covida19, zdravstvo zaglavilo u raljama politike koja ga nemilosrdno prežvakava i uništava, taj je dokaz pružio slovački premijer. Njegova je izjava uglavnom prošla, da upotrijebimo danas omiljenu frazu, ispod radara. Evo, što se dogodilo. Suočena s rastućim brojem oboljelih (što vrijedi za cijelu Evropu, pa čak i Hrvatska priznaje “blagi porast”), vlada Slovačke, u nedostatku cjepiva koje je trebala osigurati Evropska unija, obratila se Rusiji. Odakle je promptno stigla pošiljka cjepiva SputnikV, prvoga u svijetu registriranog cjepiva protiv virusa koji je izazvao pandemiju.

opširnije...
 
Autobus Calypso za 8. mart PDF Print
Sunday, 07 March 2021 19:33

Dok autobusom zvoni glas Silvane Armenulić, i žive i nežive, s kojom svi pjevaju – Noćas mi srce pati… prenaglo me probudi taj refren i eto me, nekoga Osmog marta, u međuprostoru oblaka, u kome nisam sigurna da li taj dan više postoji, osim kao obični, svakodnevni datum.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 143