Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Vukovar PDF Print
Wednesday, 12 August 2020 20:51

POČAST ŽRTVAMA NA DUDIKU

Dudik je jedno od brojnih mjesta zločina ustaškog režima NDH, gdje su stradali ljudi, najvećim dijelom nevini civili - kazao je, među inim, FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH na komemorativnom skupu u znak sjećanja na žrtve koje su likvidirale vlasti NDH

opširnije...
 
Poruke PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:41

ANTIFAŠISTIČKI SKUPOVI, OBLJETNICE. KOMEMORACIJE...

opširnije...
 
75 years ago: PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:34

Nuclear weapons on Japan - nuclear disarmament remains on the agenda

The FIR reminds of one of the worst war employments at expense of the civilian population of the Second World War. On 6 August 1945, the Japanese city Hiroshima and on 9 August the city Nagasaki was destroyed largely by atomic weapons, altogether about 250,000 people died by the bombing and in the first months thereafter as direct consequence of the atomic radiation. Until today, the few survivors of this war effort are still suffering serious health problems.

opširnije...
 
OLUJA MIRA IZ ERDUTA PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:25

Žalimo i zbog žrtava ratnih zločina počinjenih i s hrvatske strane. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u „Oluji“ bila traumatična za brojne hrvatske Srbe. Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi“, najvažnija je poruka iz govora predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića održanog na kninskom Trgu Ante Starčevića na Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan u hrvatskih branitelja. Trebalo je nažalost proći punih 25 godina da bi se neki visoki dužnosnik HDZ-a, te ujedno i predsjednik Vlade tako nedvosmisleno i jasno odredio o ratnim zločinima počinjenim sa hrvatske strane. To je veliki pomak na bolje koji nas puni optimizmom i pruža vjeru i priliku suživotu.

opširnije...
 
Preminuo je general Vinko Šunjara PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:20

U povodu smrti generala Vinka Šunjare donosimo govor predsjednika Saveza antifašističkih boraca I antifašista RH Franje Habulina na ispraćaju, koji je održan 4. kolovoza 2020. na zagrebačkom groblju Mirogoj.

opširnije...
 
Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu PDF Print
Friday, 07 August 2020 10:55

Dane Pavlica bio je rodom iz Počitelja u Lici – sin ličkih partizana. Dane je često govorio o nevoljama koje su zadesile srpske obitelji u Drugom svjetskom ratu, posebno one koje su surađivale s partizanima ili kome je netko bio partizan. Te nevolje i sukobe uzrokovali su četnici jer su proganjali sve one koji su bili povezani s partizanima. Većina Srba toga kraja bili su uz partizane. U isto vrijeme lički Srbi su se našli na udaru ustaša.

opširnije...
 
95 years Mikis Theodorakis PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:36

World famous artist and anti-fascist

The FIR congratulates the legendary Greek composer and anti-fascist Mikis Theodorakis, who could celebrate his 95th birthday at the end of July 2020.

opširnije...
 
I BAN JELAČIĆ BI PODRŽAO PUPOVCA PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:28

Ponavljajući riječi prisege, zakletve, ispred dvije lijepo urešene voštane svijeće između kojih je stajalo raspelo, pred pravoslavnim srpskim patrijarhom i metropolitom Josifom Rajačićem, visoko dignuvši ruku sa tri prsta u vis „umješten“ je, dakle svečano ustoličen za hrvatskog bana 5.6.1848. godine Josip jelačić. Tada, prije gotovo 200 godina, činjenica da najpoznatiji hrvatski ban u povijesti, čije ime nosi najvažniji trg u Republici Hrvatskoj, onaj centralni u glavnom gradu Zagrebu, Josip Jelačić (1801-1859) biva ustoličen pred pravoslavnim patrijarhom Rajačićem (1785.-1861.) gotovo da nije nikome smetala, zanemarimo li nekolicinu biskupa, pače predstavljala je dobitak i za Hrvate i za Srbe. Niti je ban Jelačić tim činom postao manji katolik, niti je patrijarh Rajačić poslije toga bio veći pravoslavac. To se tada nije mjerilo na taj način, tim aršinom bi im se danas sudilo. Danas, kada se Hrvati i Srbi teško mogu dogovoriti i oko puno benignije stvari od jednog ustoličenja za bana, kada se nisu u stanju dogovoriti 25 godina niti o načinu obilježavanja jednog državnog praznika u Kninu, ili oko toga treba li hrvatska vlada iskazati sučut i žaljenje za nevinim civilnim srpskim žrtvama poslije „Oluje“, primjerice u Gruborima? Zvuči optimistično da ćemo po svemu sudeći ove godine imati i predstavnike Srba u Kninu na obilježavanju „Oluje“ i predstavnike hrvatske Vlade u Gruborima.

opširnije...
 
U GLINI ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA NEDUŽNE ŽRTVE USTAŠKIH ZLOČINA PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:25

ANTIFAŠISTIČKA liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizirali su u Glini skup sjećanja na nedužne žrtve ustaškog zločina koji se dogodio u ljeto 1941. godine.

opširnije...
 
Spomenik u Pakoštanima PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:53

Poštovani gospodine Načelniče Općine Pakoštane,

s tugom i nevjericom suočili smo se sa slikom koju nam je poslao nepoznati građanin, na kojoj se vidi skrnavljenje spomenika partizanima, a koji je postavljen kao znak sjećanja na iskrcavanje veće partizanske postrojbe u Pakoštanima i koja je nastavila svoj oslobodilački put po Hrvatskoj sve do konačnog sloma fašizma i vraćanja dijela Dalmacije (sa Zadrom) u sastav svoje matice - Hrvatske.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 128