Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Koliko god bih htio biti, ipak nikako ne mogu? Jako bih volio bitikao "svatko normalan" po Despotu!? Bez Zvonimira Despota! PDF Ispis
Četvrtak, 09 Veljača 2017 13:34

Mogao sam i jesam otkazao i povratio pretplatu na Večernji list, jer bez toga ne bih mogao 28.01.2017.godine pročitati misao Branimira Pofuka: (Samo ovo Branimire vrijedi godišnju pretplatu. Očekujem javljanje, budući nisam uspio kontaktirati na komemoraciji Predragu Matvejeviću.)

„Ovo je apel da se 200.ti broj Gradca i u njemu objavljen najnoviji doprinos Vlahe Bogišića literaturi o Krleži, u Hrvatskoj pojavi i objavi kao zasebna knjiga.“

Više...
 
SJEĆANJE NA 72. OBLJETNICU MOSTARSKE OPERACIJE PDF Ispis
Četvrtak, 09 Veljača 2017 13:31

Mostarska operacija obuhvaća borbena djelovanja 8. dalmatinskog udarnog korpusa i 29. hercegovačke udarne divizije sa sredstvima podršk angažiranih, od kraja siječnja do 15. veljače 1945. u borbama za oslobođenje Širokog Brijega, Nevesinja i Mostara i gonjenje neprijateljskih oružanih snaga prema Jablanici, Konjicu i Ivan – sedlu, kada je cijela Hercegovina oslobođena.

 

Više...
 
Tvornica laži Romana Leljaka PDF Ispis
Srijeda, 08 Veljača 2017 15:41

U podne utorka 7. 2., predstavnici MOSTa ugostili su slovenskog publicista Romana Leljaka u Hrvatskom Saboru da se s njime konzultiraju u vezi zakonskog prijedloga o „otvaranju“ građe Hrvatskog državnog arhiva nastale u razdoblju do 22. prosinca 1990. godine, odnosno do izglasavanja prvog hrvatskog postsocijalističkog Ustava.

 

Više...
 
Knjiga o dobrovoljcima u Španjolskom građanskom ratu PDF Ispis
Utorak, 07 Veljača 2017 15:30

 

Na temelju neobjavljenih arhivskih dokumenata, intervjua, memoara i suvremenih medijskih napisa, knjiga ''Jugoslaveni u Španjolskom građanskom ratu'' govori o opasnim putovanjima jugoslavenskih dobrovoljaca prema španjolskim ratištima, vojnim i političkim sukobima s kojima su se suočavali, iskustvu u francuskim logorima te povratku u domovinu i prelazak u Titove partizanske jedinice.

 

Više...
 
Dokumentarni film o antifašističkim spomenicima Neželjena baština PDF Ispis
Četvrtak, 02 Veljača 2017 16:40

Film je svjetsku premijeru imao prošlog ljeta na Sarajevo film festivalu. Film je na festivalu bio izvrsno prihvaćen od publike, a karte za projekciju su danima unaprijed bile rasprodane, te je iznimno velik interes za hrvatsku i zagrebačku premijeru. Nedavno je na filmskom festivalu u Švedskoj osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film. Film će krajem veljače imati službenu hrvatsku premijeru na ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma.

 

Više...
 
PROTESTNI MARŠ ZAGREBAČKIH ANTIFAŠISTA U JASENOVCU PDF Ispis
Srijeda, 01 Veljača 2017 20:56

Zadnjeg dana mjeseca siječnja ove godine antifašisti Grada Zagreba i Zagrebačke županije organizirali su  odlazak u Jasenovac na protestni marš u povodu sve otvorenije revizije povijesti 2.svjetskog rata, prikazivanju ustaša i fašista kao domoljuba , a boraca NOB-a kao zločinaca, stalnom isticanju  komunističkih zločina, a prešućivanje mnogostruko  brojnijih i težih  zločina  fašista , zbog izostanka  državnog obilježavanja Dana pobjede, dana holokausta i Dana antifašističke borbe, te sve učestalijeg  postavljanja spomen ploča sa ustaškim pozdravom za dom spremni i sustavnog trovanja hrvatskog društva raznim oblicima mržnje.

Jedan od najznačajnijih povoda našem protestu je što vlasti Republike Hrvatske, Vlada, Sabor i ostala tijela u posljednje dvije godine  blagonaklono toleriraju takva ponašanja i ništa ne poduzimaju da se to spriječi, sankcionira ili ukloni, čak najavljuju osnivanje vladinog povjerenstva.

Više...
 
Jubileji: PARTIZANSKE VOJNE ŠKOLE PDF Ispis
Srijeda, 01 Veljača 2017 20:55

21. veljače 1942., otpočela je s radom u selu Gornji Budački, oficirska škola Glavnog štaba Hrvatske za rukovodioce partizanskih jedinica Like, Korduna, Banije, Gorskog kotara i Hrvatskog primorja

Više...
 
Krajiška Kutinica POHOD NA MOSLAVAČKU GORU PDF Ispis
Srijeda, 01 Veljača 2017 20:47

Stazama partizanskim – članovi izviđačkih organizacija i lovačkih društava te poklonici antifašizma, među kojima i velik broj mladih pohodili su Humku u spomen na prvi ratni uspjeh Moslavačke čete u borbi od 27. siječnja 1942. godine s ustaško-domobranskim i žandarmerijskim snagama

Više...
 
Jasenovac se ne smije i ne može zaboraviti PDF Ispis
Petak, 27 Siječanj 2017 12:02

SALOMON MONI ALTARAC: SJEĆANJA IZ JASENOVCA

Donosimo četiri zapisa - sjećanja Salomona Monija Altarca, koji je u Jasenovačkom logoru proveo četiri godine, ispričana u pisaću mašinu Slobodana Bode Stojnića 1955. i 1956. U srpnju 2009. godine tekstove je u Sarajevu  pronašao Dejan Stojnić, Bodin sin i Monijev unuk, i unio  ih u kompjuter tog istog srpnja 2009. Da se nikada više ne izgube. I da se Jasenovac ne zaboravi i ne iskrivljava. I da se doda još jedan prilog dokumentaciji na Sudu povijesti.

Zapisi su osobna svjedočenja preživjelog logoraša jedne od najstrašnijih zločinačkih epizoda Drugog  svjetskog rata, epizoda u kojoj  se čovjek najviše udaljio od humanizma. Pri tome zločin, masovni zločin, nije bio industrijaliziran, već je bio osoban i pojedinačan, unatoč svojoj masovnosti. Ta se epizoda zove Jasenovac.

Zapise donosimo uz dozvolu Dejana Stojnića.

Više...
 
DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST PDF Ispis
Petak, 27 Siječanj 2017 11:21

U povodu Međunarodnog dana sjećnaja na žrtve holokausta Šoa Akademija u sklopu stručnog seminara za učitelje, nastavnike i djelatnike u školstvu pod nazivom «Holokaust, ljudska prava, obrazovanje» organizira skup

POVJESNIČARI O JASENOVCU: To treba prepustiti povjesničarima / Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16, četvrtak 26. siječnja 2017., 12.00 – 18.00 h

Na skupu sudjeluju: Neven Budak, Nataša Mataušić, Bogdan Žižić, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaustu obilježava se 27. siječnja na obljetnicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. U ovaj je logor deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, a milijun i 100 tisuća ih je ubijeno. Među ubijenima bilo je najviše Židova, Roma i političkih neistomišljenika.

Konačni popis odvedenih i ubijenih iz Hrvatske i cijele ondašnje Jugoslavije još uvijek nije pripremljen. U genocidu počinjenom nad Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, ubijeno je između 75 i 80 posto članova židovske zajednice na području današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 63