Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
71. OBLJETNICA NAJMASOVNIJEG I NAJSVIREPIJEG POKOLJA NJEMAČKIH I KVISLINŠKIH VOJNIKA NAD CIVILNIM STANOVNIŠTVOM PODRUČJA PL. MOSOR I PODKAMEŠNICE OD 26-30. OŽUJKA 1944.g. PDF Print
Thursday, 02 April 2015 20:49

U spomen na žrtve fašističkog terora na lokalitetu Donji Dolac (Mosor, 26.03) i Podima (Podkamešje, 29.03.), održane su centralne komemoracije, na kojima su Udruga antifašista grada Omiša, Udruga ABA Cetinske krajine i Zajednica udruga ABA SDŽ održali prigodne riječi, položili vijence i zapalili svijeće.

Read more...
 
ZAŠTO STE UKLONILI TITOVU BISTU? Pročitajte pismo koje je Dubrovčanin uputio novoj predsjednici PDF Print
Written by Nikša Spremić   
Monday, 30 March 2015 16:48

Dubrovčanin Nikša Spremić uputio je pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koje prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Predsjednice, prije svega, čestitam Vam na izbornoj pobjedi i predsjedničkom mandatu koji su Vam u siječnju povjerile građanke i građani Republike Hrvatske. Raduje me Vaše obećanje da ćete biti predsjednica svih hrvatskih državljanki i državljana, bez obzira na to što se neke ili neki od nas ne uklapaju u svjetonazorske okvire i idejne paradigme konzervativnih stranaka na čijoj ste programskoj platformi izabrani.

Read more...
 
Ljubo R. Weiss: Lustigova šutnja - zašto? PDF Print
Written by Ljubo R. Weiss   
Sunday, 29 March 2015 12:15

Peticija koju je Branko Lustig potpisao nije bez težine, izjava uz potpisivanje je bila ishitrena, Lustig se ispričao i – povukao!

Nisam bio suglasan sa usporedbom situacije oko Bandića i situacija koje su doživljavali Židovi u vrijeme Holokausta tj. Šoa. O tim situacijama od prije više od 70 godina imao sam prilike sav svoj svjesni život slušati iz prve ruke, od oca koji je preživio Auschwitz, Dachau… Koincidencija je da je moj pokojni stric Ljubomir-Ruben imao 11 godina kada se našao na rampi u Auschwitzu, i nažalost, završio u plinskoj komori. Da je preživio imao bi isti broj godina kao Branko Lustig; što bi govorio Ljubomir-Ruben, 2015. ne možemo znati, i nikada nećemo saznati!

Read more...
 
Dubrovnik: Pridružujemo se odluci SABA RH da ne prihvati pokroviteljstvo Predsjednice PDF Print
Monday, 23 March 2015 21:24

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije daje bezrezervnu podršku Priopćenju za javnost Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske od 20. ožujka 2015. godine u kojem je izražen protest zbog odluke Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da iz svog ureda na Pantovčaku ukloni bistu Josipa Broza Tita.

Pridružujemo se odluci SABA RH da ne prihvati pokroviteljstvo Predsjednice Republike u obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, zbog njezinog odnosa prema Josipu Brozu Titu i antifašizmu.

Read more...
 
Priopćenje: OSNOVANA ANTIFAŠISTIČKA LIGA REPUBLIKE HRVATSKE PDF Print
Saturday, 21 March 2015 21:00

Svečanom sjednicom, koja je danas održana u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, službeno je osnovana Antifašistička liga Republike Hrvatske. Riječ je o asocijaciji civilnih udruga i pojedinaca koji dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj, gdje se javno poricanje temeljnih etičkih vrijednosti demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija. Podsjetimo, Liga je formirana na prošlogodišnji Dan pobjede nad fašizmom, odnosno 9. svibnja, a prema riječima Juraja Hrženjaka, predsjednika Inicijativnog odbora Lige koji je otvorio današnju osnivačku skupštinu, ta je asocijacija u samo godinu dana uspjela potaknuti građane Hrvatske na okupljanje i javno izlaganje u ime ostvarivanja antifašističkih vrijednosti.

Read more...
 
UABA Split: PODRŠKA VODSTVU SABA RH U POVODU OTKAZIVANJA POKROVITELJSTVA PREDSJEDNICE RH GRABAR-KITAROVIĆ PDF Print
Saturday, 21 March 2015 09:59

Uklanjanje biste maršala Tita iz prostora službene rezidencije predsjednika Republike, koliko god bio očekivani potez, budući da je bio najavljen u izbornoj kampanji, izaziva težak i mučan dojam u antifašističkoj javnosti našeg grada i cijele Hrvatske. Tome posebno pridonosi činjenica da je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila Tita ukloniti u pažljivo odabranom trenutku, neposredno uoči proslave 70. godišnjice Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Read more...
 
ODBIJENO POKROVITELJSTVO PREDSJEDNICE REPUBLIKE ZBOG OBRAČUNA S TITOM PDF Print
Friday, 20 March 2015 18:07

Uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović je za Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u potpunosti neprihvatljiv čin.

Simbolični čin uklanjanja biste zapravo govori o njenom odnosu prema Josipu Brozu Titu kao vojskovođi, državniku i svjetskom političaru, a kroz to i o antifašizmu i antifašističkoj borbi u 2. svjetskom ratu općenito.

Read more...
 
Dubrovački antifašisti javno pitaju predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović: ZAŠTO JE U GOVORU NA INAUGURACIJI PREŠUĆEN ANTIFAŠIZAM PDF Print
Saturday, 14 March 2015 11:12

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik sa sjednice 3. ožujka ove godine javno je uputilo zahtjev Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH da od Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, zatraži odgovor na pitanje „koju poruku nosi njeno nastupno prešućivanje antifašizma i nakana uklanjanja Titove biste iz Predsjedničkih dvora“. Pitaju također, iščitava li se u tome i „njen stav prema antifašističkom utemeljenju Republike Hrvatske, odnosno odricanje od antifašističke borbe hrvatskog naroda kao temelja osnivanja hrvatske države“. Pri tome upozoravaju da se baš ove godine u Europi i svijetu obilježava sedamdeseta obljetnice pobjede nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu, u kojem su veliki doprinos dali i hrvatski partizani.

Read more...
 
Umro akademik Dušan Bilandžić PDF Print
Friday, 06 March 2015 13:07

Zagreb, 4. ožujka – U srijedu 4. ožujka 2015. u Zagrebu je u 91. godini života umro akademik Dušan Bilandžić, redoviti član HAZU, istaknuti hrvatski povjesničar i političar, nekadašnji potpredsjednik Republike Hrvatske. Akademik Dušan Bilandžić rodio se 20. srpnja 1924. u Maljkovu kraj Sinja. U Sinju je pohađao niže razrede franjevačke gimnazije, dok je više razrede pohađao u gimnaziji u Osijeku. Bio je sudionik antifašističke borbe od 1942. do 1945. kao borac i politički komesar čete i bataljuna u slavonskim partizanskim postrojbama. Od 1945. do 1960. bio na službi u JNA kao nastavnik povijesti ratova u visokim vojnim školama.

Read more...
 
PROSVJED INICIJATIVE – UJEDINJENI PROTIV FAŠIZMA PDF Print
Monday, 02 March 2015 09:31

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma organizirala je u subotu, 28. veljače u podne okupljanje građana na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, reagirajući na najavljeno postrojavanje „stranačke vojske“ u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava, čiji predsjednik, kako su rekli, „otvoreno promovira ustaštvo“.

Read more...
 
<< Start < Prev 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Next > End >>

Page 114 of 138