Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
U Pazinu obilježena 70. obljetnica pobjede nad fašizmom i oslobođenja Istre PDF Print
Monday, 11 May 2015 17:33

U Pazinu je 8. svibnja obilježena 70. Obljetnica pobjede nad fašizmom i oslobođenja Istre. U nastavku donosimo izlganje predsjednika Saveza antifašista Istarske županije Tomislava Ravnića na svečanosti koja je održabna u tom povodu u Pazinu

Read more...
 
Obilježena 70.obljetnica oslobođenja Grada Zagreba i Dana pobjede, te 40. obljetnice proglašenja Zagreba Gradom Herojem PDF Print
Monday, 11 May 2015 17:26

UABA JUG ZAGREB se aktivno uključila u obilježavanje jubilarnih 70. obljetnica oslobođenja Grada Zagreba, 40.obljetnice dodjele Ordena Heroja Gradu Zagrebu i 70. obljetnice Dana Pobjede ostvarenjem planiranih svojih aktivnosti, kao i masovnim uključenjem u aktivnosti ZUABA i to:


 • održavanjem redovne godišnje Skupštine udruge 26.2.2015. godine, na kojoj je bilo riječi i o zadaćama za što masovnije obilježavanje ovih godišnjica, te su usvojeni i projekti.
 • Organiziriranje Tribine o antifašizmu 25.2.2015. u selu Odra u povodu 70.obljetnice bitke brigade FOSeljo 25/26.2.1945. kada smo položili vijenac na Spomenik borcima i održali uspjelo obilježavanje godišnjice brigade FOS, podsjetili se na na tu značajnu bitku brigade nadomak Zagreba,uz prisutnost 40 ljudi. Izlaganja su imali Stjepan Šafra, Čužić Juraj i Josip Imprić, a sudjelovala je i Slavica Kanić i Vlahović Mijo -borci brigade FOS.Posebno priznanje drugu Imprić Josipu.
 • oraniziranjem obilježavanja Međunarodnog Dana žena 8.3. u Češkom domu od šireg značaja, koje su uključeni UABA Centar, Dubrava, Trešnjevka, Medveščak, Grad Zagreb(došao Gradnačelnik i podijelio crvene ruže)i ZUABA, pojačeno sudjelovanjem djece iz Glazbene škole Ivan Zajc, uključile se i žene SABA RH ( Višnja Hotko). Bilo je prisutno preko 200 ljudi, na ručku 175.
 • 23.travnja organizirana je uspjela Tribina o antifašizmu u čast 70.obljetnica na temu Doprinos mještana s.Horvata konačnoj pobjedi nad fašizmom, uz sudjelovanje Mjesnog odbora Horvati, SDP GČ Brezovica i N.Zagreb Zapad, uz prisustvo oko 70 ljudi, od čega 15 mještana.. Kao posebno ističemo sudjelovanje učenika OŠ Horvati na polaganju vijenca na Spomenik borcima NOR-a i na Spomenik hrv.braniteljima, kada su đaci informirani o značaju Horvata u NOB-u i o antifašističkoj borbi. Iz Zagreba smo išli autobusom i tri auta.Posebno cijenimo angažman Zdravka Harmičara predsjednika MO Horvati.
 • Uspješno organiziranje odlaska 28.4.15. na komemoraciju prvim žrtvama ustaškog terora u Gudovac 28.4.1941. godine, kojom priliko su ustvareni kontakti sa ZUABA Bjelovarsko bilogorske županije i sa Općinom Veliko Trojstvo. Pored polaganja vijenaca na Spomenik žrtvama u Gudovcu, položili smo vijenac na Spomenik partizanu Bjelovarčanu na Vojnoviću, cvijeće na grob djece Josipa Broza Tita u V.Trojstvu i zapalili lampaš na spomen hrv.braniteljima u groblju. Uz stručnu pratnju kustosice Etno muzeja Veliko Trojstvo Gordane Mantoci (po zaduženju Načelnika općine Kovačića) razgledan je postav muzeja, a potom smo imali zajeničko druženje sa UABA Bjelovar i ZUABA BBŽ u motelu KAMENITOVAC na Bilogori ( 0913410202-Siniša Šabić)
 • U radu Odbora za organizaciju obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba zapaženo su uključena 4 člana iz UABA JUG: Ivan Fumić, Dragica Lovreković, Slavko Cerjanec i Stjepan Šafran.
 • Neformalnom sjednicom Predsjedništva UABA JUG od 7 članova donijeta je Odluka da se odloži polaganje vijenaca na Spomen obilježja boraca NOB-a i žrtava fašizma, planiranih za 9.5.zbog centralne proslave Dana Pobjede – Dana Europe u KD V.Lisinski 9.svibnja u 10,00 sati. Predloženo je da se to uradi ispred Dana antifašističke borbe( 20.6.15 od 09,00.)
 • Sudjelovanje članstva na manifestacijama u organizaciji ZUABA ZŽ i Grada Zagreba:
 • Sudjelovanje večeg broja članova na svečanosti 70. obljetnice oslobođenja Međimurja 7.4. u Čakovcu i Sv.Jurju
 • sudjelovanje na komomeoraciji borcima Kozjanskog part.odreda u Bedenici,Prepolnom i Žitomiru 11.4.
 • veliki broj naših članova sudjelovao je na 70. obljetnici oslobođenja Vukovara i proboja Srijemskog fronta u Vukovaru 11.4.
 • Znatan broj naših članova sudjelovao je na obilježavanju 70. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac 26.4.
 • 30. travnja jedan broj članova udruge (8) sudjelovao je na otvaranju Memorijalnog muzeja LIPA PAMTI u Lipi-općina Matulji
 • 3/4.5. odlaskom na 35. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita u Beograd, grupa naših članova odala je počast J.B.Titu
 • 4. svibnja 25 članova UABA JUG sa 14 ostalih, obilježilo je u Kumrovcu 35. godišnjicu smrti J.Broza Tita
 • 5. svibnja u 12,00 sati otvorena je od strane Gradonačelnika Zagreba Izložba 70. godina od oslobođenja Grada Zagreba, na kojoj je bilo oko 20 članova SABA(10 udruga JUG) i kja je medijski popraćena. Izložba se zatvara 10.5.
 • 6.svibnja u 10,00 sati održana je tribina Oslobođenje Zagreba 8.5.1945 u dvorani Tribine Grada Zagreba, moderator Ivan Fumić, uz sudjelovanje dr. Dragan Markovina i dr Goran Hutinec, a od ukupno 16 prisutnih 12 je bilo članova UABA JUG.
 • 7. svibnja u 10,00 polaganju vijenaca na Dotrščini prisustvovalo je 25 članova udruge, a njih 10 je išlo i u Vrbovec na središnju Županijsku svečanost u povodu 70. obljetnice najteže bitke za Grad Zagreb
 • 7.5.15. u 18,30 u dvorani Državnog arhiva RH održane je svečanost u čast Dana Pobjede u organizaciji Veleposlanstva Ruske Federacije. Bilo je prisutno 15 članova udruge JUG, a Medalje 70. godina Pobjede i posebna priznanja dobili su : Černjajev Vladimir, Dubravčić Ivan, Fumić Ivan, Uzelac Nikola, Hrženjak Juraj, Đorđević Stojan, Milija Vlahović,
 • 8. svibnja polaganju vijenaca na Grobnicu Narodnih heroja na Mirogoju u 09,00 prisutno je bilo 14 članova UABA JUG, a polaganju cvijeća na Partizansko Groblje polje 98 i 99a i b, te istočno polje 4 naša člana od 7 ukupno prisutnih.
 • 8. svibnja 2015. u 11,00 sati na Svečanoj sjednici Skupštine Grada bilo je prisutno 53 naša člana.Medalje Grada Zagreba dobili su Ivan Fumić, Jurad Hrženjak i Dragica Lovreković i Vinko Šunjara iz udruge Medveščak., a Medalje 70. godina Pobjede od Saveza veterana Ruske Federacije primili su: Uzelac Nikola, Stjepan Šafran i
 • Popodne na, po prvi put poslije 25 godina, obnovljenim Trnjanskim kresovima bilo je prisutno 7 naših starijih članova između oko 1.500 članova i simpatizera Mladih antifašista koji su bili organizatori.
 • Obilježavanju 70. obljetnice Pobjede nad fašizmom – Dana Europe 9.5. u 10,00 sati u KD V.Lisinski prisustvovao je veliki broj naših članova, a dobar dio njih bio je uključen u aktivnosti na pripremi same Svečane akademije, a 8 članova udruge je išlo na svečano obilježavanje Dana Pobjede u Batinu u organizaciji Veleposlanstva Ruske Federacije( I.Dubravčić, M.Banak, E.Pličeva, Natalija V, S.Đorđević, M.Vlahović S.Šafran i Jelica Š), gdje je položen vijenac u ime SABA RH sa predsjednikom ZUABA Osječko-baranjske županije Nikolom Opačićem.

KOMENTAR:Ova jubilarna 70. obljetnica je obilježena skromno u organizaciji udruga antifašista, bez angažiranja društveno političke zajednice, odnosno nadležnih tijela lokalne i državne vlasti. Izostala je aktivna uloga vlasti i države. Najviše volje dali su pojedinci iz vlasti, ali ne i tijela, svojim učešćem i govorima. Kao izravan primjer toga je otkazivanje planirane i dogovorene tiskovne konferencije 4.5.2015. u 10,30 u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba koju je trebao imati Darinko Kosor predsjednik Skupštine.!!?

Obečana su simbolična sredstva za najnužnije materijalne izdatke, ali još nisu odobrena. Rad na izradi potrebne dokumentacije za financiranje projekta iziskivao je više vremena i napora nego sam sadržaj obilježavanja jubilarnih obljetnica.

Sredstva za rad udruga antifašista , odobrena natječajem za 2015. godinu, su čak nešto manja u odnosu na 2014. godinu kada se nije obilježavala jubilarna obljetnica, i iznose svega oko 5 % od ukupnih sredstava, koje je za rad udruga branitelja i 2.SR izdvojio Grad Zagreb za 2015.godinu. Takav odnos aktualnih vlasti smatram licemjernim u odnosu na ustavnu određenost antifašističkih vrijednosti.

Stjepan Šafran

Predsjednik UABA JUG Zagreb i tajnik Org.odbora

 
Središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede – dan europe za Splitsko-dalmatinsku županiju, Sinj, 9. svibnja 2015. PDF Print
Monday, 11 May 2015 17:31

U Sinju je 9. svibnja 2015. održana središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana Europe za Splitsko-dalmatinsku županiju. U nastavku donosimo uvodno izlaganje predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije Krešimira Sršena, na toj svečanosti.

Read more...
 
Hrvatska zazire od svog antifašizma PDF Print
Monday, 11 May 2015 17:18

I dok se na najvišim džavnim razinama antifašizam protkolarno uvažava, iskazivanje antifašizma naizlazi na zaziranje.

Read more...
 
JAVNI NATJEČAJ za literarni rad na temu ANTIFAŠIZAM DANAS. Radovi mogu biti u obliku proznog teksta i poezije PDF Print
Thursday, 07 May 2015 12:02

Tijekom ove 2015. godine cijela Europa i dijelovi svijeta obilježavaju pobjedu nad fašizmom, tom najvećom pošasti 20. stoljeća.

Uz Dan Pobjede i Dan EU, ove godine obilježavamo 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima i 20. godišnjicu Oluje.

Read more...
 
Reagiranje: "Samo hrvatski državljani mogu dobrotvorno darovati krv" PDF Print
Tuesday, 05 May 2015 20:35

Poštovani, obraćam Vam se sa dopisom u kome ne krijem razočaranje i ogorčenost.

Upravo sam vraćem iz Zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici sa obrazloženjem da "samo hrvatski državljani mogu dobrotvorno da daruju krv".

Read more...
 
OKRUGLI STOL U POVODU 70. OBLJETNICE OSLOBOĐENJA RIJEKE PDF Print
Monday, 04 May 2015 22:19

U suorganizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruge antifašističkih boraca Rijeka, Povijesnoga društva Rijeka, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke dana 28. travnja 2015. u Vijećnici Grada Rijeke održan je Okrugli stol u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu. Organizacijski odbor skupa činili su predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, predsjednik UABA Rijeka Rastko Schwalba i znanstvena suradnica Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci doc. dr. sc. Maja Polić. Uz akademika Petra Strčića, uvodna obraćanja održali su zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić, riječki nadbiskup mons. prof. dr. sc. Ivan Devčić te Dinko Tamarut.

Read more...
 
Priopćenje Zajednice udruga antifašistićčkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije u povodu 35. obljetnice smrti Josipa Broza Tita PDF Print
Monday, 04 May 2015 18:14

Kratka vijest UMRO JE DRUG TITO svjetlosnom brzinom 4.5.1980.g. obišla je Svijet.

Prvi masovni muk pa plač, izljev boli i zaprepaštenja, nakon priopćenja da je Tito umro, zabilježeni su upravo u Hrvatskoj, na nogometnim igralištima u Splitu i Zagrebu. Publika i igrači isprva su zanijemili, a potom se zaorila pjesma zakletve i vjernosti uz odavanje počasti minutom šutnje. Cijelu zemlju zahvatila je plima tuge i boli. Bila je to teška spoznaja da više nikada nećemo čuti njegov živi glas i da više ni jedno slovo neće napisati.

Read more...
 
Okrugli stol u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke PDF Print
Monday, 04 May 2015 12:01

U Gradskoj vijećnici održan je okrugli stol povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu i pobjede nad fašizmom u sklopu kojeg su se brojni eminentni izlagači sa znanstvenog i stručnog stajališta osvrnuli na povijesne i suvremene događaje.

Read more...
 
Polaganje vijenaca na spomen-obilježja u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke PDF Print
Monday, 04 May 2015 11:16

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, izaslanstva Grada Rijeke, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije položila su vijence na spomen obilježja antifašističke borbe.

Read more...
 
<< Start < Prev 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Next > End >>

Page 111 of 138