Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
UREDNIŠTVU „GLASA ISTRE“ PULA PDF Ispis
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:16

SAVEZ UDRUGA ANTIFAŠISTA
ISTARSKE ŽUPANIJE
Pula, Gabriele Emo 1
Telefon: 052/223-006
Fax: 052/212179
e.mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

UREDNIŠTVU   „GLASA ISTRE“  PULA

U Vašem listu od 28. rujna 2017. godine objavili ste tekst Porečko Pulske biskupije pod naslovom: "Povika na Božu Milanovića glas je okaljanih ruku". Zato Vas molimo, da temeljem Zakona o javnom informiranju objavite naš odgovor na istim stranicama lista.

Već i sam naslov je tendenciozno sugestivan i uvredljiv. Nerazumno su podignute tenzije o događajima na svečanosti u Pazinu i ciljano usmjerena paljba na naše članstvo, naše borce i našu povijest, to traje već punih 26 godina, a naročito radikalizira nakon što je Predsjednica Republike Hrvatske makla Titovu bistu iz svog ureda i time povrijedila osjećaje većine naših građana. Na taj je način, htjela ona ili ne, potakla crnokošuljaše da nekažnjeno marširaju i prijete ljudskoj civilizaciji.

Nas izuzetno smetaju neistiniti navodi istarske biskupije da je "više nego očito da se radilo o unaprijed režiranoj predstavi, kojom se demagoški nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo.... u korist određenih demagoških ciljeva". To je pregruba neistinita ocjena,  ali i po malo zločesta.

Uvjereni smo, de većina svećenika su časni, humani i vrijedni ljudi, a  među njima je svakako i Sveti Otac Papa Franjo, koje mi visoko cijenimo. Međutim ima manji dio svećenika i visokih prelata Katoličke crkve koji se izravno i javno miješaju u politku s otlara i javnih misnih slavlja, daju određene upute vjernicima za koga treba glasati na izborima, koju vlast treba srušiti, kakvu politiku treba voditi Vlada. Od naroda izabranu vlast proglasili su neprijateljskom. Ima više primjera kojim jasno crkveni radikali izražavaju svoje nacionalističke populističke strasti sa čime se širi mržnja među narodima. Predvodnik je biskup Vlado Košić,  a da aktuelna svjetovna i vjerska vlast šute.

Ne prihvaćamo i nije istina, da su učesnici skupa u Pazinu na riječi predsjednice Republike Hrvatske K. G. Kitarović i na spomen Katoličke crkve i bivšeg ministra g. Klimana uputili proteste mons. Boži Milanoviću. Mi izuzetno cijenimo i uvažavamo doprinos mons. Bože Milanovića našem NOP-u i njegovoj ulozi u sastavu naše delegacije na Pariškoj mirovnoj konferenciji kao i sveukupnu značajnu i važnu aktivnu ulogu narodnog svećenstva u NOP-u i NOB-i za slobodu i sjedinjenje Istre s maticom domovinom i to nikada nije dovedeno u pitanje. Međutim kada se govori o „katoličkom svećenstvu“ u cjelini kako je to u Pazinu navela Predsjednica, treba sagledati obje strane medalje.


Više...
 
UREDNIŠTVU „GLASA KONCILA“ PDF Ispis
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:20

U Puli, 23. listopada 2017.

UREDNIŠTVU „GLASA KONCILA“

10000 ZAGREB

Kaptol 8 p.p. 216

Poštovani!

U Vašem listu od 1. listopada 2017. godine objavili ste priopćenje Porečke i Pulske biskupije pod naslovom „Vika i buka protiv istarskog svećenstva pobuna je protiv istine“ sa nadnaslovom „Poreč – Otkrivanjem glasova nečiste savjesti okaljanih ruku“. Temeljem Zakona o javnom priopćavanju N.N. br. 69/2003., molimo Vas da u Vašem listu objavite odgovor Saveza antifašista Istarske županije, kojeg Vam u prilogu dostavljamo, a koje je priopćenje također objavljeno u „Glasu Istre“.

Istog ste dana u Vašem listu objavili i komentar Vašeg glavnog urednika J. Miklenića pod naslovom „Što je otkrio pazinski incident“, stoga Vas molimo, da temeljm citiranog Zakona objavite naš odgovor i ovom kometaru:

Neugodno smo iznenađeni kako glavni urednik „Glasa koncila“, nema, a ma baš nikakvog razumijevanja za Istarske antifašističke borce Drugog svjetskog rata koji su sa svojom velikom žrtvom, u sastavu Međunarodne antifašističke koalicije, presudno utjecali na konačnu slobodu i sjedinjenje Istre s maticom domovinom, tom višestoljetnom težnjom za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem, u prostoru gdje je prijetila više nego bilo gdje drugdje, potpuna asimilacija i denacionalizacija istarskih Hrvata i Slovenaca.

Prinude i fašistički teror nisu uspjeli pokoriti plemenite ideale Istrana koji iako u robovskom odnosu, uzvraćaju ponosom i prkosom.

Povijest je pokazala nepobitne činjenice da je istarski čovjek zaslužio poštovanje i zahvalnost za svoju visoku nacionalnu svijest, hrabrost i ustrajnost u zaštiti svog identiteta, meterinjeg jezika i svoje opstojnosti, a posebno antifašistički borci i žrtve fašističkog terora.

Više...
 
Stabilnost u jugoistočnoj Europi PDF Ispis
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:22

Donosimo intervju predsjednika SABA RH Franje Habulina za web portal Regnum (Ruska federacija)

Više...
 
U Lijepoj Našoj, zemlji demokratskoj UKINUTO SJEĆANJE PDF Ispis
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:15

Nova „demokratska“ vlast je od 1991. godine sramotno i bez dostojanstva počela ukidanje sjećanja i krenula u obračun s antifašizmom, brisanjem i preimenovanjem svega što je nosilo imena istaknutih partizanskih boraca i heroja NOB-e te legendarnih jedinica NOV i POJ. Tako je u Smokvici na Korčuli ukinuto sjećanje na narodnog heroja Nikolu Martinovića

Više...
 
Jasenovac ZATOČENI - PA PUŠTENI IZ LOGORA PDF Ispis
Petak, 20 Listopad 2017 11:35

Nitko u naseljima Banijskog trokuta (sela Crkveni, i Ivanjski Bok i Strmen) nije vjerovao: nakon dvanaest dana zatočeništva 1500 njihovih sumještana u logoru Jasenovac – pušteno je na slobodu. Zbilo se to prije 75 godina (koncem listopada 1942.)

Više...
 
TEMELJI SUVERENE RH PDF Ispis
Petak, 20 Listopad 2017 11:48

Vijeću za suočavanje s prošlošću

Vlade Republike Hrvatske

Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu odluka Pariške mirovne konferencije kojima je međunarodna zajednica priznala suverenitet Republici Hrvatskoj nad istrom, Rijekom, Zadrom i pripadajućim otocima.

 

Više...
 
Jubileji DVANAESTA JE „MAJKA“ SLAVONIJE PDF Ispis
Petak, 20 Listopad 2017 11:46

Navršilo se 75 godina od osnutka opjevane partizanske jedinice – 12. slavonske brigade, formirane u selu Budićima kod Pakraca od dijelova 1.i 2. slavonskog NOP odreda

Više...
 
Jubileji KALNIČKI PARTIZANSKI ODRED PDF Ispis
Petak, 20 Listopad 2017 11:41

Nakon tragičnog razbijanja i uništenja u proljeće formiran je novi Kalnički partizanski odred  10. listopada 1942. godine  u selu Bijela, istočno od Daruvara

Više...
 
U susret 73. obljenici oslobođenja Dubrovnika TITOVA POVIJESNA MISIJA (1) PDF Ispis
Petak, 13 Listopad 2017 13:16

(Prema knjizi dr. Nikole Anića „Dubrovnik u II. svjetskom ratu 1941. do 1945.“ )

Pred početak oslobođenja Dalmacije, početkom rujna 1944. godine, stanje u Dubrovniku i dubrovačkom području bilo je krajnje zamršeno. Nijemci su ga, s vojskom NDH i četnicima Draže Mihailovića (to je jedinstven slučaj), jako utvrdili i s dosta vojske uporno branili. Na drugoj strani, Titova partizanska vojska nastojala ga je osloboditi među prvim hrvatskim gradovima. Problem Dubrovnika bio je usložen i nakanama zapadnih sila da dio vojnih snaga saveznika stacioniranih u Italiji iskrcaju u rajonu Dubrovnika i tu se povežu s četnicima Draže Mihailovića. Smatrali su da će tako zadati snažan udarac Narodnooslobodilačkom pokretu u okupiranoj Jugoslaviji i stvoriti uvjete za povratak dinastije Karađorđevića u Beograd te, konačno, Dubrovnik otrgnuti od Hrvatske i staviti ga u okvir Srbije.

Više...
 
Zaustavite siromaštvo i poniženje u starosti SIT GLADNU NE VJERUJE! PDF Ispis
Petak, 13 Listopad 2017 13:15

Tjedan koji protječe obilježili su i protestni skupovi umirovljenika u nekoliko hrvatskih gradova (zašto samo u nekoliko!?), u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, pod motom zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti.

I to kakvo poniženje! Kako drugačije reći kada prosječna mirovina u nas iznosi ispod četrdeset posto prosječne plaće, kada pola hrvatske umirovljeničke populacije ima mirovinu od oko tisuću petsto kuna dok oko trista tisuća umirovljenika u Hrvatskoj preživljava u pukom siromaštvu s manje od tisuću kuna mirovine, a njih sto tisuća prima oko petsto kuna. I to se zove mirovina.

Među zemljama EU od Hrvatske je gore samo u Bugarskoj. No na zahtjeve umirovljenika da prosječna mirovina iznosi barem pola prosječne plaće, premijer Plenković je poručio umirovljenicima da su nerealni

Tako je to – SIT GLADNU NE VJERUJE!

mv

 

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 85