Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Dan pobjede PDF Print
Wednesday, 06 May 2020 18:50

EUROPA I TITO

I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od 12 zvijezda“, slika je iz Biblije koja je inspirirala Arsena Heitza, jednog od autora europske zastave, da se na njenoj plavoj podlozi nađe krug ili kruna od 12 zlatnih zvijezda, upravo istih onakvih zvijezda kako su ih vidjelice iz Lourdesa i opisale. Još je i papa Pavle VI., dok je bio milanski nadbiskup znao reći: „Naša draga Gospa, vladarica Europe“. Sve je to skupa utjecalo da se iz Vatikana često čuo glas o ujedinjenju Europe kao kršćanskoj ideji. No, bez obzira na želje Vatikana, Lisabonskim ustavom o uređenju Europske unije iz 2003. godine nisu spomenuti kršćanski temelji, što se u Vatikanu očekivalo, te taj izostanak kršćanskog određenja Europe nije bio dobro primljen, a prosvjedovali su čak i hrvatski biskupi.

opširnije...
 
SPORNI ZNAK PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:41

'ZDS NIJE DOPUŠTEN NI NA KOJEM MJESTU' Ustavni stručnjaci za Jutarnji o tvrdnji ministra Božinovića da u Okučanima nije prekršen zakon

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je kako prema mišljenju ravnatelja policije sudionici svečanog obilježavanja 25. obljetnice akcije Bljesak koji su nosili majice s HOS-ovim grbom u kojem je natpis “Za dom spremni” nisu prekršili zakon.

 

opširnije...
 
Pročitajte intervju iz 1977. s čovjekom kojeg je Churchill poslao Titu i partizanima PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:39

VELJAČA 1977: Slovenska izdavačka kuća Državna založba objavila je ovih dana knjigu autora sir Williama Deakina, prvog šefa Britanske vojne misije pri NOB-u. Taj prijevod na slovenski knjige "Bojovna planina" (The Embattled Mountain) pojavio se nakon srpsko-hrvatskoga izdanja u Beogradu. Inače, knjiga se prvi put pojavila na engleskom 1966. u izdanju Oxford University Pressa, a istodobno je objavljena i u SAD-u. Pisac je želio srediti - za što mu je trebalo gotovo 20 godina - sjećanja na doživljaje koje su članovi Britanske misije imali u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini 1943. kad su bili poslani da uspostave prve kontakte s Titom i Glavnim štabom.

opširnije...
 
ZDS PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:36
povodom nastavka pokušaja afirmacije ustaškog pokreta i NDH, posebice kroz korištenje pozdrava "Za dom spremni!" u raznim oblicima, pri čemu se to pravda navodnom legalnošću, odnosno različitom pravnom praksom i manjkavostima postojećih propisa, u tekstu je Sažetak nacrta prijedloga članka 5. novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
opširnije...
 
Dan pobjede PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:34
Kriza izazvana pandemijom virusa nije omela nas, zadarske antifašiste, da se sa posebnim pijetetom prisjetimo 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Dana kada je svijet konačno mogao odahnuti slomivši Hitlerovu ratnu mašineriju nakon višegodišnjeg razaranja i najmasovnijeg genocida u ljudskoj povijesti, kojeg je provodio Hitler sa svojim saveznicima u ime Trećeg Reicha, gotovo na svim kontinentima.
opširnije...
 
U Kumrovcu obilježena 40. obljetnica smrti Josipa Broza Tita PDF Print
Tuesday, 05 May 2020 19:32

Ispred spomenika kod rodne kuće Josipa Broza Tita u Kumrovcu, u ponedjeljak je obilježena 40. obljetnica njegove smrti.

opširnije...
 
Gudovac PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:48

SJEĆANJE NA PRVI USTAŠKI ZLOČIN

Zbog pandemije koronavirusom, komemoraciji na Spomen –području Gudovac nazočili samo predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara

opširnije...
 
Šibenik PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:47

VANDALIZAM NA ŠUBIĆEVCU

Ostani doma“, ne vrijedi i za vandale u Šibeniku. Tijekom prošlog vikenda išaran je spomenik u Spomen-parku Šubićevac

opširnije...
 
Jubilej PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:45

OSLOBOĐENJE GRADA ZAGREBA

Prije 75 godina, 8. svibnja 1945. jedinice JA oslobodile su Zagreb, glavni grad Hrvatske

opširnije...
 
Ratna kronika PDF Print
Monday, 04 May 2020 12:43

SLOM 97. NJEMAČKOG KORPUSA

Zloglasni njemački 97. korpus je opkoljen kod Ilirske Bistrice i 7. svibnja 1945. godine ujutro je potpisao bezuvjetnu kapitulaciju. Glavni štab Hrvatske osiguravao je manevriranje Četvrte armije i pridodao 7. banijsku i 8. kordunašku diviziju Četvrtog korpusa koje su stigle na front i zajedno s divizijama okončali njemačku grupaciju

opširnije...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 125