Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
DOBRI ČOVJEK NOVAK ĐOKOVIĆ PDF Print
Saturday, 04 July 2020 11:10

La Croate, Novak Đoković“, najavio je službeni spiker teniskog turnira u Montrealu 2007. godine i pozvao pobjednika da se obrati sa nekoliko riječi publici, kao što je to običaj na takvim velikim natjecanjima. Prepuni stadion, razdragano navijačko mnoštvo od više tisuća obožavatelja teniske igre, pljeskalo je i skandiralo velikom pobjedniku Novaku Đokoviću koji je te godine, da bi osvojio taj prestižni naslov, morao pobjediti tri teniska velikana sa najboljim rankingom – Andya Roddicka, Rafaela Nadala i Rogera Federera.

opširnije...
 
ROSENSAFT U THE INDEPENDENTU PROTIV PORASTA FAŠIZMA U HRVATSKOJ PDF Print
Monday, 29 June 2020 14:01

Potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa Menachem Z. Rosensaft potpisao je članak u The Independentu kojima upozorava na izostanak odgovarajućih reakcija hrvatskih vlasti na sve izraženije rehabilitiranje ustaškog fašističkog pokreta.

opširnije...
 
In memoriam – Ivo Tartaro (1935–2020) PDF Print
Monday, 29 June 2020 13:56

Preminuo je naš istaknuti član Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Županije zadarske, član Udruge antifašista Grada Zadra i član Društva J. B. Tito, drug Ivo Tartaro.

opširnije...
 
ZAŠTO NA PORTALU ZAVODA ANDRIJA ŠTAMPAR NE MOŽEMO SAZNATI DA SU GA PROGONILI USTAŠE? PDF Print
Saturday, 27 June 2020 11:28

NASTAVNI zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ovih je dana opet u središtu interesa javnosti zbog novih žarišta koronavirusa u Zagrebu, o čemu u medijima često istupa njegov ravnatelj Zvonimir Šostar, inače kompromitirani kadar Milana Bandića.

opširnije...
 
ZA KULTURU SJEĆANJA KOJA SE ODUPIRE MRŽNJI I ZLOČINU PDF Print
Saturday, 27 June 2020 11:20

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH jedanaesti je put obilježen Dan sjećanja na ustaški logor Jadovno. Predsjednik savjeta SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je da se i danas nastoje normalizirati i legalizirati simboli pod kojima se u Jadovnu ubijalo

opširnije...
 
Brezovica PDF Print
Saturday, 27 June 2020 11:09

PRVI NAGOVJEŠTAJ ANTIFAŠISTIČKOG OTPORA U HRVATSKOJ

Istina je da su temelji hrvatske državnosti zadani na zasjedanju ZAVNOH-a i istina je da je ono što je izgrađeno na temeljima pobjede u Drugom svjetskom ratu bilo obranjeno u Domovinskom ratu. Dužnost nam je i obveza slijediti tu antifašističku tradiciju i narednih godina obilježavati Dan pobjede i Dan antifašističke borbe - poručio je izaslanik Predsjednika Republike i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske FERANJO HABULIN

opširnije...
 
IVO LUČIĆ, VELIKO HRVAT PRIJEKOG KARAKTERA PDF Print
Saturday, 27 June 2020 10:54

Ja nisam sretan Washitonskim sporazumima, ja sam kao Ljubušak, Hercegovac, bio za jednu drugu varijantu, ja sam praktično veliko Hrvat, ja sam htio bar Banovinu Hrvatsku, nezavisnu, tek potpuno, bez ikakvih, bez Muslimana, bez Srba itd...“, govorio je Ivo Lučić na sastanku vodstva Hrvatske i vodstva HR Herceg-Bosne u Zagrebu 11.6.1994. godine, nedugo nakon potpisanih Washitonskih sporazuma. Opisavši sebe kao čovjeka sa „dosta prijekim karakterom“, sam je sebe na spomenutom sastanku opisao i odredio kao naprasita, osorna i bezobzirna čovjeka. Upravo su ljudi takva karaktera, beščutni i prgavi bili potrebni da bi se u BIH provodila politika kojoj je u Hagu presuđeno kao zločinu protiv čovječnosti, a Tuđman i Šušak su navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

opširnije...
 
UGLEDNI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJEGA CRKVA U HRVATA DANAS PREŠUĆUJE PDF Print
Friday, 26 June 2020 20:51

'On im smeta baš kao što je smetao i Stepincu, svom antipodu - bio je partizan'

Dr. sc. Margareta Matijević, povjesničarka, autorica knjige 'Između partizana i pristojnosti - Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)', analizira zašto Crkvi u Hrvata i crkvenoj historiografiji dan-danas smeta bilo kakav spomen na poznatoga i uglednoga svećenika, crkvenog povjesničara i do 1941. župnika župe sv. Marka u Zagrebu koji je otišao u partizane i bio vijećnik ZAVNOH-a, a nakon rata postao ministar u vladi Narodne Republike Hrvatske

opširnije...
 
POKUŠAJ SVETOZARA RITTIGA DA SVOJE STADO I SEBE NAUČI VJEŠTINI STIDA PDF Print
Friday, 26 June 2020 20:43

Knjiga Margarete Matijević o Rittigu višestruki je izuzetak u domaćoj historiografskoj publicistici: u stilsko-književnom, istraživačkom, emocionalnom i moralnom pogledu

opširnije...
 
NA OVOJ FOTOGRAFIJI JE NACISTIČKI VOJNIK, A NE HRVATSKI PARTIZAN PDF Print
Friday, 26 June 2020 20:37

Društvenim se mrežama povodom međunarodnog Dana pobjede (nad fašizmom), koji se obilježava 9. svibnja, širila fotografija vojnika s puškom uperenom u majku koja okrenuta leđima vojniku u naručju drži dijete. Uz fotografiju stoji opis: „Ovako su partizani oslobađali Hrvate,,.. života / Ovo su monstrumi koji vladaju i danas“ [sic].

opširnije...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 132