Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
PRIOPĆENJE PDF Ispis
Srijeda, 22 Studeni 2017 12:59

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA
I ANTIFAŠISTA GRADA PULE
Pula, Gabriele Emo 1
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Telefon: 052/223006

 

Na sjednici Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, održanoj 17. 11. 2017. godine, a povodom prijedloga Saborskog kluba IDS-PGS-LRI, po kojem bi se isticanje ustaških simbola, uključujući i pozdrav „za dom spremni” kažnjavalo zatvorskim kaznama, a kojeg je Vlada odbila, Udruga daje slijedeće priopćenje:

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule ovim putem želi izraziti svoje zgražanje Vladinom neizdrživom lakoćom šutnje i zatvaranja očiju po pitanju afirmacije ustaštva u hrvatskom javnom prostoru.

Više...
 
Zaključci Skupštine Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH PDF Ispis
Srijeda, 22 Studeni 2017 12:56

Izaslanici 140 lokalnih i županijskih antifašističkih udruga na Skupštini  Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na sjednici održanoj 29. travnja 2017, raspravljajući o neprimjerenim reakcijama državnih dužnosnika  na veličanje ustaštva i osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, koje bi predložilo podobnu sužbenu povijest i „osudilo sve totalitarizme“, ukazujući na sve učestalije pojave glorificiranja NDH, porasta govora mržnje uz blagoslov i pojednih dužnosnika Katoličke crkve, suglasili su se da takav odnos  nedvojbeno upućuje:

 

  • na pokušaje pojedinaca, grupa i stranaka, a nažalost i predstavnika brojnih braniteljskih udruga i državnih dužnosnika, da se i pored dokazane kvislinške zločinačke uloge NDH, rehabilitira ustaška ideologija i NDH proglasi utemeljiteljicom današnje Republike Hrvatske.
  • na  negiranje antifašističkog karaktera NOB-e, odnosno partizanske vojske, uporno ih proglašavajući „zločinačkom komunističkom i antihrvatskom vojskom“, negirajući joj time zasluge za oslobođenje zemlje od nacifašističkih okupatora i uopće doprinos u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji.
Više...
 
Ratna kronika Konac 1942. godine PDF Ispis
Subota, 18 Studeni 2017 14:18

PREOKRET NA HRVATSKOM VOJIŠTU

U  vojnoj domeni presudan, prijelomni čin Narodnooslobodilačkog rata sadržan je u odluci Vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita, donijetoj 1. studenog 1942. godine, kada je zapovjedio da se pristupi osnivanju prvih divizija partizanske vojske

Više...
 
Jubileji 75. obljetnica pobjede hrvatskih i slovenskih partizana PDF Ispis
Subota, 18 Studeni 2017 14:16

SNAŽAN UDARAC BELOJ GARDI

Oslobađanjem Suhora zadat je snažan udarac Beloj gardi u Beloj krajini,  zajednička borbena djelovanja hrvatskih i slovenskih partizana doprinijela su učvršćivanju međusobnog povjerenja u borbi protiv okupatora i kvislinga

Više...
 
Gornji Sjeničak OBNOVLJEN SPOMENIK BRIGADI PDF Ispis
Subota, 18 Studeni 2017 14:15

U sklopu obilježavanja 75. obljetnice formiranja 13. proleterske NOU brigade „Rade Končar“, otkriven obnovljeni spomenik te proslavljene ratne jedinice Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

Više...
 
Poziv na prezentaciju dokumentarnog filma ''Neželjena baština'' PDF Ispis
Subota, 04 Studeni 2017 10:19

Pozivamo Vas na projekciju dugometražnog dokumentarnog filma:


''Neželjena baština'', redateljice i scenaristice Irene Škorić.

Projekcija će se održati u kino dvorani u Zaboku, u srijedu,

8. studenoga 2017.  s početkom u 19 sati

Više...
 
75. obljetnica Prve pionirske partizanske čete PDF Ispis
Subota, 04 Studeni 2017 10:15

RATNICI OD PUŠKE MANJI

Legenda o prvoj oružanoj pionirskoj jedinici u Hrvatskoj ne počinje datumom njezina osnutka (7. studenoga 1942. godine) nego strašnim pokoljem koji je i desetogodišnjake natjerao da gledaju smrti u oči. Sve do oslobođenja mali su se ratnici svakodnevno tukli s ustašama, ali i s Talijanima i Nijemcima

Više...
 
Uz 75. obljetnicu osnutka Prvog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske PDF Ispis
Subota, 04 Studeni 2017 10:14

OPERACIJE NA ŠIROKOM PROSTORU

„Jedini sam još živi neposredni pripadnik Štaba 1. korpusa NOV i PO Hrvatske. Vodio sam agit-prop Korpusa, te organizirao i uređivao mjesečni časopis Vjesnik l. korpusa od njegova osnivanja do 1944. godine. Prvi hrvatski korpus odgirao je povijesnu ulogu u NOR-u u Hrvatskoj i šire, kad se vodila odlučujuća bitka za stratešku prekretnicu u korist NOP-a“, kaže JURAJ HRŽENJAK – ĐUKA, partizanski veteran koji je lani napunio 100 godina života

 

Više...
 
Dr ANTE MANDIĆ : Što o njemu znamo i što bismo morali znati PDF Ispis
Subota, 04 Studeni 2017 10:12

– sa tom smo krilaticom krenuli u obilježavanje sjećanja i uspomene na tog   narodnjaka i Opatijca.

Dr Amir Muzur nedavno je napisao:

„ Ante Mandić (Trst, 1881. – Lovran, 1959.) svakako je jedna od najutjecajnijih figura koju je liburnijski kraj ikada posudio politici: odvjetnik iz poznate narodnjačke obitelji, koji se početkom XX. stoljeća skrasio u Opatiji, bio je za I. Svjetskog rata među čelnicima Jugoslavenskog odbora, u razdoblju 1943.-1945. opatijskog NOO-a, istarske NOF-e, ZAVNOH-a i AVNOJ-a, a tijekom 1945. i jednim od trojice regenata koji su prethodili Titovom preuzimanju vlasti. Ovaj rad nastoji razmotriti značaj koji je Ante Mandić imao za povijest Opatije, Istre, Hrvatske, Jugoslavije, pa i dobrog dijela Europe, kao građanski političar velikog formata.“

 

Više...
 
UREDNIŠTVU „GLASA ISTRE“ PULA PDF Ispis
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:16

SAVEZ UDRUGA ANTIFAŠISTA
ISTARSKE ŽUPANIJE
Pula, Gabriele Emo 1
Telefon: 052/223-006
Fax: 052/212179
e.mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

UREDNIŠTVU   „GLASA ISTRE“  PULA

U Vašem listu od 28. rujna 2017. godine objavili ste tekst Porečko Pulske biskupije pod naslovom: "Povika na Božu Milanovića glas je okaljanih ruku". Zato Vas molimo, da temeljem Zakona o javnom informiranju objavite naš odgovor na istim stranicama lista.

Već i sam naslov je tendenciozno sugestivan i uvredljiv. Nerazumno su podignute tenzije o događajima na svečanosti u Pazinu i ciljano usmjerena paljba na naše članstvo, naše borce i našu povijest, to traje već punih 26 godina, a naročito radikalizira nakon što je Predsjednica Republike Hrvatske makla Titovu bistu iz svog ureda i time povrijedila osjećaje većine naših građana. Na taj je način, htjela ona ili ne, potakla crnokošuljaše da nekažnjeno marširaju i prijete ljudskoj civilizaciji.

Nas izuzetno smetaju neistiniti navodi istarske biskupije da je "više nego očito da se radilo o unaprijed režiranoj predstavi, kojom se demagoški nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo.... u korist određenih demagoških ciljeva". To je pregruba neistinita ocjena,  ali i po malo zločesta.

Uvjereni smo, de većina svećenika su časni, humani i vrijedni ljudi, a  među njima je svakako i Sveti Otac Papa Franjo, koje mi visoko cijenimo. Međutim ima manji dio svećenika i visokih prelata Katoličke crkve koji se izravno i javno miješaju u politku s otlara i javnih misnih slavlja, daju određene upute vjernicima za koga treba glasati na izborima, koju vlast treba srušiti, kakvu politiku treba voditi Vlada. Od naroda izabranu vlast proglasili su neprijateljskom. Ima više primjera kojim jasno crkveni radikali izražavaju svoje nacionalističke populističke strasti sa čime se širi mržnja među narodima. Predvodnik je biskup Vlado Košić,  a da aktuelna svjetovna i vjerska vlast šute.

Ne prihvaćamo i nije istina, da su učesnici skupa u Pazinu na riječi predsjednice Republike Hrvatske K. G. Kitarović i na spomen Katoličke crkve i bivšeg ministra g. Klimana uputili proteste mons. Boži Milanoviću. Mi izuzetno cijenimo i uvažavamo doprinos mons. Bože Milanovića našem NOP-u i njegovoj ulozi u sastavu naše delegacije na Pariškoj mirovnoj konferenciji kao i sveukupnu značajnu i važnu aktivnu ulogu narodnog svećenstva u NOP-u i NOB-i za slobodu i sjedinjenje Istre s maticom domovinom i to nikada nije dovedeno u pitanje. Međutim kada se govori o „katoličkom svećenstvu“ u cjelini kako je to u Pazinu navela Predsjednica, treba sagledati obje strane medalje.


Više...
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 86