Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Spomenik žrtvama holokausta PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:31

Prošloga tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je sa suradnicima gradilište budućeg Spomenika žrtvama holokausta ispred zgrade Hrvatske pošte u Branimirovoj, čiji je autor akademski kipar Dalibor Stošić, dok je autor arhitektonskog dijela projekta i uređenja okoliša arhitekt Krešimir Rogina.

opširnije...
 
Borovo naselje PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:23

OBLJETNICA DESANTA NA DUNAV

Izaslanstva vukovarskih antifašista, Veleposlanstva Ruske Federacije i Zajedničkog vijeća općina Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence i odale počast oslobodiocima - borcima Crvene armije i NOVJ pred obnovljenim Spomenikom heroja kod Radničkog doma

opširnije...
 
Josip Broz i Joe Biden PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:45

Ne dozvolite da vam dolaze izvana, bilo iz Zagreba bilo iz Beograda, pojedinci i da vam ovdje mute, da razbijaju to vaše jedinstvo“, riječi su koje Josip Broz upućuje Bosancima i Hercegovcima prilikom posjete njihovoj zemlji 1971. godine, ustvrdivši tako odakle Bosni i Hercegovini dolazi najveća opasnost, što se na žalost u krvavoj agresiji na tu zemlju u srcu bivše države i obistinilo devedesetih godina, kada je ubijeno više od sto tisuća ljudi, a preko milijun ih je raseljeno diljem svijeta.

opširnije...
 
Spomen područje Jasenovac PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:41

Stalnim dijalogom do novog pristupa

Svaki postav odraz je vremena u kojem je rađen, zbog čega je pred nama puno izazova vezanih uz stalni postav i postav u budućnosti, kao i za ostale teško dostupne lokalitete koji spadaju pod JUSP Jasenovac, rekao je Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac

opširnije...
 
Požeški pučki kalendar 21' PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:34

Ispravak netočnoga navoda

Prije nekoliko dana objavljen je „Požeški pučki kalendar 21'“. Uvršteni su i tekstovi „O tjeranju u žicu u onom ratu“ (str. 113 – 114.) i „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ (str. 132.). Međutim, urednik je nenamjernom greškom uz te tekstove naveo moje ime i prezime. Naime, ja nisam autor navedenih tekstova. Osvrt na antifašistički roman izv. prof. dr. sc. Slavice Garonje „Parusija, glasovi ispod paprati“ pod naslovom „O tjeranju u žicu u onom ratu“ napisao je profesor Zdenko Samaržija, a tekst „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ pokojni Vlado Louč.

opširnije...
 
Čudni hrvatski perec PDF Print
Saturday, 12 December 2020 17:22

Sklonivši se iz Mostara u Zagreb, Nino Raspudić danas uvaženi profesor na Filozofskom fakultetu i zastupnik u Hrvatskom Saboru, osjećajući da se nalazi na sigurnoj i pristojnoj udaljenosti, nastavlja svoju višegodišnju politiku huškanja ljudi u Bosni i Hercegovini na nove sukobe i sudare. To i nije baš neko herojstvo, jer pravi bi patriot i junak ostao i bio sa svojim narodom, pogotovo ako je taj narod tako dramatično ugrožen i na koljenima kako kaže, te bi se borio skupa s njim za ostvarenje pogaženih prava, a nebi ga napustio i ostavio na cjedilu. No naravno, svatko ima pravo birati svoj put do sreće, ali nemoj tada kada si već otišao odašiljti iz daleka zapaljujuće poruke.

opširnije...
 
Banalnost zla PDF Print
Monday, 07 December 2020 00:04

ORDENJE ZA ZLOČIN

Američka filozofkinja židovskog porijekla Hannah Arendt rođena je u Hannoveru 1906.g., a umrla 4.12.1975. g. u New Yorku, te smo upravo ovih dana obilježili 45. godišnjicu njene smrti.

opširnije...
 
Hrvatski povijesni muzej ustaškom fotografijom obilježio dan invalida PDF Print
Sunday, 06 December 2020 23:23

Na Facebook stranici muzeja, čiju je ravnateljicu Mateu Brstilo Rešetar imenovao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom osvanula je fotografija ratnih vojnih invalida NDH na kojoj izrađuju dječje igračke

opširnije...
 
Antifašisti obilježili 76. godišnjicu oslobođenja Zadra i Dalmacije PDF Print
Saturday, 05 December 2020 17:48

Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te Društva Josip Broz Tito u petak su u Zadru na Gradskom groblju položili cvijeće na spomenik poginulim borcima NOB-a u povodu oslobođenja toga grada i Dalmacije prije 76 godina te poginulim braniteljima Domovinskog rata.

opširnije...
 
Plenković ne voli packe iz Europe pa će morati zaustaviti rušenje antifašističkih spomenika PDF Print
Saturday, 05 December 2020 17:36

Poštovani povjerenici Europske komisije,

Dopustite mi da iskoristim priliku da Vam kao član Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta skrenem pozornost na kulturnu devastaciju koja se događa u Republici Hrvatskoj, najmlađoj od 27 zemalja članica Europske unije. Dobio sam zabrinjavajuće informacije o posljednjim pokušajima lokalnih vlasti da izmjeste povijesne spomenike iz hrvatskih gradova, dakle i iz našeg sjećanja. Predstavnici Saveza antifašista Hrvatske obratili su mi se pismom koje prilažem, a koje poziva na brzu reakciju s naše strane. Ljubazno Vas molim da pročitate pismo i pošaljete nam povratne informacije i upute.

Dodatni razlog za frustraciju i zabrinutost su nastojanja predstavnika najviše državne i lokalnih vlasti da nekritički revidiraju povijest iz nama nepoznatih razloga. Bojimo se da će se taj trend proširiti i na ostale članice EU, kao što se već događa u određenim zemljama. Antifašizam mora ostati jedna od temeljnih vrijednosti europske unije i svaki pokušaj njegovog negiranja ili prokazivanja mora biti osuđen. Uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave našu antifašističku prošlost je korak prema njenom negiranju. Mi na to moramo reagirati.

Poštovani povjerenici, uvjeren sam da će Europska komisija pronaći način da reagira na ove nazadne trendove reinterpretacije antifašističke borbe, duboko uvjeren da smo svi na istoj strani povijesti kada se radi o fašizmu, zbog čega moramo pokazati da takvi trendovi ne prolaze nezamijećeno i da netko za njih treba odgovarati. To je važno ne samo zbog europske kulture, povijesti, već i naše međusobne solidarnosti.

Pravodobno reagiranje na ovakve pojave ima ključnu težinu.

Ostajem Vam na raspolaganju

Srdačan pozdrav Predrag Fred Matić

Zastupnik u Europskom parlamentu

Član Progresivnog saveza socijalista i demokrata“

Tako glasi pismo koje je na zamolbu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske zastupnik SDP-a u EU parlamentu, ujedno i član parlamentarnog Odbora za kulturu i obrazovanje, bivši ministar branitelja Fred Matić, uputio povjerenicima Europske komisije koji u svom resoru pokrivaju kulturu i europske vrijednosti.

opširnije...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 143